Tutkimusryhmä
Computational Engineering and Analysis
Ratkaisuja digitaalisen suunnittelun ja optimisäädön ongelmiin hyödyntäen matemaattista mallinnusta ja laskennallisia menetelmiä.
Computational Engineering and Analysis (COMEA) -tutkimusryhmä keskittyy poikkitieteellisesti teknisten ongelmien ratkaisemiseen hyödyntäen matemaattista mallinnusta ja laskennallisia CAE-menetelmiä (Computer Aided Engineering).
Työssä yhdistetään teknistieteellinen tutkimustieto, johtavien simulointiohjelmistojen käyttö sekä laajan skaalan rinnakkaislaskenta tosimaailman ongelmien ratkaisemiseksi. Hankkeet käsittelevät tyypillisesti erilaisten prosessien, laitteiden tai tuotteiden parantamista, esimerkiksi energiatehokkuuden näkökulmasta..
Matemaattista mallinnusta tarvitaan, koska
- Laitteiden, järjestelmien ja prosessien modernit suunnittelumenetelmät ovat digitaalisia: suorituskyky varmistetaan ja optimoidaan nopeissa, joustavissa ja kustannustehokkaissa laskennallisissa tietokonesimulaatioissa (ns. virtuaalisilla prototyypeillä, digitaalisilla kaksosilla) ennen siirtymistä fyysisiin prototyyppeihin ja lopulta tuotantoon.
- Matemaattinen mallinnus mahdollistaa digitaalisen tuotesuunnittelun yhdistämisen matemaattiseen optimointiin.
- Lisäksi se mahdollistaa robustien optimisäätöjärjestelmien suunnittelun ja kehittämisen. Tällaiset säätöjärjestelmät ovat (energia)tehokkaita, ja sietävät ajonaikaisia häiriöitä, virheitä tai hidasta toimilaitteiden kulumista.
Tutkimuksemme kohteet
- Teollisuusjärjestelmien matemaattinen mallinnus: laskennallinen virtausdynamiikka (CFD), rakenneanalyysi ja äärellisten elementtien mallinnus (FEM), lämmönsiirto ja termodynamiikka
- Mallipohjainen optimaalinen suunnittelu ja ohjaus
- Sovelluskohteet: akkujärjestelmät, raskaat ajoneuvot, mobiilirobotit, droonit, farmaseuttinen 3D-tulostus, lääkkeiden liuottaminen, maanalaiset lämmitysjärjestelmät, lämpöenergiavarastot, ilmakehän virtaus, veden suodatus
Ota yhteyttä
Case
Matemaattista mallinnusta voidaan hyödyntää hammasproteesien suunnittelussa
Matemaattisella mallinnuksella on monia käytännön sovelluskohteita. Turun AMK:n Computational Engineering and Analysis (COMEA) -tutkimusryhmän tutkija Rabia Altunay on kiinnostunut LUT-yliopistoon työn alla olevassa väitöskirjatyössään matemaattisen mallinuksen lääketieteellisistä sovelluksista.
Julkaisut
Asiantuntijamme
Vahvaa projektiosaamista
Turun AMK:n projektitoimisto tarjoaa tukea ja ohjausta koko TKI-projektin elinkaaren ajalle. Hankeasiantuntijoillamme on vuosien kokemus ja vahva osaaminen kansallisista ja kansainvälisistä rahoitusohjelmista. Meillä on vuosittain käynnissä yli 200 hanketta, ja TKI-toimintamme sai ulkoista rahoitusta yli 10 miljoonaa euroa.