Vuorotyötä tekevien terveyttä voidaan edistää lisäämällä tietoutta tekijöistä, jotka vaikuttavat nukahtamiseen ja unenlaatuun. Hanna Tupamäki laati ylemmän ammattikorkeakoulututkintonsa opinnäytetyönä oppaan, joka antaa vinkkejä unihygienian hyödyntämiseen yövuoroja tekeville.
Julkaistu:
Muokattu:
– Kun vuorotyön terveyshaittojen mekanismien ja niihin vaikuttamisen ymmärrys lisääntyy, tämä voi tukea terveydelle edullisempien valintojen tekemistä, sanoo Hanna Tupamäki, terveyden edistämisen koulutuksesta valmistuva Master School -opiskelija Turun ammattikorkeakoulusta.
Hanna Tupamäki teki ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyönsä yövuoroja sisältävää vuorotyötä tekevien hoitajien terveyden edistämisestä unihygienian keinoin. Unihygienialla eli unenhuollolla tarkoitetaan henkilöön itseensä tai ympäristöön liittyviä käytänteitä, jotka edistävät hyvää ja laadukasta unta.
Tupamäki kartoitti työssään hoitajien näkemyksiä ja kokemuksia unihygieniasta, heidän tiedollisia tarpeitaan siihen liittyen sekä toiveitaan tiedon saamisen tavoista.
Tulosten mukaan vuorotyöhön sopivat unihygieniakäytänteet eivät ole yleistä tietoa hoitajien keskuudessa. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi opas unihygienian hyödyntämiseen yövuoroja sisältävää vuorotyötä tehdessä. Opas julkaistaan verkossa joulukuun aikana, ja on vapaasti kaikkien käytettävissä.
– Unihygieniaohjeistus voidaan ottaa ergonomisen työvuorosuunnittelun osaksi tukemaan vuorotyötä tekevien hoitajien palautumista. Oppaasta voi hyötyä jokainen, joka kaipaa tietoa vuorokausirytmien muodostumisesta ja niiden tukemisesta. Haitallisia terveysvaikutuksia voi tulla kenelle tahansa, joka elää oman normaalin vuorokausirytminsä vastaisesti, Hanna Tupamäki muistuttaa.
Tietoa ja käytännön neuvoja
Opas sisältää tietoa muun muassa univajeen seurauksista, elimistön rytmittymisestä, yövuoroja sisältävän vuorotyön terveyshaitoista sekä erityisesti keinoista pienentää riskejä omilla toimillaan. Oppaassa on myös käytännön ohjeita siihen, miten unihygieniakäytännöt sopivat mihinkin vaiheeseen vuorokausirytmiä.
Ruumiinlämmön luonnollisesti laskiessa ja levolle valmistautuessa hyviä käytänteitä ovat esimerkiksi kevyt liikunta, hiilihydraatti- ja kuitupitoinen iltapala, lämmin suihku, viileä makuuhuone ja ajatusten keskittäminen hengitykseen.
Vastaavasti kehon lämpötilan ja vireystilan nostamiseen opas suosittaa kirkasta valoa mahdollisimman pian heräämisen jälkeen ja 1–3 minuutin kylmää suihkua. Kofeiini on suositeltavaa nauttia vasta noin 1,5–2 tuntia heräämisen jälkeen, jotta keho saa käynnistyä luonnollisesti.
Oppaasta löytyy myös tarkistuslista, jonka perusteella voi arvioida, onko itselle kehittymässä uni-valve-rytmin häiriö.
Hanna Tupamäki on yksi TALK – sote-alan ratkaisut 2024 -webinaarin puhujista. Turun AMK:n Master Schoolin maksuton TALK-webinaari kokoaa sosiaali- ja terveysalan toimijat ajankohtaisten puheenaiheiden pariin tiistaina 3.12. iltapäivällä.
– Master School on tarkoitettu työelämässä pätevöityneille ammattilaisille. Opiskelijat tekevät kehittämistöitä alueen työelämän tarpeisiin, kertoo toinen webinaarin ohjaavista opettajista, Salla Grommi Turun AMK:sta.
Osallistu maksuttomaan webinaariin
TALK – sote-alan ratkaisut 2024
Master Schoolin TALK-webinaari kokoaa sosiaali- ja terveysalan toimijat ajankohtaisten puheenaiheiden pariin. Tilaisuus on suunnattu alan asiantuntijoille ja opiskelijoille sekä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille.
Lisätiedot
Hanna Tupamäki, fysioterapeutti, terveyden edistämisen YAMK-opiskelija, Turun AMK, p. 0408457280
Lisätiedot webinaarista
Lue seuraavaksi
-
Alumni
Urheilu ja liiketalousosaaminen yhdistyvät Kim Ekroosin työuralla
Entinen ammattilaisjalkapalloilija Kim Ekroos on opiskellut Turun AMK:ssa kolme eri tutkintoa. Kaikissa opinnoissaan hänelle on ollut erityisen tärkeää opintojen joustavuus ja sovellettavuus suoraan työelämään. Julkaistu: Muokattu: Minulla on…
-
Alumni
”Kun pääsin kiinni opintoihin, jäin koukkuun” – YAMK-koulutus lisäsi bioanalytiikan kehittämisosaamista
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto syventää kliinistä erityisosaamista vaativissa asiantuntijatehtävissä. Riikka Sjöroos koki tärkeänä kehittää itseään ja laajentaa jo ennestään vankkaa ammattitaitoaan. ”Oli aika uudelle ennen eläkeikää. Nyt olen saanut tuoretta…
-
Opiskelija
Kokemus ja asiantuntijuus innostavat jatkuvaan uuden oppimiseen
Anne-Mari Haavisto on luonut itselleen monipuolisen uran lähihoitajasta asiantuntijasairaanhoitajaksi ja projektiasiantuntijaksi. Hän on Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolin alumni ja suorittanut sote-alan ylemmän AMK-tutkinnon. Työ Turun AMK:ssa on antanut…