Tutkimusryhmä
Kulttuurihyvinvointi
Kehitämme monialaisessa yhteistyössä taiteen, kulttuurin ja luovan toiminnan tarjoamia mahdollisuuksia hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistämiseksi.
Moniammatillinen tutkimusryhmämme toimii alustana ja innostavana yhteistyöfoorumina kulttuurihyvinvointialan osaamisen kehittämiselle Turun ammattikorkeakoulussa.
Kaikilla on oikeus taiteeseen, luovuuteen ja kulttuuriin osana hyvää elämää. Tutkimus- ja kokemustiedon perustella tiedämme, että osallistuminen taidetoimintaan, kulttuuriin ja luovaan toimintaan voi lisätä sekä yksilöiden että yhteisöjen koettua hyvinvointia. Taide- ja kulttuuritoiminnan avulla voimme tukea erilaisten ihmisten toimijuutta, vahvistaa osallisuuden kokemusta sekä parantaa elämänlaatua.
Mitä kehitämme?
Tutkimusryhmämme kehittää kulttuurihyvinvointialan toimintamalleja ja alan ammattilaisten osaamista erilaisissa toimintaympäristöissä. Haluamme tukea ihmisten kohtaamista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin. Tämä on linjassa kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa ja edistää etenkin sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden toteutumista.
Hankkeemme keskittyvät kolmeen kärkiteemaan:
1) Vahvistamme kulttuurihyvinvointialan ammattilaisten osaamista. Painopisteinämme ovat erityisesti moniammatillinen työskentely sekä ammatillinen kasvu. Kehitämme myös taideperustaisia työtapoja sekä eri taiteenlajien hyödyntämismahdollisuuksia hyvinvoinnin, kohtaamisen, opetuksen ja kasvatuksen tukena. Meillä on pitkä kokemus sairaala- ja hoivamusiikkityön kehittämisestä Suomessa.
2) Kehitämme kulttuurihyvinvointialan verkostoja, viestintää, tietoperustaa sekä rakenteita alueellisessa, kansallisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä. Painopisteinämme ovat erityisesti pohjoismainen ja Itämeren alueen yhteistyö.
3) Tutkimme ja kehitämme kulttuurihyvinvointitoiminnan arviointia sekä taideresepti- ja kulttuurilähetetoimintaa.
Mitä kulttuurihyvinvointi on?
Taide ja kulttuuri eri muodoissaan ovat osa hyvää elämää. Ne kuuluvat kaikille iästä, voinnista tai elinolosuhteista riippumatta. Kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan sitä, että yksilöt tai yhteisöt kokevat taiteen, kulttuurin ja luovan toiminnan vaikuttavan myönteisesti hyvinvointiinsa. Kaikki ihmiset ovat kulttuurin kokijoita ja toimijoita, joilla on kulttuurisia tarpeita ja oikeuksia. Näiden täyttyminen ja toteutuminen on kulttuurihyvinvointia.
Kulttuurihyvinvointi-sana kehitettiin vuosina 2012–2013 osana Kulttuurihyvinvointia Turussa -verkoston toimintaa. Uusi sana ja otettiin käyttöön Turun ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston, Taiteen edistämiskeskuksen, Turun kaupungin sekä paikallisten järjestöjen yhteistyönä kuvaamaan taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -toimintaa.
Haluamme kasvattaa taiteen ja luovan toiminnan roolia tulevaisuuden ratkaisujen kehittäjänä ja hyvinvoinnin tukena. Taiteen ja kulttuurin kautta voimme yhdessä vaikuttaa ja vaikuttua!
Anna-Mari Rosenlöf, erityisasiantuntija, tutkimusryhmän vetäjä
Taikusydän-yhteyspistetoiminta
Olemme kehittäneet Taikusydän-yhteyspistetoimintaa vuodesta 2015 lähtien. Taikusydän edistää taide- ja kulttuurialan-, sote-alan, kasvatusalan sekä tutkimuksen ja koulutuksen yhteistyötä. Se toimii valtakunnallisena kulttuurihyvinvoinnin verkostona ja asiantuntijana.
Taikusydän viestii kulttuurihyvinvointitoiminnasta sekä kehittää ja levittää hyviä käytäntöjä, joilla taide-, kulttuuri- ja luova toiminta juurtuvat pysyväksi osaksi terveyden, hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämistä.
Myös näissä olimme mukana:
Tutkittua
Yli 95 % mielenterveyskuntoutujista pitää kulttuuria sopivana muotona mielenterveysongelmien selättämisessä.
– Mielenterveyden keskusliitto, Mielenterveysbarometri 2021
76 % suomalaisista haluaa, että sairaaloissa ja hoitolaitoksissa on mahdollisuus kokea taidetta ja kulttuuria.
Kantar Public, 2022, kyselytutkimus
Turun AMK on vahva kulttuurihyvinvoinnin asiantuntija Varsinais-Suomessa. Teemme tiivistä yhteistyötä kehittääksemme Varhan alueen kulttuurihyvinvointia, erityisesti ikääntyneen kulttuurihyvinvoinnin moninaisuutta osana mielekästä, aktiivista arkea. Olemme yhdessä osa laaja-alaista Varhan kulttuurihyvinvoinnin yhdyspintatyöryhmää, jossa tavoitteena on kulttuurihyvinvoinnin edistäminen Varhan, kuntien ja muiden toimijoiden kanssa.
Varhan ikääntyneiden asiantuntijapalvelut, palvelukoordinaattorit
Julkaisut
Laitinen, L; Bojner Horwitz, E; Flavin, M; Petkutė, I; Sakellari, E; Thyrén, D (eds.). 2023. Towards Creative Wellbeing – Codeveloping Multimodal Pedagogical Approaches in Higher Education . Reports from Turku University of Applied Sciences 291
Rosenlöf, A-M. 2023. Kulttuurihyvinvoinnin historia on taiteen ja parantamisen historiaa, joka ulottuu taiteen syntyvaiheisiin. Turun ammattikorkeakoulun TALK-verkkojulkaisu
Laitinen, L., Jakonen, O., Lahtinen, E. & Lilja-Viherlampi, L. -M. 2020. From grass-roots activities to national policies – the state of arts and health in Finland, Arts & Health
Koivisto, T.-A., Lehikoinen, K., Lilja-Viherlampi, L.-M., Lapio, P. & Salanterä, S. 2020. Taide ja kulttuuri sairaalassa ja terveyspalveluissa . ArtsEqual Policy Brief 1/2020. Taideyliopisto
Lilja-Viherlampi, L.-M. (toim.) 2019. Musiikkihyvinvointia!: Musiikkityö sairaala- ja hoivaympäristössä. Turun ammattikorkeakoulu
Lilja-Viherlampi, L.-M. & Rosenlöf, A-M. 2019. Moninäkökulmainen kulttuurihyvinvointi. Teoksessa Tanskanen, I. (toim.) Taide töissä – Näkökulmia taiteen opetukseen sekä taiteilijan rooliin yhteisöissä. Turun ammattikorkeakoulu.
Lilja-Viherlampi, L.-M. & Koivisto, T.-A. 2019. Mapping music and well-being in the Finnish context through music practitioners’ work and educational views. Turun ammattikorkeakoulun TALK-verkkojulkaisu
Lehikoinen, K. & Vanhanen, E. (toim.) Taide ja hyvinvointi: Katsauksia kansainväliseen tutkimukseen. Kokos-julkaisuja 1/2017. Taideyliopisto. Helsinki
Laitinen, L. 2017. Vaikuttavaa? Taiteen hyvinvointivaikutusten tarkastelua. Turun ammattikorkeakoulu.
Yhteistyöjulkaisut
Olemme mukana toimittamassa ja kehittämässä kahta kulttuurihyvinvointialan yhteistyöjulkaisua.
Toimintaamme liittyvät koulutukset
Asiantuntijamme
Toimimme verkostoissa
Laajojen verkostojemme kautta teemme aktiivista yhteistyötä kulttuurihyvinvointialan kehittäjänä sekä alueellisten, kansallisten että kansainvälisten yhteistyökumppaneidemme kanssa.
- Taikusydän-tutkijaverkosto
- Nordic Arts & Health Research Network
- Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) kulttuurihyvinvoinnin yhdyspintatyöryhmä (2023–2025)
- Varsinais-Suomen liiton kulttuuritoimikunta
- Kulttuurihyvinvoinnin osaamiskeskuksen työryhmä
- Kulttuurihyvinvointipooli
- Kulttuurikampus Turku