Turun AMK kehittää yhdessä pohjoismaisten ja afrikkalaisten kumppaniensa kanssa kalanviljelyosaamista itäisessä Afrikassa. Tarkastelussa on koko tuotantoketju alkutuotannosta ja alan koulutuksesta markkinointiin ja myyntiin.

Julkaistu:
Muokattu:
Teksti: Martti Komulainen
Pitkälti toistakymmentä Saimaata sopisi Viktoriajärveen, joka on Afrikan suurin ja maailman toiseksi suurin makean veden järviallas. Viktoriajärvi on toimintaympäristö Aquadevbus-projektille, jossa kehitetään kalanviljelyn osaamista Keniassa.
–Tuomme alueelle pohjoismaista kestävän kalanviljelyn tieto-taitoa ja koulutusosaamista sekä pohjustamme myös mahdollisuuksia yritysyhteistyölle kasvattaa kalanviljelyn tuotantoa itäisessä Afrikassa, summaa projektipäällikkö ja Resilientit toimitusketjut -tutkimusryhmän vetäjä Jari Hietaranta.
Viktoriajärvi on Afrikan kala-aitta tuottaen miljoona tonnia kalaa vuodessa. Järven luontaisia lajeja, niilinahventa ja niilintilapiaa, myös viljellään kasvatuskasseissa. Viljelyosaaminen on kuitenkin varsin kehittymätöntä.
–Hankkeen alkuvaiheessa kartoitimme opiskelijaprojektina vesiviljelyn osaamisen nykytilaa, ”state of the art”. Tulokset osoittivat, että vesiviljelyosaamiselle on selviä kehittämistarpeita.
Pohjoismaissa vahvaa vesiviljelyosaamista
Turun AMK:n liiketoiminnan lehtori Mbare Otienolla on toimivat verkostot Keniaan, ja hän näki mahdollisuuksia yhteistyölle ja vesiviljelyn kehittämishankkeelle. Paikallisista toimijoista hankkeeseen lähtivät Great Lakes University of Kisumu, Rongo University ja Kenya Marine and Fisheries Research Institute.
Aquadevbus´in hanketoimijoina ovat vahvat vesiviljelyn osaajat Norjan arktinen yliopisto UiT Tromssassa sekä kalanviljelijöitä kouluttava ammattiopisto Livia Suomesta. Turun AMK:n rooli on kehittää koulutus- ja liiketoimintaosaamista. Tarkastelussa on siis koko kalanviljelyn tuotantoketju alan osaajien koulutuksesta ja tuotannosta myyntiin.
Tuotannossa etsitään ratkaisuja myös kalanrehutuotantoon. Nykyään viljelyssä käytetään tuontirehua kun kestävämpää olisi käyttää paikallisia resursseja.
Projektia rahoittaa EU:n Erasmus+ -ohjelma. Turun AMK:sta mukana ovat Yritttäjyys ja arvonluonti- sekä Logistiikka -tutkimusryhmät. Koordinaattorina toimii Kisumun Great Lakes yliopisto.
Artikkeli on julkaistu aiemmalla turkuamk.fi-sivustolla 10.9.2024.
AQUADEVBUS-hankkeessa kehitämme vesiviljelyn koulutusta Keniassa
AQUADEVBUS-hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota seuraaviin osa-alueisiin:
- integroitu vesiviljely
- pedagogiset käytännöt
- tietämyksen siirto menetelmillä, joilla jaetaan tietoa ja osaamista vesiviljelytilojen liiketoiminnan kehittämiseksi.
Lue seuraavaksi
-
Uutinen
Turun AMK:n tutkimusryhmä auttaa pk-yrityksiä kasvamaan ja kehittymään
Anette Kairikko aloitti Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmän vetäjänä elokuussa 2024. Hänen johdollaan ryhmä on selkeyttänyt tavoitteitaan ja toimintaansa. Suunnitelmissa on satsata kansainvälisyyteen entistä enemmän. Tutkimusryhmän toiminnan keskiössä on…
-
Uutinen
Täyssähköä, hybridiä vai retrofittiä? Raskas liikenne sähköistyy hitaasti
Vaikka henkilöautoliikenteessä sähköistyminen etenee vauhdilla, raskaassa liikenteessä sähkösiirtymä etenee hitaasti. Turun AMK on mukana e-heavy vehicles -projektissa, joka selvittää raskaan liikenteen sähköistymisen pullonkauloja. Julkaistu: Muokattu: Teksti: Martti Komulainen…
-
UutinenYhteistyö
Turun AMK liittyy PIA ry:hyn vahvistamaan puolustus- ja turvallisuusalan yhteistyötä
Turun ammattikorkeakoulu on liittynyt Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry:hyn, suomalaisen puolustus-, ilmailu-, avaruus- ja turvallisuusteollisuuden etujärjestöön. Jäsenyyden myötä Turun AMK edistää alan kehitystä tuomalla tutkimus- ja koulutusosaamisensa osaksi…