Tutkimusryhmä
Suun terveys
Tutkimme hammaslääketieteellisten välineiden, materiaalien ja laitteiden käytettävyyttä ja soveltuvuutta kliiniseen työhön. Kehitämme suun terveydenhuollon toimintaa ja prosesseja.
Suun terveyden tutkimusryhmä on osa merkittäviä suun terveydenhuollon ja lisäävän valmistuksen osaamiskeskittymiä Turussa, mikä tarjoaa tutkimus- ja kehitystyöllemme erinomaiset valmiudet monialaiseen ja laajaan yhteistyöhön alueen toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme vahvistaa alueellista yhteistyötä entisestään.
Tutkimusryhmämme osallistuu hammaslääketieteessä käytettävien välineiden, laitteiden ja materiaalien tutkimus- ja kehitystyöhön. Testaamme ja arvioimme tuotekehityksen viimeisissä vaiheissa hammaslääketieteellisten välineiden, materiaalien ja laitteiden käytettävyyttä ja soveltuvuutta kliinisesti. Tutkimusryhmämme alaisuudessa toimii testialusta Turku Clinical Research Unit for Oral Health.
Lisäksi teemme asiakkaan omahoidon ohjaukseen sekä alan ammatilliseen toimintaan ja prosesseihin liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä. Osana erilaisia tutkimus- ja kehityshankkeita toteutamme myös asiakkaan tai potilaan suussa tehtäviä kliinisiä tutkimuksia.
Hammasproteesien valmistustekniikat ovat ottaneet viime vuosina isoja harppauksia. Lisäävän valmistuksen tekniikat tuovat alalle mielenkiintoisia uusia mahdollisuuksia, joiden tutkimus- ja kehitystyötä pyrimme vahvistamaan kumppaniemme kanssa.
Pasi Alander, lehtori, tutkimusryhmän vetäjä
Alueelliset osaamiskeskittymät
Tutkimusryhmämme on osa kahta merkittävää ja toisiaan tukevaa alueellista osaamiskeskittymää.
Lisäävän valmistuksen innovaatiokeskittymä (TICAM)
Turun lisäävän valmistuksen innovaatiokeskittymä – Turku Innovation Centre for Additive Manufacturing (TICAM) on Turun AMK:n, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteenliittymä.
Kolmen korkeakoulun muodostama verkosto on valtakunnallisesti merkittävä 3D-tulostamisen osaaja, kehittäjä ja kouluttaja. Innovaatiokeskittymä kattaa lisäävän valmistuksen tärkeimmät sovelluskohteet bio- ja hammaslääketieteessä, lääketeollisuudessa sekä kone- ja teknologiateollisuudessa.
TALK-artikkeli: Lisäävä valmistus lisää suunnittelun vapauksia sekä vähentää tuotannon hukkaa
Suun terveyden osaamiskeskittymä
Turun Kupittaan kampusalue on ainutlaatuinen, kansallinen suun terveyden osaamis- ja koulutuskeskittymä.
Alueella ja sen lähettyvillä toimii kaikki suun terveyden asiantuntijoiden koulutukseen osallistuvat tahot, kuten Turun yliopiston hammaslääketieteen koulutus, Turun ammattikorkeakoulun suuhygienisti- ja hammasteknikkokoulutukset sekä Turun ammatti-instituutin hammashoitajakoulutus.
Turun AMK:ssa ja yliopistossa on lisäksi laajasti suun terveysosaamista palvelevaa ja laajentavaa erityisosaamista biomateriaaleihin, kudosteknologiaan sekä koneteknologiaan liittyen. Alueella on myös alan tuotekehitystä, palveluyrityksiä sekä yksityisen ja julkisen sektorin palveluiden tuottajia.
TALK-artikkeli: Medisiina D mahdollistaa suun terveydenhuollon koulutusyhteistyön
Asiantuntijamme
Suun terveyden tutkimusryhmässä vahvuuksiamme ovat monialainen asiantuntijajoukko: kliinistä potilaan hoitoa toteuttavat hammaslääkärit ja suuhygienistit sekä pään alueen proteeseista ja materiaaleista vastaavat hammasteknikot ja biomateriaalitieteilijät.
Kumppanimme
Teemme aktiivista yhteistyötä alueen korkeakoulujen suun terveydenhuollon ja tekniikan koulutuksien ja laitosten kanssa osana alueellisia osaamiskeskittymiä.
Korkeakoulu- ja yrityskumppaneitamme ovat mm.
Turun yliopisto, hammaslääketieteen laitos
Turun yliopisto, Turun kliininen biomateriaalikeskus
Julkaisumme
Alander P., Perea-Lowery L., Vesterinen K., Suominen A., Säilynoja E. & Vallittu P. K. 2020. Layer structure and load-bearing properties of fibre reinforced composite beam used in cantilever fixed dental prostheses. J-STAGE. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33028792/
Vuori M., Hyötilä M., Virtanen H. & Sjöberg P. 2020. Opetusharjoittelu osana Turun ammattikorkeakoulun ja LM-Instruments Oy:n tuotekehitysprojektia. Turku: Turun ammattikorkeakoulu, TALK- verkkolehti. https://talk.turkuamk.fi/hyve/opetusharjoittelu-osana-turun-ammattikorkeakoulun-ja-lm-instruments-oyn-tuotekehitysprojektia/
Lahdenperä, M. 2019. Structural and interfacial adhesion elements of indirect fiber-reinforsed composite. Doctoral thesis. University of Turku. http://urn.fi/URN:ISBN 978-951-29-7618-8
LM Instruments Oy & Hyötilä, M. 2019. Easy instrumentation with LM Dual Gracey https://vimeo.com/321960828
Selänne, L. & Hyötilä, M. 2018. Medisiina D mahdollistaa suun terveydenhuollon koulutusyhteistyön. Turku. TALK-verkkolehti. https://talk.turkuamk.fi/hyve/medisiina-d-mahdollistaa-suun-terveydenhuollon-koulutusyhteistyon/
Lahdenperä, M. 2017. Yhteistyömallin kehittäminen Turun ammattikorkeakoulun hammastekniikan- ja Turun yliopiston hammaslääkärikoulutuksen välille. Opinnäytetyö (YAMK). Turku: Turun ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201702152414
Alander, P. 2013. Suun terveydenhuollon palvelujen kehittäminen hoitotakuun näkökulmasta. Opinnäytetyö (YAMK). Turku: Turun ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305209592
Lue lisää
-
Ilmiö
Hammastekniikan digitalisaatio säästää aikaa ja materiaalia
”Aiemmassa työpaikassani oli pitkän työuran tehnyt erittäin taitava hammastyöntekijä. Hän kertoi olevansa öisin unissaan asiakkaiden suussa tarkastelemassa hampaita aivan…
-
Case
Matemaattista mallinnusta voidaan hyödyntää hammasproteesien suunnittelussa
Matemaattisella mallinnuksella on monia käytännön sovelluskohteita. Turun AMK:n Computational Engineering and Analysis (COMEA) -tutkimusryhmän tutkija Rabia Altunay on kiinnostunut…
Opiskelijaksi tutkimusryhmään
Voit opiskella ylemmän AMK-tutkinnon työskennellen Suun terveyden tutkimusryhmän jäsenenä. Opintojen aikana erikoistut johonkin tutkimusryhmän painopistealueista ja kartutat erityisesti projektiosaamistasi. Lisätietoja opinnoista saat tutkimusryhmän vetäjältä.
Suun terveyden tutkimusryhmä on tiiviisti mukana myös AMK-tutkintokoulutuksiemme järjestämisessä. Turun AMK on Suomen ainoa hammasteknikoiden kouluttaja.
Vahvaa projektiosaamista
Turun AMK:n projektitoimisto tarjoaa tukea ja ohjausta koko TKI-projektin elinkaaren ajalle. Hankeasiantuntijoillamme on vuosien kokemus ja vahva osaaminen kansallisista ja kansainvälisistä rahoitusohjelmista. Meillä on vuosittain käynnissä yli 200 hanketta, ja TKI-toimintamme sai ulkoista rahoitusta yli 10 miljoonaa euroa.