Työryhmä Fyrgruppen tuottaa uuden kaksikielisen oopperan kantaesityksen, jossa Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia ja Turun konservatorio ovat mukana yhteistyössä. Keisarin majakka – Kejsarens fyr on todellinen kulttuuritapaus, sillä suomalaisia kokopitkiä kantaesityksiä ei oopperan kentällä niin usein nähdä. Esitykset ovat Sigyn-salissa 28.3.–5.4.

Julkaistu:
Muokattu:
Teksti ja kuvat: Karoliina Hakasalo, medianomiopiskelija
Uuden oopperatuotannon toteuttaminen on aina merkittävä tapaus. Keisarin majakka on ollut tekeillä pitkään, ja nyt se saadaan tuotua näyttävällä kokoonpanolla Turkuun Sigyn-salin lavalle. Työryhmään kuuluu sekä Turun AMK:n että konservatorion henkilökuntaa, alumneja ja opiskelijoita. Harjoituksia on pidetty niin konservatorion kuin Taideakatemiankin tiloissa.
Oopperan tuottaja Kristina Vahvaselkä VahvaPro Oy:stä kertoo yhteistyön oppilaitosten ja produktion välillä olleen erittäin merkityksellistä ja sujuneen todella hyvin. Turun AMK:n Taideakatemian koulutus- ja tutkimuspäällikkö Eero Linjama ja Turun konservatorion rehtori Juha Järvinen ovat olleet erittäin yhteistyöhaluisia ja kannustavia. Se on luonut positiivista ilmapiiriä projektin ympärille.
Elämyksellinen tarina majakasta, rakkaudesta ja uuden rakentamisesta
Keisarin majakassa yhdistyvät historialliset tositapahtumat ja fiktio. Se on rakkaustarina täynnä draamaa. Tapahtumat sijoittuvat 1830-luvulle, jolloin Euroopassa vallitsi muutosten tuulet. Elettiin aikaa hieman ennen vallankumouksia, kapinoita ja teollistumista. Tarina liittyy vahvasti Uudenkaupungin saaristoon ja sen historiaan.
Teoksen on säveltänyt Turun AMK:ssa opettajana toimiva säveltäjä Pauliina Isomäki. Vieraillessaan Isokarin majakalla hän oli törmännyt paikalliseen tarinaan ja sai siitä idean oopperaan. Tämä on Isomäen neljäs oopperasävellys.
Oopperan on käsikirjoittanut Turun AMK:n alumni kirjailija Leena Parkkinen, joka on tunnettu erityisesti historiallisten romaanien kirjoittamisesta. Hän on käynyt itse paljon oopperoissa, mutta käsikirjoitus on ensimmäinen laatuaan.
– Olen kaikkiin esiintyjiimme ja muuhun työryhmään todella tyytyväinen. Yhteistyö on ollut sujuvaa, säveltäjä Isomäki kehuu.
Teokseen haluttiin ottaa myös ruotsin kieli mukaan, sillä tarinan tapahtumien aikaan suuri osa ihmisistä puhui alueella ruotsia. Kaksikielisyys tekee Keisarin majakasta entistä monipuolisemman. Oopperassa lauletaan osia suomeksi ja ruotsiksi. Koko esitys tullaan myös tekstittämään molemmilla kielillä.
Mukana on nuoria lupauksia ja alan rautaisia ammattilaisia
Produktion esiintyjäkaarti koostuu niin nuorista lahjakkuuksista kuin kokeneista ammattilaisistakin. Tuottaja Vahvaselkä toivoo, että mukana oleva suomalaisen oopperan uusi sukupolvi saisi produktiossa merkittävän mahdollisuuden kehittää taitojaan ja ennen kaikkea edetä urallaan.
Oopperan ohjaaja Isa Kortekangas on yksi nuorista lupauksista. Hän on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta parisen vuotta sitten. Esitys saa raikkaita ja moderneja elementtejä hänen ohjauksessaan. Ohjaamisen lisäksi hän toteuttaa esityksen lavastuksen.
Keisarin majakka on minun ensimmäinen ammattilaisproduktioni, ja minulle on ollut merkittävää päästä ohjaamaan se. Siitä tulee hieno esitys. Siinä on monia kerroksia niin taiteellisesti kuin sisällöllisestikin.
Kortekangas haluaa rikkoa oopperan perinteistä hierarkiaa osallistamalla työryhmän jäseniä tavalla, johon ei ehkä olla aikaisemmin totuttu. Hän on saanut työryhmältä kiitosta avoimuudesta ja sujuvasta kommunikaatiosta.
– Kortekankaan ohjaus on ihanan raikas uusi tuulahdus oopperan kentällä, ja työporukka on hyvä. Meillä on todella hauskaa harjoituksissa ja hommat etenevät, solisti Mia Heikkinen kertoo.
Heikkinen on Turun AMK:sta musiikkipedagogiksi valmistunut oopperoiden ja laulun ammattilainen. Hän on esiintynyt muun muassa lasten oopperoissa, opereteissa, improvisaatioproduktioissa ja täyspitkissä oopperoissa.
Katso videolta lisää Isa Kortekankaan ja Mia Heikkisen ajatuksia siitä, minkälainen ooppera on kyseessä, ja miksi sitä kannattaa tulla kuuntelemaan ja katsomaan.
“Säveltäjän paras ooppera”
Modernissa oopperassa voi olla rytmisiä ja melodisia haasteita. Työryhmän jäsenet ovat ottaneet haasteet innolla vastaan. Keisarin majakan kapellimestari Marko Autio kuvailee teosta merkkitapaukseksi, missä klassisuus ja modernius kohtaavat.
Kantaesityksen vahvuudeksi hän esittää muovautuvuuden ja kutsuukin sitä taikinaksi, jota pystytään harjoituksissa muokkaamaan tarpeen tullen sopivammaksi.
– Tämä on mielestäni Isomäen paras ooppera tähän asti. Teoksen rytmiikka ikään kuin kelluu orkesterin rytmiikan päällä. Siinä on paljon vaihtuvia tahtilajeja ja tempoja, Autio kehuu.
Autio on johtanut Isomäen kaksi aikaisempaa oopperaa. Heidän välillään on vallinnut projektissa vahva luottamus ja ymmärrys.
Koe ennakkoluulottomasti jotain uutta
Suomalaisen oopperan uusi sukupolvi on varmistamassa sitä, että esityksiin saataisiin uusia kuulijoita. Oopperan kentällä kokeillaan nyt erilaisia tapoja toteuttaa teoksia.
Keisarin majakassa on mukana yllätyksellisiä elementtejä. Solisti Heikkinen rohkaisee kaikkia astumaan oopperan maailmaan ja avoimin mielin tutustumaan kenties itselle uuteen kulttuurimuotoon.
Oopperasta ei tarvitse tietää mitään etukäteen, ja tilaisuuteen voi pukeutua haluamallaan tavalla.
Koko Keisarin majakan työryhmä toivottaa katsojat tervetulleeksi Sigyn-saliin. Luvassa on koskettava ja ajatuksia herättävä oopperakokemus. Esitys tarjoaa katsojille upean mahdollisuuden sukeltaa klassisen musiikin ja draaman maailmaan.
Keisarin majakka saa ensi-iltansa Sigyn-salissa 28.3. perjantaina. Esityksiä on yhteensä viisi.
Sinua voisi kiinnostaa myös:
Tutustu Taideakatemian opiskelijoiden konsertteihin, näyttelyihin ja esityksiin. Tarjoamme animaatiota, elokuvaa, kuvataidetta, musiikkia, sirkusta, tanssia ja teatteria.
Esityksissä ja näyttelyissä pääset eläytymään uusien kykyjen luomiin teoksiin. Tervetuloa kokemaan taidetta ja kulttuuria Taideakatemiaan!
Lue seuraavaksi
-
Mediatiedote
NYTT 2025 – valmistuvien kuvataiteilijoiden näyttely
NYTT 2025 -näyttelyssä Taiteen talolla ja Turun Taidehallin Isossa Galleriassa sekä Valokuvakeskus Perin tiloissa on esillä Turun AMK:n Taideakatemiasta valmistuvien kuvataiteilijoiden teoksia 4.4.–27.4.2025. Julkaistu: Muokattu: Turun AMK:n Taideakatemian…
-
Uutinen
20 metriä pitkä teos ei jää näkemättä
Vino-galleria on konserttitalon ala-aulasta ylälämpiöön johtavan liuskan seinämä. Se on yksi Turun suurimpia galleriatiloja. Turun ammattikorkeakoulun ja Vino-gallerian yhteistyö näkyy hyvin konserttitalolla vierailevalle yleisölle. Yleisö kulkee gallerian kautta…
-
Uutinen
Kuvataiteen alalle oma hiilijalanjälkilaskuri ja kestävyysverkosto
Turun AMK:n Taideakatemian koordinoimassa KampusART-hankkeessa kehitettiin tutkimusryhmien yhteistyönä julkisen taideteoksen hiilipäiväkirja. Se mahdollisti taiteen ilmastovaikutusten arvioinnin. Kuvataiteen ekologista kestävyyttä pohdittiin sen jälkeen Taideakatemian koordinoimissa Kohti kestävää tulevaisuutta -tapahtumissa.…