Urheilu ja liiketalousosaaminen yhdistyvät Kim Ekroosin työuralla

Entinen ammattilaisjalkapalloilija Kim Ekroos on opiskellut Turun AMK:ssa kolme eri tutkintoa. Kaikissa opinnoissaan hänelle on ollut erityisen tärkeää opintojen joustavuus ja sovellettavuus suoraan työelämään.

Kim Ekroos
Alumni

Minulla on ikään kuin kaksi kasvattajaseuraa. Urheilun näkökulmasta kasvattajaseurani on TPS, mutta korkeakoulumaailmassa kasvattajaseurani on Turun AMK.

Teksti ja kuvat: Mari Loikkanen

TPS Juniorijalkapallon toiminnanjohtaja Kim Ekroos on valmistunut Turun AMK:sta jo kolmesti. Opintojen yhdisteltävyys työelämään, joustavuus ja monimuotoisuus ovat saaneet hänet palaamaan opintielle uudelleen ja uudelleen. Samalla oma osaaminen on syventynyt.

− Olen kokenut opiskelun erittäin hyödylliseksi. Työelämästä suoriutuu selkeästi paremmin, mitä enemmän on opiskellut. Oppimisen jano jatkuu edelleen, Ekroos kuvailee.

Alun perin Ekroos rakensi uraansa jalkapallomaalivahtina. Hän solmi ammattilaissopimuksen vain 16-vuotiaana ranskalaiseen RC Strasbourgiin, kunnes siirtyi muutama vuosi sen jälkeen takaisin Suomeen pelaamaan edustaen useita eri seuroja, kuten TPS:ää. Ura päättyi vuonna 2006 loukkaantumisen takia, mutta matka urheilun parissa jatkuu yhä.

− Kun lopetin urheilijaurani, jäin Kaarinan poikien (KaaPo) joukkueenjohtajaksi ja sitten aloitin siellä toiminnanjohtajana. Siitä alkoi uudenlainen ura urheilun parissa ja samalla olen opiskellut koko ajan. KaaPossa oikein kannustettiin opiskeluun työn ohessa ja koin sen hyvin mielekkääksi, Ekroos kertoo.

Turun AMK:ssa Ekroos opiskeli ensin liiketalouden tradenomiksi suuntautuen urheilujohtamiseen ja markkinointiin. Tutkinto toteutettiin monimuoto-opintoina, mikä tarkoittaa, että opetusta voidaan tarjota osin etänä ja osin lähiopetuksena, ja opetusta voi olla myös iltaisin. Ekroos piti erityisesti siitä, että pystyi töissä viemään heti käytäntöön oppimiaan asioita.

− Minulla on ikään kuin kaksi kasvattajaseuraa. Urheilun näkökulmasta kasvattajaseurani on TPS, mutta korkeakoulumaailmassa kasvattajaseurani on Turun AMK, Ekroos naurahtaa.

Ekroosin mielestä erityisen arvokasta oli saada opiskelukollegoiden kautta näkökulmaa myös muihin lajeihin kuin vain jalkapalloon. Opintojen mahdollistama verkostoituminen ja opiskelukollegoiden vertaistuki ovat Ekroosista suuri rikkaus.

Opintojen joustavuus houkuttaa

Ekroos valmistui tradenomiksi 2016. Pian hän löysi itsensä suorittamasta YAMK-tutkintoa, kun liiketalouden lehtori Jaakko Haltia soitti ja kyseli, onko Ekroos harkinnut jatko-opintoja.

− Tykkään opiskelusta, ja mahdollisuus räätälöidä opinnot itselle sopivaksi on etu. Joustavuus auttaa sovittamaan opiskelun työelämään.

Ekroos opiskeli urheilujohtamisen ja -markkinoinnin YAMK-tutkinnon vuosina 2017–2020. Sen hän suoritti tutkimusryhmäopintoina keskittyen e-urheiluun.

− YAMK-tutkinto lisäsi omaa osaamistani. Se antoi eväitä ymmärtää urheilusta laajemmin ja tehdä uusia avauksia sekä selvityksiä. Arvonluonnin uudet alustat ja muodot -tutkimusryhmässä opiskellessa sain paljon toimeksiantoja ja tehtäviä, Ekroos kertoo.

Ekroosista erityisen antoisia olivat kansainväliset jaksot, jotka veivät aina ulkomaille asti, esimerkiksi Boltonin yliopistoon tutustumaan e-urheilutoimintaan ja Sevillaan EASM-konferenssiin kertomaan selvityksestä e-urheilun mahdollisuuksiin ja uhkiin liittyen brändin laajentamisen näkökulmasta.

Urheilun rahoitukseen lisää tietotaitoa

Viimeisimpänä Ekroos on suorittanut Turun AMK:ssa Urheilun sponsoroinnin ja varainhankinnan korkeakouludiplomin (USVA), josta hän pokkasi todistuksen vuonna 2023.

− Koulutukseen oli helppo lähteä mukaan, koska tiesin jo valmiiksi, että tarjolla on hyvää sisältöä samojen ihmisten kanssa kuin ennenkin. Olen työni puolesta ollut tarjoamassa USVA-opiskelijoille study case -seuraesimerkkejä, joten nyt vain hyppäsin toiselle puolelle itsekin opiskelijaksi.

Urheilun sponsoroinnin ja varainhankinnan korkeakouludiplomi on 60 opintopisteen koulutus, jossa keskitytään esimerkiksi urheilun tulonhankintaan, myyntiin ja markkinointiin. Ekroosin mukaan koulutus antoi uusia ideoita ja toimintamalleja sekä arvokkaita kontakteja. Koulutuksesta on jäänyt mieleen erityisesti myyntikeissit, joissa opiskelijat pitchasivat aidon myyntikeissin kuvitteelliselle firmalle.

− Urheilun rahoitus ei ole helppoa, vaan tilanne on aiempaakin hankalampi. Kouluttautumalla urheiluorganisaatiot saavat lisää tarvittavaa ammattitaitoa ja se puolestaan lisää onnistumisen edellytyksiä, Ekroos sanoo.

Jalkapalloharrastus opettaa tärkeitä taitoja

Työssään TPS:n juniorijalkapallon toiminnanjohtajana Ekroos vastaa seuran operatiivisesta johtamisesta, toimintasuunnitelmasta, aikatauluttamisesta ja vastuualueiden jakamisesta. Hän suunnittelee uusia avauksia ja huolehtii, että olosuhteet ja resurssit ovat kohdillaan työn onnistumiseen. Juniorijalkapallo koskettaa tuhansia ihmisiä: ei vain pelaajia, vaan myös heidän läheisiään ja harrastuksen parissa toimivia aktiiveja.

− Työ on todella merkityksellistä ja laadukkaan toiminnan järjestäminen on meidän ydintehtävämme. Jalkapallossa oppii ryhmässä toimimista, suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta, Ekroos sanoo ja lisää:

− On hyvä muistaa, että vaikka vain harvasta meidän juniorista tulee ammattilaisjalkapalloilija, heistä kaikista tulee kansalaisia. Pelaamisen ohessa oppii huomaamattaan asioita, jotka hyödyttävät myöhemmin elämässä.

Vain harvasta juniorista tulee ammattilaisjalkapalloilija, mutta heistä kaikista tulee kansalaisia.

Lue seuraavaksi