Hybridit kuntoutusmallit yleistyvät, koska ne lisäävät joustavuutta ja yksilöllisyyttä kuntoutusprosesseihin sekä korostavat kuntoutujien omaa toimijuutta. Uudet kuntoutumisen mallit ovat tervetulleita myös ihmisten lisääntyneen liikkuvuuden ja palveluiden kansainvälistymisen näkökulmista.

Julkaistu:
Muokattu:
Perinteisesti kuntoutusprosessit ovat toteutuneet kasvokkain terapeutin ja asiakkaan vuorovaikutuksena, joko etänä tai paikan päällä. Hybridikuntoutus yhdistää perinteisen kasvokkain tapahtuvan kuntoutuksen ja ajasta ja paikasta riippumattomasti toteutuvan digitaalisia välineitä hyödyntävän verkkokuntoutuksen. Tämä mahdollistaa joustavan ja yksilöllisen kuntoutusprosessin, jossa paikan päällä toteutuvat kasvokkaiset kuntoutumisjaksot sekä etänä toteutuvat jaksot vuorottelevat. Tällaiset hybridit kuntoutumismuodot voivat herättää epäröintiä ja vastustustakin sekä kuntoutujien että terveydenhuollon henkilöstön keskuudessa.
Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa HybReDe-hankkeessa kokeillaan, miten laajoihin kielimalleihin ja generatiiviseen tekoälyyn perustuvat virtuaaliavustajat voisivat tukea kuntoutujaa ja ammattilaista osana hybridimuotoista kuntoutusta.
– HybReDe-hankeessa testataan tekoälypohjaisen virtuaaliavustajan integroimista erilaisiin kuntoutusprosesseihin Suomessa, Virossa ja Puolassa, kertoo Turun ammattikorkeakoulun johtava yliopettaja Ursula Hyrkkänen.
Hankkeessa arvioidaan virtuaaliavustajan toimivuutta, palvelevuutta ja hyväksyttävyyttä kuntoutujien ja kuntoutushenkilöstön keskuudessa.
Osana hanketta Suomessa kehitetään virtuaaliavustajan kokeiluversio MS-tautiin liittyvän uupumusoireiston hallinnan tueksi. Avustajaa kokeillaan osana kuntoutuspalveluja ja kerätään kokemuksia niin sairastavilta kuin myös ammattilaisilta. Yhteistyökumppaneina Suomessa toimivat Neuroliitto ry ja StellarQ Oy.
Neuroliiton Maskun neurologisen kuntoutuskeskuksen johtaja, kliinisen neuropsykologian dosentti Päivi Hämäläinen on innoissaan uudenlaisesta eurooppalaisesta yhteishankkeesta:
– Tämä on hieno mahdollisuus kokeilla tekoälyn hyödyntämistä terveydenhuollon ammattilaisten työn tukemiseksi ja kuntoutujan avuksi.
Projektin lopputuloksena julkaistaan virtuaaliavustajan demoversio ja sellaisen suunnitteluun ja käyttöön liittyvä ohjeistus. Kehitystyötä tehdään Suomen, Puolan, Ruotsin ja Viron yhteistyönä ja näiden maiden kuntoutuskäytäntöjen ja potilasryhmien pilottien pohjalta. Hanketta rahoittaa Interreg Baltic Sea Region –ohjelma.
Tutustu tutkimukseen
Lue seuraavaksi
-
Uutinen
Turun AMK:n tutkijat palkittiin kansainvälisessä tekoälykilpailussa
Turun AMK:n projektissa kehitetään tekoälyratkaisuja, joissa koneoppiminen voi tapahtua hajautetusti ja ilman, että yksityisiä tietoja tarvitsee siirtää tai jakaa.
-
Mediatiedote
VR-lasit päähän hammastekniikan opetuksessa – “Viemme oppimisen uudelle tasolle”
Turun ammattikorkeakoulussa tapahtuu jotain poikkeuksellista: hammastekniikan opiskelijat pääsevät ensimmäistä kertaa opinnoissaan kokemaan 3D-mallien käsittelyn aivan uudella tavalla – syvyysnäkökulmasta.
-
Mediatiedote
Turun AMK tuo terveyskioskit Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten yläkouluihin
Helmikuussa käynnistynyt Vinssi-projekti kannustaa nuoria päihteettömään arkeen. Tavoitteena on tukea heitä elintapavalinnoissa ja vähentää erityisesti nikotiinituotteiden käyttöä osallistavien toimintamallien avulla. Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan nuorten päihteiden ja nikotiinituotteiden käyttö…