Tilauskoulutus
Aistimodulaatio-koulutukset
Aistimodulaatio näyttöön perustuva terapeuttinen menetelmä, jossa aistimuksia hyödyntämällä pyritään vaikuttamaan henkilön olotilaan.
Turun AMK:n asiantuntijat ovat aistimodulaatiomenetelmän käytön edelläkävijöitä Suomessa. Tarjoamme useita erilaisia aistien hyödyntämiseen ja aistimodulaatiomenetelmään liittyviä koulutuksia työyhteisöille.
Erilaisia näkökulmia koulutukseen
Aistimodulaatio toimintaterapeutin työssä
Aistien hyödyntäminen mielenterveystyössä
Aistien merkitys traumainformoidussa työotteessa
Aistihuoneiden suunnittelu
Työyhteisöille
Tilauskoulutus on tarkoitettu työyhteisöille. Suositeltu ryhmäkoko on 5 – 30 henkilöä.
Verkossa tai lähiopetuksena
Koulutukset voidaan toteuttaa kokonaan etäopetuksena, tai lähiopetuksena asiakkaan tai Turun AMK:n tiloissa.
Mitä on aistimodulaatio?
Aistimodulaatio on terapeuttinen interventiomenetelmä, jonka avulla on mahdollista muuttaa omaa olotilaa. Aistimodulaatio perustuu aistien hyödyntämiseen asiakkaan voinnin (mm. ahdistuneisuus, aggressiivisuus, masentuneisuus, psykoottisuus, vireystila) muuttamiseksi.
Aistimodulaatiossa voidaan hyödyntää erilaisia aistivälineitä, sensomotorista toimintaa, aistihuoneita tai ympäristön muokkaamista. Usein keinot ovat helposti toteutettavissa, eivätkä vaadi suuria rahallisia panostuksia.
Missä aistimodulaatiota käytetään?
Kansainvälisesti aistimodulaatiota hyödynnetään hoito- ja kuntoutusalan ammattilaisten toimesta mm. psykiatristen ja ikääntyneiden asiakkaiden kanssa. Aistimodulaatiota on hyödynnetty erityisen paljon pakon vähentämiseksi psykiatrisissa sairaaloissa.
Aistimodulaatiota voidaan hyödyntää myös esimerkiksi asiakkaiden kanssa, joilla on keskittymisvaikeuksia, kipuja, haasteita tunteiden säätelyssä tai sosiaalisissa suhteissa. Sen käyttö mahdollistaa itsesäätelykeinojen oppimista sekä hyvinvoinnin ja motivaation lisääntymistä.
Aistimodulaation teho perustuu siihen, että sopivien aistimuksien avulla vaikutetaan suoraan keskushermostoon, ja sitä kautta olotilaan. Aistimodulaation avulla voidaan hillitä ja jopa pysäyttää elimistön stressireaktioita. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi pitkäaikaissairailla, joiden elimistö on usein jatkuvassa stressitilassa.
Aistimodulaatio sopii hyvin myös niille asiakkaille, joiden taidot eivät riitä korkean tason kognitiiviseen prosessointiin. Lisäksi useilla asiakkailla on haasteita vireystilan säätelyssä, minkä vuoksi esimerkiksi keskustelupainotteiset hoitomuodot eivät ole vaikuttavia. Aistimodulaatiota voidaan hyödyntää myös osana traumaterapiaa.
Lue lisää:
Seppälä 2023. Aistihoidosta apua mielelle. Tehy-lehti 12/2023, s. 52-53.
Seppälä 2023. Pesetkö kasvojasi jääkylmällä vedellä? Kyse on aistimodulaatiosta, joka yleistyy nopeasti psykiatristen potilaiden hoidossa. Tehy-lehti 29.11.2023.
Paavola, B. & Katajisto-Korhonen I. 2023. Aistimodulaation monet mahdollisuudet. Julkaistu Mieli tutkii -sivuston blogissa (Mielenterveystyön kehittäminen ja tutkimus ry).
Koulutuksen sisältö
Aistimodulaatiokoulutuksissa käydään läpi perustiedot aistijärjestelmistä ja aistitiedon käsittelystä sekä miten aistimusten avulla on mahdollista vaikuttaa olotilaan. Koulutuksissa tutustaan myös erilaisiin aistimodulaatiokeinoihin, kuten aistihuoneisiin, aistilaukkuihin tai aistimodulaatio-ohjelmiin.
Työyhteisönne tarpeiden mukaan voidaan tutustua tarkemmin eri osa-alueisiin, esimerkiksi:
- aistitiedon käsittelyn vaikeuksiin
- aistitiedon käsittelyyn liittyviin arviointimenetelmiin, joita toimintaterapeutit voivat hyödyntää osana toiminnallisuuden arviointia
- aistihuoneiden suunnitteluun ja toteutukseen
Koulutuksen sisällöissä voidaan painottaa työyhteisöllenne merkityksellisiä asiakasryhmiä ja ympäristöjä, esimerkiksi:
- lapset ja kouluyhteisö
- aikuiset mielenterveyskuntoutujat
- ikääntyneet ja muistisairaat
Aistimodulaatiokoulutukset ovat laajudeltaan 1-2 päivää, ja ne voidaan toteuttaa lähiopetuksena tai etänä. Lähiopetus voidaan järjestää Turun AMK:n tai asiakkaan tiloissa.
Aistimodulaatio tuo uusia mahdollisuuksia ja hyötyjä
Näyttöön perustuva aistimodulaatiomenetelmä avaa uuden ulottuvuuden kehon ja mielen yhteyden ymmärtämiseen sekä asiakaslähtöiseen työskentelyyn. Aistimodulaatio on nouseva kuntoutusmuoto nyt ja tulevaisuudessa.
Kenelle koulutus sopii?
Aistimodulaatiota voidaan hyödyntää erilaisissa ympäristöissä ja moniammatillisissa työyhteisöissä. Koulutuksen sisältö suunnitellaan aina asiakkaan tarpeen mukaan.
Aiemmin olemme toteuttaneet koulutuksia muun muassa
- toimintaterapeuteille
- nuorten ja aikuisten mielenterveyskuntoutujien ja neuropsykiatristen potilaiden parissa työskenteleville sote-alan ammattilaisille
Ota yhteyttä
Suunnitellaan yhdessä teidän tarpeisiinne sopiva kokonaisuus.
Kouluttajat
Irina Katajisto-Korhonen on toimintaterapeutti (YAMK), ammatillinen opettaja, kirjailija, sivutoiminen yrittäjä ja Sensory Integration practitioner (PGCert). Irina on työskennellyt pitkään mielenterveyskuntoutujien parissa sekä toimintaterapeuttina että esimiestyössä. Tällä hetkellä hän toimii toimintaterapian lehtorina Turun ammattikorkeakoulussa työskennellen sekä opetuksessa, että erilaisissa hankkeissa.
Riikka Takala on toimintaterapeutti (AMK), sivutoiminen yrittäjä, kirjailija ja Sensory Integration practitioner (PGCert). Riikka on työskennellyt mielenterveyskuntoutujien parissa sekä yksityisellä että julkisella sektorilla ja toimii tällä hetkellä palvelujohtajana mielenterveyskuntoutujien asumispalveluissa Turussa.