Tutkimusryhmä
Nykytaide
Tutkimme nykytaiteen roolia osana yhteiskunnallista keskustelua. Kriittinen ja osallistava suhde ympäröivään maailmaan on osa hyvää elämää.
Projekteissamme yhdistyvät taide ja tutkimus, teknologiset innovaatiot ja yhteiskunnallisuus.
Rakennamme alustoja kokeilevalle luovuudelle ja inklusiivisille työskentelytavoille. Taide on aina kehittänyt uusia tapoja tarkastella ympäröivää maailmaa, ja haluamme jatkaa tätä perinnettä työssämme.
Nykytaide tarjoaa loistavan alustan jaetulle luovuudelle, monialaiselle työskentelylle ja uusille julkaisutavoille, kuten näyttelyille ja työpajoille. Taiteessa on vahva potentiaali keskustelujen aloittamiseksi uusien yleisöjen kanssa.
Julkinen taide
Olemme aktiivisesti kehittämässä julkisen taiteen pedagogiikkaa ja käytäntöjä sekä sen laajentunutta kenttää. Taiteen rooli osana arkkitehtuuria ja kaupunkisuunnittelua luo yhteisöille hyvinvointia ja ympäristölle lisäarvoa. Taide synnyttää kiinnostavia keskusteluja ja positiivisia mielikuvia.
Ekologinen käänne
Yhteiskunnassa käynnissä oleva ekologinen käänne luo uusia käytäntöjä myös kulttuurialalle. Tutkimusryhmämme on ollut mukana lukuisissa aloitteissa, joissa uusia työskentelytapoja tutkitaan ja luodaan. Saamme kestäviä tuloksia vain laajalla yhteistyöllä.
Digitalisaatio taiteessa
Digitaalisten työkalujen ja tekoälyn nopea kehitys haastaa myös taidemaailman. Hankkeissamme keskitymme yhä enemmän digitalisaation luomiin mahdollisuuksiin osana taiteellista työskentelyä ja moniammatillista yhteistyötä. Taiteellinen näkökulma uusiin teknologioihin voi myös auttaa uusien sovellusten käyttäjäkokemusten ja saavutettavuuden kehittämisessä.
Etsimme jatkuvasti uusia poikkitieteellisiä yhteistyöfoorumeita. Useilla aloilla, joilla ei koskaan aiemmin ole työskennelty yhdessä taiteilijoiden kanssa, on nyt havaittavissa suurta kiinnostusta taiteellisiin näkökulmiin. Hankkeissamme luodaan uutta tietoa, uusia oppimis- ja toimintaympäristöjä, vahvoja verkostoja ja hienoa taidetta!
Eero Merimaa, lehtori, tutkimusryhmän vetäjä
Asiantuntijamme
Meillä on laajapohjainen ymmärrys taiteen yhteiskunnallisesta roolista. Kokemuksemme taiteen praktiikasta, taiteellisesta tutkimuksesta ja projektiosaamisesta mahdollistaa syväsuuntautuneen TKI-toiminnan. Teemme moniammatillista yhteistyötä ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden kanssa.
Tutustu:
Kestävä kuvataide -verkosto
Kuvataiteen toimijoiden Vihreä paletti -hanke loi verkostoja ja työkaluja nykytaiteen tuotanto- ja esitystapojen ekologisesti kestävään uudistamiseen. Hankkeen vastuutahona toimi Frame Contemporary Art Finland. Verkoston sivuilta löydät muun muassa laskurin, jolla voit arvioida taideteoksen, näyttelyn tai muun tuotannon ympäristövaikutuksia.
Taideohjelma KampusART
Kupittaan kampuksen taideohjelma KampusART toi taidetta sinne missä ihmiset liikkuvat, osaksi korkeakoulukampuksen arkea. Lähes miljoonan euron taideohjelman tuloksena Turun ammattikorkeakoulun EduCity-rakennukseen ja sen ympäristöön asennettiin yhteensä 21 pysyvää tai määräaikaista teosta.
”Keskeistä taideohjelman onnistumisen kannalta oli Turun AMK:n hankkeeseen tuoma taiteen asiantuntijuus”, Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen kertoo.
Julkaisut
- Kotilainen, Riina (toim.): Taidetta kampuksella
- Piitulainen, Mira (toim.): Kuntakuvataiteilija, kuvataiteen ammattilaiset kuntien kehittäjinä
- Rantala, Nina: Säteilevä Kampus
- Viljakka, Siiri: Onnistuneen sarjakuvatyöpajan salaisuudet – kuntakuvataiteilijana Paraisilla
- Who needs public arts? Digital and Critical Views on Public Art Pedagogy – PARTGO
Toimimme verkostoissa
Hyödynnämme kansallisia ja kansainvälisiä verkostojamme ja kumppaneitamme hankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa.
Keskeisimpiä verkostojamme ovat
Toimintaamme liittyvät koulutukset
Oppimisympäristöt tukevat toimintaamme
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintamme (TKI) linkittyy tiiviisti opetukseen. Opiskelijoiden aktiivinen osallistuminen projekteihin ja oppimisympäristöihin takaa myös sen, että opiskelijat ovat valmistuessaan oman alansa työelämän osaamisvaatimusten tasalla.
Kuvataiteen koulutuksen monipuoliset oppimisympäristöt mahdollistavat perinteisten taiteellisen työskentelyn menetelmien laajamittaisen hyödyntämisen. Taidegrafiikan, maalauksen ja kuvanveiston työtilojen lisäksi käytössämme on valokuvauksen ja animaation työympäristöt, sekä mahdollisuus käyttää ääni- ja videostudioita.
Moniammatillisessa korkeakoulussa on myös mahdollisuus rajoja koettelevaan yhteistyöhön; Koneteknologiakeskuksen teollisuuden tarpeita tukeva laitekanta taipuu myös taiteellisiin prosesseihin. Suurikokoiset 3D-tulostimet ja laserleikkurit mahdollistavat myös suuren mittakaavan projektit.
Vahvaa projektiosaamista
Turun AMK:n projektitoimisto tarjoaa tukea ja ohjausta koko TKI-projektin elinkaaren ajalle. Hankeasiantuntijoillamme on vuosien kokemus ja vahva osaaminen kansallisista ja kansainvälisistä rahoitusohjelmista. Meillä on vuosittain käynnissä yli 200 hanketta, ja TKI-toimintamme sai ulkoista rahoitusta yli 10 miljoonaa euroa.