Vastuullisempia pakkauksia ja tekstiilejä – EKOVIRTA kouluttaa asiantuntijoita

Vastuullisuus ja ekologisuus ovat yksi tämän päivän suurimmista trendeistä, ja erityisesti se näkyy pakkaus- ja tekstiilialla. Turun ammattikorkeakoulussa alkaa koulutus, jossa parannetaan alalla työskentelevien tai sinne pyrkivien vastuullisuusosaamista markkinoinnissa, laadunhallinnassa ja toimitusketjun hallinnassa.

Ekologisia pakkauksia. Kuvituskuva.
Uutinen

Pakkaus on aina kustannus, joka pyritään optimoimaan: ylipakkaaminen kasvattaa kuluja, mutta elintarvikkeissa alipakkaaminen voi synnyttää hävikkiä. Sen sijaan pakkausten ekologisuutta ja vastuullisuutta pohditaan harvemmin, vaikka ne ovat yhtä tärkeitä asioita. Sama pätee tekstiilialla. Tekstiilien tulee olla laadukkaita, mutta sosiaalisilta ja ekologisilta vaikutuksiltaan vastuullisia. Tulevaisuudessa yhä useammalta yritykseltä vaaditaan vastuullisuuden osalta enemmän.  

– EU:n yritysvastuusääntelyn tavoitteena on saada markkinoille ympäristöystävällisiä ja kestäviä tuotteita. Sen takia yritysten tulee hallita toimitusketjujaan tarkemmin, ja ne ovat vastuussa esimerkiksi siitä, että Euroopan unionin alueelle tuotavat materiaalit ja tuotteet on valmistettu ympäristöystävällisesti. Myös sosiaalisen vastuun säännöksien noudattamista valvotaan. Isojen yritysten on kartoitettava esimerkiksi sitä, minkälaisia riskejä toimitusketjuissa on ja ennaltaehkäistävä haittoja, kertoo Turun ammattikorkeakoulun yliopettaja ja EKOVIRTA-hankkeen asiantuntija Kaisa Sorsa.  

Turun ammattikorkeakoulun EKOVIRTA-koulutus tarjoaa tekstiili- ja pakkausalalla toimiville ammattilaisille sekä alalle pyrkiville mahdollisuuden kehittää vastuullisuusosaamistaan. Koulutus keskittyy ekologisesti kestäviin käytäntöihin ja lainsäädäntöön, joka ohjaa pakkaus- ja tekstiilimateriaalien markkinointia ja laatua. Lainsäädäntö ja sääntely muuttuvat koko ajan, mistä tuorein esimerkki on heinäkuussa voimaan astunut EU:n ekosuunnitteluasetus.

Tämä kaikki asettaa yrityksille uusia haasteita ja osaamisvaatimuksia, joita pyrimme nyt ratkomaan uudella koulutuksella.

Lisäksi aiemmin tänä vuonna EU:ssa päästiin yhteisymmärrykseen ns. viherpesudirektiivistä ja yritysvastuudirektiivistä. Kaikkien näiden sääntelyn tavoitteena on varmistaa kestävien tuotteiden vapaa liikkuvuus EU:ssa, parantaa yritysten markkinointiviestintää ja lisätä yritysten velvoitteita toimitusketjun vastuullisuuden varmistamiseksi. Samalla parannetaan tuotteiden ympäristökestävyyttä, jotta EU:ssa myytävien tuotteiden koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset olisivat mahdollisimman pienet. Tähän asti ekosuunnitteluasetus on koskenut vain energiaan liittyviä tuotteita, mutta nyt se koskee lähes kaikkia EU:n markkinoilla myytäviä tuotteita, myös verkkomyyntiä. Viherväittämädirektiivi puolestaan edellyttää yrityksiltä tarkkaavaisuutta viherväittämien käyttämisessä. 

– Ekosuunnitteluasetus asettaa uusia vaatimuksia yrityksille ja näkyy tuotteiden laadussa. Viherväittämädirektiivi puolestaan kieltää harhaanjohtavien ympäristöväittämien käytön vastuullisuusviestinnässä. Tämä kaikki asettaa yrityksille uusia haasteita ja osaamisvaatimuksia, joita pyrimme nyt ratkomaan uudella koulutuksella, jatkaa Sorsa. 

Kolmen opintokokonaisuuden koulutus 

EKOVIRTA-koulutuksen tavoitteena on varustaa osallistujat taidoilla, jotka mahdollistavat vastuullisen toiminnan kaikilla näillä osa-alueilla eli markkinointiviestintä, laadunhallinta ja toimitusketjun hallinta. Koulutus on maksuton, ja se sopii kaikille pakkaus- ja tekstiilialalla työskenteleville tai alalle pyrkiville. Koulutuksessa on kolme viiden opintopisteen kokonaisuutta: Markkinointioikeus, kestävä laatujohtaminen sekä toimitus- ja tuotantoketjujen hallinta. Markkinointioikeuden kokonaisuudessa keskitytään vastuulliseen markkinointiviestintään ja viherväittämiin, joihin yritysten on erityisesti kiinnitettävä huomiota jatkossa. Laadunhallinnan opintokokonaisuudessa keskitytään alan lainsäädäntöön ja standardeihin, kun taas toimitus- ja tuotantoketjujen hallinnassa aiheena ovat sopimukset ja vapaaehtoiset vastuullisuusstandardit toimitusketjun johtamisessa.  

– Kriittinen ajattelu on yritysviestinnässä tärkeää sekä viestin lähettäjän että vastaanottajan näkökulmasta, ja sitä pyrimme myös edistämään konkreettisin esimerkein, sanoo Sorsa.  

Koulutuksen järjestää Turun ammattikorkeakoulun Global Gateway ja Uudet materiaalit ja prosessit tutkimusryhmien asiantuntijat. Koulutuksessa on mukana myös ulkopuolisia asiantuntijaluennoitsijoita.   Koulutukseen voi osallistua eri puolilta Suomea.  

– Koulutus ei tähtää tutkintoon, mutta voi taata merkittävää lisäosaamista. Se puolestaan voi auttaa uralla etenemisessä, vinkkaa Sorsa.

Maksuton EKOVIRTA-koulutuskokonaisuus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen ja Euroopan unionin NextGenerationEU-välineen rahoittama. Jatkuvan oppimisen palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

  • Kaisa Sorsa

    Yliopettaja, Yliopettaja
    +358 44 907 2083
    kaisa.sorsa@turkuamk.fi

Lue seuraavaksi