Aino Tuomaranta toimii tehtaan kehitysinsinöörinä Salon Valmet Automotiven tehtaalla. Hän valmistui etuajassa tuotantotalouden insinööriksi keväällä 2020.
Julkaistu:
Muokattu:
Teksti: Siiri Welling
Kuva: Aino Tuomaranta
Kun Aino Tuomaranta pohti tulevaisuuden alaansa lukion jälkeen, ei hänellä ollut heti valmista vastausta. Tuomaranta luki vuoden avoimessa yliopistossa oikeustiedettä ja haki Viroon opiskelemaan lääketiedettä, ennen kuin löysi Turun AMK:n tuotantotalouden insinööriopinnot.
– Olen aina ollut tasaisen hyvä kaikessa. Halusin tehdä montaa asiaa kerralla, en kasvaa vain yhdenlaiseksi spesialistiksi. Siksi päädyin hakemaan Turun ammattikorkeakouluun, kertaa Tuomaranta valintaansa.
Opinnot alkoivat syksyllä 2017. Opiskeluvuosi alkoi vauhdikkaasti: syksyllä järjestettiin illanistujaisia, juhlia ja tietysti perehdyttämistä – koulua unohtamatta. Luokka oli hyvä ja siitä hitsautui tiivis porukka, joka pitää yhtä vielä opintojen päätyttyäkin.
– Vaikka juhlia oli paljon, tuli koulu hoidettua hyvin. Luokassa oli sellainen fiilis, että seuraavana päivänä pitää ilmestyä tunnille, vaikka meno olisi ollut edellisenä iltana vauhdikastakin, sanoo Tuomaranta.
Erityisen mielenkiintoisena Tuomaranta pitää valinnaisten opintojen jaksoa, jolloin hän opiskeli leania, tekniikkaa, logistiikkaa, tuotekehitystä ja kansainvälistä kauppaa. Tuomaranta kiittelee erityisesti sitä, että opiskelun painopisteitä sai muuttaa myöhemmässä vaiheessa, ja että opintokokonaisuuteen sai vaikuttaa itse.
Yleensä tuotantotalouden insinöörikoulutus kestää neljä vuotta, mutta Tuomaranta päätti suorittaa koulun kolmessa vuodessa.
– Viimeinen syksy oli aika kaoottinen. Tein yli 50 opintopistettä, vain koska olin päättänyt valmistua seuraavana keväänä. Ja jos jotain päätän, menen aina sata lasissa. Tosin siinä kohtaa, kun pidin englanninkielistä suullista esitelmää ja samalla naputtelin läppäriä kävellessäni kohti Lemminkäisenkadulla pidettävää oppituntia, ajattelin, ettei tämä nyt ole ihan järkevää, nauraa Tuomaranta.
Ahertaminen kannatti. Keväällä hän perehtyi opinnäytetyöhönsä ja valmistui suunnitelmiensa mukaisesti vuoden etuajassa – vaikka samaan aikaan hän kävi osa-aikaisesti töissä ja jaksoi vielä harrastaa.
Perheyrityksestä suuryritykseen
Valmistumisensa jälkeen Tuomaranta sai töitä oman perheensä yrityksestä. Tuomarannan isovanhemmat perustivat vuonna 1979 metalliosien ja niiden muodostamien osakokonaisuuksien suunnitteluun ja valmistukseen erikoistuneen yrityksen, Aimo Virtanen Oy:n. Tuomaranta on itse pyörinyt omien vanhempiensa jaloissa yrityksessä pienestä pitäen sekä tehnyt yrityksessä kesätöitä, mutta ensimmäisen kerran hän sai vastuullisen roolin tuotannonsuunnittelijana.
– Olin aikaisemminkin ollut tuotannon puolella töissä, jos vanhemmat ovat tarvinneet apua. Mutta nyt työ oli erilaista, sillä olin itse yhtäkkiä se ihminen, jolla oli vastuullinen rooli enkä vain tehnyt mekaanisesti töitä. Oli yllättävääkin, kuinka kova se käännös tehtävien välissä oli. Ammattitaito kasvoi hurjasti parin vuoden työskentelyn aikana.
Koen, että olen nykyisessä tehtävässäni näköalapaikalla, ja pääsen oikeasti kehittämään asioita.
Aino Tuomaranta
Alumni, tuotantotalous (AMK)
Maaliskuussa 2022 Tuomaranta kohtasi houkuttelevan työpaikkailmoituksen Valmet Automotivella. Akuista ja autoista tunnettu yritys haki Salon akkutehtaalle liiketoiminnan koordinaattoria. Nykyään hän toimii Valmet Automotiven Salon tehtaan kehitysinsinöörinä.
– Olen Salon tehtaan johtoryhmätason kehitysinsinööri, muilla osastoilla on tietysti omat kehitysinsinöörinsä. Töitä on todella paljon, sillä monet asiat akkumaailmassa ja yrityksessä ovat uusia ja niitä pääsen kehittämään työssäni. Akkutuotanto on kasvanut kovalla vauhdilla. Koen, että olen nykyisessä tehtävässäni näköalapaikalla, ja pääsen oikeasti kehittämään asioita, sanoo Tuomaranta.
Tuomaranta haluaa erityisesti kehittää tehtaan prosesseja tehokkaaseen ja toimivaan suuntaan. Hän toivoo, että Salon tehtaasta tulee esimerkki siitä, miten asiat saadaan sujumaan yhtä aikaa tehokkaasti, mutta ilman turhaa kiirettä. Henkilökohtaisesti häntä kiinnostaa akkualan kehityksessä kierrätysasiat.
– Maailmanlaajuisesti katsottuna akkujen kierrätys on tietysti edennyt, ja Valmet Automotivekin tekee kierrätyksen suhteen yhteistyötä Fortumin kanssa. Vaikka olemme Suomen mittakaavassa asioiden edellä, on koko akkujen kierrätys alkutaipaleella maailmassa On mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi akkujen suunnittelu muuttuu, jotta niiden kierrättäminen on helpompaa. Koen, että akuilla saadaan aikaan valtavasti hyvää, ne ovat tämän päivän ja tulevaisuuden juttu, sanoo Tuomaranta.
Aikataulutuksen osaaja
Tuomarannan työssä vaaditaan paineen- ja stressinsietokykyä. Tuomarannan mukaan stressi ei kuitenkaan ole ongelma, eikä ole koskaan ollutkaan: jos osaa suunnitella ja aikatauluttaa aikansa oikein, saa asioita tehtyä ilman turhaa stressiä. Toisekseen hän on armollinen itselleen. Jos johonkin asiaan ei riitä aikaa, ei hän myöskään murehdi asiaa.
– Voin tietysti olla jännittynyt, mutta en koe stressaavani. Osaan priorisoida asioita, eikä maailmani kaadu siihen, jos joku asiaa jää tekemättä tai viivästyy. Tietysti se voi tuntua ikävältä, mutta priorisointi on pakollista niin työelämässä kuin yksityiselämässäkin. Ihmiset myös ymmärtävät, jos kertoo oman kalenterin olevan ihan täynnä jonkin aikaa.
Tuomaranta nauttii omasta työstään. Hän on saanut vastuullisen roolin, jossa voi ilmaista omia mielipiteitään. Valmet Automotivea hän kuvaa joustavaksi yritykseksi, jossa kaikkia työntekijöitä kohdellaan tasa-arvoisesti iästä tai sukupuolesta riippumatta. Se on tärkeää 25-vuotiaalle naiselle.
Turun AMK:n tuotantotalouden insinöörikoulutusta Tuomaranta suosittelee lämmöllä monenlaisille ihmisille. Koulutuksessa on valinnan mahdollisuuksia ja kurssit olivat hyvin suunniteltuja. Toisin kuin voisi olettaa, tuotantotalouden koulutukseen ei tarvitse olla matematiikkanero, sillä koulutuksesta valmistuneet voivat työskennellä laajasti eri teollisuuden aloilla.
– Mutta sen haluan painottaa, että elämässä pärjäämiseksi ei tarvitse olla kympin oppilas. Jos itse uskot olevasi hyvä ja kaiken menestyksen arvoinen, pääsee vielä pitkälle, päättää Tuomaranta.
Artikkeli on julkaistu 10.1.2023 aiemmalla turkuamk.fi -sivustolla.
Tutustu koulutukseen
Opiskelijakaupunkina Turku
Turku on todellinen opiskelijakaupunki, jo vuodesta 1640. Kaupungissa on yhteensä on 40 000 korkeakouluopiskelijaa. Turussa kaikki on lähellä ja arki sujuu. Turkulaisista korkeakouluopiskelijoista 98 % suosittelee Turkua opiskelupaikkana.
Lue seuraavaksi
-
Alumni
Arvosanoista ei kannata stressata, oma asenne vie pitkälle
Osana Turun ammattikorkeakoulun ja Destian yhteistyötä on Destia tarjonnut muun muassa vierailijaluentoja Turun ammattikorkeakoulun rakennustekniikan insinööriopiskelijoille. Alumni Johanna Akkanen kävi joulukuussa opettamassa opiskelijoille tietomallinnusta. Julkaistu: Muokattu: Teksti ja…
-
Alumni
Alumni: Spontaani Mikko Hietala on MBakeryn monitoimimies
Turun AMK:n alumni Mikko Hietala perusti leipomoyrityksensä MBakeryn kahdessa päivässä. Hietala kiittelee vieläkin vanhoja opettajiaan Turun AMK:sta, sillä opit ovat päässeet käyttöön yrittäjäuralla. Nopealiikkeinen tapa hoitaa bisnestä ja…
-
Opiskelija
Kesäharjoittelusta suoraan työelämään ─ Ville Myllymäki pokkasi työpaikan Valmetilta
Työelämään voi löytyä yllättävän nopea reitti kesäharjoitteluiden kautta. Ville Myllymäki työllistyi Valmetille näytettyään taitonsa harjoittelussa. Julkaistu: Muokattu: Teksti ja kuva: Mari Loikkanen Ville Myllymäki yllättyi, kuinka sutjakkaasti sujui siirtyminen…