Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.4.2024

Vihreät matkaketjut

Hankkeen tavoitteina oli 1) lisätä energiatehokasta ja vähähiilistä liikkumista, 2) luoda yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia energiatehokkaan liikkumisen edistämisen ja matkaketjujen ymmärtämisen kautta, 3) saada yrityksille uutta liiketoimintaa digitoimalla reitti- ja aikataulutietoja sekä pilotoimalla vähähiilisiä matkaketjuja, ja 4) lisätä liikennepalveluiden tuottajien verkostomaista yhteistyötä tavoitteena liikkumispalveluiden ekosysteemi sekä lisätä yritysten osaamista liikennepalvelualalla. Näihin tavoitteisiin edettiin kolmen työpaketin kautta: TP 1 Reitti- ja aikataulutiedon sekä palvelutarjonnan digitointityö, TP 2 Palvelumuotoilu ja TP 3 Yhteistyön ja osaamisen kehittäminen.  Hankkeen ensisijaisen kohderyhmän muodostivat varsinaissuomalaiset henkilöliikenteen liikennepalveluita tuottavat yritykset, liikennepalveluiden alustaratkaisuja tarjoajat yritykset sekä liikennepalveluista riippuvaiset yritykset kuten matkailupalveluyritykset.  
 
Hankkeessa pilotoitiin yhdessä Matkahuollon sekä liikenneyritysten kanssa valituilla pilottireiteillä saariston laiva-, bussi- sekä kutsutaksiliikenteen aikataulu- ja reittitietojen reaaliaikainen esittäminen reittiopas.matkahuolto.fi-palvelussa sekä Reitit ja Liput -sovelluksessa. Pilotissa vietiin viiden saariston aluksen reitti- ja laituritiedot osoite- ja karttapohjaiseen reittioppaaseen sekä integroitiin ne osaksi Matkahuollon valtakunnallista reittiopasta, mikä mahdollisti loppukäyttäjille reittihaun saaristoon mistä päin Suomea tahansa sekä reittihaun tuloksena reaaliaikaiset matkaketjuehdotukset. Lisäksi avustettiin liikenneyrityksiä viemään lain edellyttämät tiedot koneluettavista rajapinnoistaan valtakunnalliseen NAP-liikkumispalvelukatalogiin sekä aktivoitiin alueen yrityksiä viemään tietonsa mm. OpenStreetMap-kartalle, jota käytetään monien karttapohjaisten sovellusten alustana. 
 
Yhdessä matkailu- ja liikennepalveluyritysten sekä matkailumarkkinoinnista vastaavien visit-organisaatioiden kanssa työstettiin työpajoissa  mm. Pienen Rengastien pilottilähdöt yksittäismatkailijoille yhdistäen niin reitti- kuin tilausliikennettäkin maalla ja merellä. Mainitulla reitillä tutkittiin myös matkailijoiden liikennemuotojen käyttöä, käsityksiä vastuullisuudesta sekä saariston saavutettavuuden kehittämistarpeista. Hiilineutraalia tai vähähiilistä liikkumista edistettiin myös laatimalla Turun, Uudenkaupungin, Naantalin ja Paraisten alueille useita pyörä- ja maisemareittiehdotuksia kartta- ja palvelutietoineen kansainväliselle Outdooractive-alustalle sekä eri visit-organisaatioiden verkkosivuille. Hankkeen koulutus- ja verkostoitumistilaisuuksissa sekä kahdessa hankkeen koordinoimassa sähköisessä julkaisussa on viestitty erityisesti ilmastoystävällisen sekä digitaalisuutta hyödyntävän liikkumisen ratkaisuista vahvistui Varsinais-Suomessa.