Tutkimusryhmä
Terveysteknologia
Laadukkaampia terveysteknologian palveluita ja ratkaisuja tutkimus- ja kehitystyön avulla.
Tutkimusryhmämme tuottaa tutkimus- ja kehityspalveluita terveys- ja liikuntateknologian tarpeisiin. Olemme terveysteknologian tuotekehittäjien aktiivinen asiantuntijakumppani. Tuottamamme tutkimustiedon, sovellusten ja toimintatapojen avulla voidaan luoda laadukkaita datapohjaisia ratkaisuja elämänlaadun, hyvinvoinnin ja terveyden tukemiseen.
Tutkimusryhmämme fokuksena ovat vahvasti säänneltyjen terveys- ja liikuntateknologian tietojärjestelmien ja sovellusten kehittäminen sekä tuotekehitys. Kehitämme tiedolla johtamista hyödyntämällä tekoälyä, datanalytiikkaa ja ohjelmistokehitystä. Olemme edelläkävijä synteettisen terveysdatan tuottamisessa, yksityisyyttä parantavissa teknologioissa sekä eettisissä tekoälyjärjestelmissä, jotka on räätälöity terveydenhuoltoon ja urheiluun. Käytössämme on terveys- ja urheiluteknologian testialusta Health Tech Lab.
Ydinosaamisalueemme ovat
- lääkinnällisten laitteiden tuotekehitys ja asiantuntemus sääntely-ympäristöstä (MDR).
- synteettisen terveysdatan tuottaminen
- terveystietoja sisältävän datan yksityisyyttä parantavat tekniikat
- eettisten tekoälyjärjestelmien hyödyntäminen terveydenhuollon alalla
- tietojärjestelmien suunnittelu ja kehittäminen sekä ohjelmistokehitys
- käytettävyyden ja käyttökokemuksen tutkimus ja testaus, UI/UX-suunnittelu.
Terveysteknologia on yksi nopeimmin kasvavista korkean teknologian aloista. Arkielämä digitalisoituu yhä ja alan merkitys kasvaa. Tutkimusryhmämme tavoittelee yhä vahvempaa ja syvempää kansainvälistä yhteistyötä terveysteknologian, urheilun ja liikunnan alalla.
Elina Kontio, yliopettaja, tutkimusryhmän vetäjä
Tutkimus- ja kehitystyön infrastruktuuri
Testbed Healt Tech Lab
Käytössämme on terveys- ja urheiluteknologian testialusta Health Tech Lab, jossa hyödynnetään mm. biosensorista teknologiaa, koneoppimista ja lisättyä todellisuutta. Tutkimuslaboratoriossa kehitetään digitaalisia terveydenhuollon palveluja ja tehdään lääkinnällisten laitteiden tuotekehitystä yhdessä sote-organisaatioiden ja yritysten kanssa. Laboratorion laitteet ja osaaminen ovat kumppaneidemme käytössä yhteisissä tutkimus- ja kehityshankkeissa. Health Tech Lab toimii myös terveysteknologian insinööriopiskelijoiden oppimisympäristönä.
Asiantuntijamme
Tutkimusryhmän ja Health Tech Labin henkilökuntaan kuuluu terveysteknologian, data-analytiikan ja ohjelmistokehityksen ammattilaisia, joilla on alalta kymmenien vuosien kokemus.
Suurin osa asiantuntijoistamme on väitellyt tekoälyyn tai ohjelmointiin liittyvistä aiheista. Olemme toteuttaneet useita tutkimus-, tuotekehitys- ja palveluhankkeita sekä terveysteknologian alan koulutuskokonaisuuksia.
Case
SportTech ja tiedolla johtaminen
MyE.Way on pelaajakehitystä tukeva tietojärjestelmä, jota käytetään Eerikkilän urheiluopistossa sekä jalkapallon ja salibandyn lajiliitoissa valmennustoimintaa tukevana työkaluna. Työkalu perustuu tietokantaan, joka sisältää yli 21 000 jalkapalloilijan testiarvot. Terveysteknologian tutkimusryhmä toimii MyE.Way-järjestelmän kehittäjänä ja ylläpitäjänä.
Meillä on jatkuvasti käynnissä useita laajoja tutkimus- ja kehitysprojekteja kumppaneidemme kanssa Suomessa ja kansainvälisesti. Osa hankkeistamme on Horizon-rahoitettuja, ja niissä syntyneitä tuloksia on myös patentoitu.
Tärkeimmät julkaisut
Khan, M.I., Jafaritadi, M., Alhoniemi, E., Kontio, E., Khan, S.A. (2022). Adaptive Weight Aggregation in Federated Learning for Brain Tumor Segmentation. In: Crimi, A., Bakas, S. (eds) Brainlesion: Glioma, Multiple Sclerosis, Stroke and Traumatic Brain Injuries. BrainLes 2021. Lecture Notes in Computer Science, vol 12963. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-09002-8_40
Elina Kontio, Antti Airola, Tapio Pahikkala, Heljä Lundgren-Laine, Kristiina Junttila, Heikki Korvenranta, Tapio Salakoski, Sanna Salanterä. Predicting patient acuity from electronic patient records, Journal of Biomedical Informatics. Volume 51,
2014, Pages 35-40, ISSN 1532-0464, https://doi.org/10.1016/j.jbi.2014.04.001.
M. I. Khan, E. Alhoniemi, E. Kontio, S. A. Khan and M. Jafaritadi, ”RegAgg: A Scalable Approach for Efficient Weight Aggregation in Federated Lesion Segmentation of Brain MRIs,” 2023 Eighth International Conference on Fog and Mobile Edge Computing (FMEC), Tartu, Estonia, 2023, pp. 101-106, https://doi.org/10.1109/fmec59375.2023.10306171
Félix J, Moreira J, Santos R, Kontio E, Pinheiro AR, Sousa ASP. Health-Related Telemonitoring Parameters/Signals of Older Adults: An Umbrella Review. Sensors. 2023; 23(2):796. https://doi.org/10.3390/s23020796
Koulutukset
Verkosto & kumppanit
Yhteistyökumppaneita ovat yritykset, sairaanhoitopiirit, kunnat, terveydenhuollon järjestöt ja kolmannen sektorin toimijat, korkeakoulut sekä tutkimus- ja kehittämisyksiköt. Teemme aktiivista yhteistyötä Terveyskampus Turku ja Teknologiakampus Turku -verkostoissa. Yhteistyötä tehdään myös Turun yliopiston tietotekniikan laitoksen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa.
Olemme myös Terveyskampus Turku -osaamiskeskittymän ja sen TERTTU-palvelun testi- ja kehittämisalustan yhteistyökumppani.
Vahvaa projektiosaamista
Turun AMK:n projektitoimisto tarjoaa tukea ja ohjausta koko TKI-projektin elinkaaren ajalle. Hankeasiantuntijoillamme on vuosien kokemus ja vahva osaaminen kansallisista ja kansainvälisistä rahoitusohjelmista. Meillä on vuosittain käynnissä yli 200 hanketta, ja TKI-toimintamme sai ulkoista rahoitusta yli 10 miljoonaa euroa.