Tutkimusryhmä
Elokuva ja media
Luomme innovatiivisia ratkaisuja muuttuvalle media-alalle ja tuemme työelämää median murroksessa. Tutkimme alan ammattilaisuutta ja tuomme uusia käytänteitä opetukseen.
Media on tarinoita. Digitaalinen vallankumous muuttaa media- ja elokuva-alan sisällöntuotantoa, työn tekemisen tapoja ja liiketoimintaa, ja tarinat kerrotaan uusilla tavoilla. Muutokset mediassa heijastuvat koko yhteiskuntaan. Poikkialainen ja monimediallinen tarinankerronta kiinnostaa meitä ja toimimme luovan, kaupallisen ja taiteellisen sisällöntuotannon parissa.
Tutkimusryhmämme kehittää innovatiivisia ratkaisuja, jotka tukevat media- ja elokuva-alaa työelämän muuttuessa. Tarkastelemme median, kulttuurin ja elokuvan rooleja yhteiskunnallisissa muutoksissa, globaaleissa murroksissa, kestävässä kehityksessä ja erilaisten yhteisöjen rakentumisessa. Tutkimme media-alan ammattilaisuutta ja luomme uusia käytänteitä opetukseen.
Mitä haluamme kehittää?
Tutkimusryhmämme painopisteitä ovat:
- digitalisaation ja tekoälyn tuoma murros median sisällöntuotantoon ja tekemisen tapoihin
- tarinankerronnan ja ilmaisun uudet muodot
- virtuaalitodellisuus- ja tekoälytuotannot
- visualisoinnit, videomappaus ja projisoinnit
- median ja kulttuurin rooli erilaisissa innovaatio- ja kehittämisprosesseissa
Kun teknologia muuttaa tekemisen tapoja, syntyy uusia mahdollisuuksia kertoa ja kokea. Meidän tehtävämme on kehittää ratkaisuja, jotka tukevat media- ja elokuva-alaa maailman muuttuessa – luovuus, kestävä kehitys ja tarinallisuus edellä.
Milla Järvipetäjä, tutkimusryhmän vetäjä
Tätä tutkimme: Median tunnevaikuttavuus julkisissa tiloissa
Hermostuttaako hissi? Raivostuttaako ruuhka?
Kuinka saada ihmiset toimimaan ruuhkaisessa rokotustilan aulassa rauhallisesti ja siirtymään toivottuun suuntaan? Tai kuinka luoda hotellin hissistä elämyksellinen, moniaistillinen kokemustila?
Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston sekä yrityskumppaneiden yhteinen hanke tutkii median tunnevaikuttavuutta julkisissa tiloissa. Tuloksista hyötyvät useat toimialat hissivalmistajista arkkitehteihin ja älyvalaistuksen valmistajista mediasisältöjen tuottajiin.
Julkaisut muissa lähteissä
Järvipetäjä, Milla; Koljonen, Kari; Raunio, Samuel; Reunanen, Esa; Ahva, Laura. Siirtymiä median ammattikentällä : Journalismia opiskelleiden valintoja ja ajatuksia opintojen ja työelämän nivelvaiheessa. 2024. Tampereen yliopisto. https://trepo.tuni.fi/handle/10024/154429
Ahva, Laura; Järvipetäjä, Milla; Koljonen, Kari; Raunio, Samuel; Reunanen, Esa. Lähtöjä median ammattipoluille : Journalismia opiskelevien käsityksiä media- ja viestintäalan ammateista sekä omasta tulevaisuudestaan alalla. 2022. Tampereen yliopisto. https://trepo.tuni.fi/handle/10024/137109
Alanko, Antti; Järvipetäjä, Milla. Refresh+ Art Productization Toolkit välineeksi taiteellisen työn tuotteistamiseen. 23.9.2022. TALK Taide -verkkolehti. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231113145616
Järvipetäjä, Milla; Björkroth, Peter. Working life and RDI commissions as a source of learning. 20.3.2021. TALK-verkkolehti. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231113145820
Voisiko striimi olla uusi itsenäinen ja riippumaton taiteen laji?
Pentti Halonen, käsikirjoituksen lehtori
Koronarajoitusten aikana vuosina 2020–2022 esitysten striimaus (suoratoisto eli virtaustoisto) oli ainoa tapa katsojille olla yhdessä läsnä toisilleen ja esiintyjälle.
Striimaaminen jätti jälkensä sekä tekijöihin että katsojiin; syntyi kokeiluja, osaamista ja uutta taidetta. Nyt on oikea hetki pohtia striimausta omana taidemuotonaan.
Lue Elokuva ja media -tutkimusryhmän asiantuntijan, käsikirjoituksen lehtori Pentti Halosen artikkelit TALK-lehdestä:
Asiantuntijamme
Tutkimusryhmämme toiminnassa yhdistyvät opettajien oman alansa huippuasiantuntemus, opiskelijoiden tuoreet ja luovat ideat sekä Turun AMK:n projektiammattilaisten vahva rahoitus- ja projektiosaaminen.
Oppimisympäristöt tukevat tutkimusryhmän toimintaa
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintamme (TKI) linkittyy tiiviisti opetukseen. Opiskelijoiden aktiivinen osallistuminen projekteihin ja oppimisympäristöihin takaa myös sen, että opiskelijat ovat valmistuessaan oman alansa työelämän osaamisvaatimusten tasalla.
Opiskelijaksi tutkimusryhmään
Voit opiskella ylemmän AMK-tutkinnon työskennellen Elokuva ja media -tutkimusryhmän jäsenenä. Opintojen aikana erikoistut johonkin tutkimusryhmän painopistealueista ja kartutat erityisesti projektiosaamistasi. Lisätietoja opinnoista saat tutkimusryhmän vetäjältä.
Verkostomme
Elokuva ja media -tutkimusryhmällä on laajat kansalliset ja kansainväliset verkostot. Teemme yhteistyötä useiden korkeakoulujen kanssa Suomessa ja maailmalla. Kansallisesti toimimme tiiviissä yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa työelämän aktiivisena kehittäjänä.
Vahvaa projektiosaamista
Turun AMK:n projektitoimisto tarjoaa tukea ja ohjausta koko TKI-projektin elinkaaren ajalle. Hankeasiantuntijoillamme on vuosien kokemus ja vahva osaaminen kansallisista ja kansainvälisistä rahoitusohjelmista. Meillä on vuosittain käynnissä yli 200 hanketta, ja TKI-toimintamme sai ulkoista rahoitusta yli 10 miljoonaa euroa.