Tutkimusryhmä
Wireless Communications and Cybersecurity
Langattoman viestinnän ja kyberturvallisuuden tutkimusryhmämme kehittää teknologioita ja testausalustoja, joilla tuetaan turvallisten ja kestävien kriittisten digitaalisten infrastruktuurien kehittämistä maalla, merellä ja ilmassa.
Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana tutkimusryhmän strategia on ollut sama: kehittää testialustoja ja testiympäristöjä digitalisaatioinfrastruktuureja varten yritysten ja muiden organisaatioiden tuote- ja palvelukehityksen tueksi.
Työ alkoi vuonna 2005 langattomien lähetysalustojen testaamisella, minkä jälkeen keskityttiin dynaamiseen taajuuksien käyttöön esimerkiksi kognitiivisissa radiolaitteissa, ja lopulta noin vuonna 2015 siirryttiin 5G-teknologiaan, esineiden internetiin (IoT) ja tietoturvaan. Tutkimusryhmän hankkeissa rakennettiin 5G-testiverkko, jota hyödynnetään edelleen pilotti- ja testaustoiminnassa viestintäverkkoja hyödyntävien yritysten kanssa.
Vuodesta 2020 alkaen työ on kehittynyt enemmän kohti autonomisia järjestelmiä ja kyberturvallisuutta.
Haluamme osallistua aktiivisesti turvallisen ja vakaan talouden ja yhteiskunnan rakentamiseen siirtämällä osaamista ja rakentamalla langattoman viestinnän ja kyberturvallisuuden digitaalitekniikkaan perustuvia tutkimusinfrastruktuureja. Teemme myös kovasti töitä tullaksemme Suomen johtavaksi autonomisten ja miehittämättömien meripinta-alusten tutkimusorganisaatioksi.
Jarkko Paavola, johtava yliopettaja, tutkimusryhmän vetäjä, Waterborne Partnership Boardin jäsen
Keskeisiä tutkimuksen kohteitamme
- Autonomiset ja älykkäät järjestelmät: osaamisen ja infrastruktuurin rakentaminen autonomisiin ja miehittämättömiin pinta-aluksiin, mukaan lukien langattomat järjestelmät, sensorointi, konnektiviteetti, esineiden internet, kyberturvallisuus, tekoäly ja koneoppiminen.
- Kyberturvallisuus: esineiden internetin ja teollisuusjärjestelmien kyberturvallisuuden ja kyberturvallisuuskoulutuksen kehittäminen. Keskeisiä toimia ovat monimutkaisten järjestelmien kyberturvallisuustestaus, kyberturvallisuuden monitorointi sekä kyberuhkatiedon ja digitaalisten kaksosten hyödyntäminen ennakoivassa kyberturvallisuudessa.
Tutkimusryhmän vahvuutena on monitieteinen lähestymistapa soveltavaan TKI-toimintaan ja tiivis yhteistyö muiden Turun ammattikorkeakoulun tutkimusryhmien kanssa. Tiivis yhteistyö uusia teknologioita kehittävien ja hyödyntävien yritysten ja organisaatioiden kanssa on avainasemassa. Otamme huomioon ihmisen mukanaolon (human-in-the-loop), joka näkyy esimerkiksi etäoperaattorin tilannetietoisuuden kehittämisessä miehittämättömien alusten toiminnassa tai kyberturvallisuuden valvonnassa.
Tutkimus- ja kehitystyön infrastruktuuri
Käytössämme ovat laadukkaat tutkimus- ja kehityslaboratoriot, joita hyödynnetään tutkimus- ja kehityshankkeissamme. Lisäksi olemme kehittäneet ja rakentaneet miehittämättömän pinta-aluksen nimeltä M/S Salama. Alus toimii testialustana koneoppimisalgoritmien kehittämisessä ja sen avulla voimme kerätä tietoja koneoppimista varten.
Käytössämme on myös 5G Test Network Turku, joka on olennainen osa kauko-ohjattavien ja autonomisten alusten langattomien yhteyksien tutkimusta.
Tutustu laboratorioihimme:
Tavoitteenamme on olla Suomen johtava
miehittämättömien pinta-alusten tutkimusorganisaatio.
Verkostot
Olemme jäsenenä seuraavissa kyberturva-alan organisaatioissa:
Autonomisten systeemien alalla olemme jäsenenä
Asiantuntijamme
Tutkija työssään
Tutkimuskohteena autonomiset kulkuneuvot
Meriliikenteen täysi autonomisuus voi olla jo yllättävän lähellä, toteaa Wireless communication and cybersecurity -tutkimusryhmässä soveltavaa tutkimusta tekevä Amin Majd.
Julkaisu
Käsikirja meriklusterin toimijoille
Turun AMK:n ja Fintrafficin käsikirja auttaa meriklusterin toimijoita suojautumaan kyberuhilta. Julkaisua voidaan hyödyntää niin Suomessa kuin kansainvälisesti.
Koulutukset
Vahvaa projektiosaamista
Turun AMK:n projektitoimisto tarjoaa tukea ja ohjausta koko TKI-projektin elinkaaren ajalle. Hankeasiantuntijoillamme on vuosien kokemus ja vahva osaaminen kansallisista ja kansainvälisistä rahoitusohjelmista. Meillä on vuosittain käynnissä yli 200 hanketta, ja TKI-toimintamme sai ulkoista rahoitusta yli 10 miljoonaa euroa.