Tutkimusryhmä
Arvokas vanhuus
Tutkimme ja kehitämme gerontologian alaa. Huomioimme osaavan ja hyvinvoivan hoitohenkilökunnan muuttuvassa ja ikäteknologiaa hyödyntävässä maailmassa.
Väestön elinajanodotteen kasvaessa yhä useampi sosiaali- ja terveysalan opiskelija ja työntekijä kohtaa työssään ikääntyneitä. Gerontologista osaamista tarvitaan kaikissa sosiaali- ja terveysalan palveluita tuottavissa yksiköissä.
Ikäihmisten palveluiden asiakasturvallisuus tulee turvata. Lisäksi alan uudistaminen edellyttää digiteknologian mahdollisuuksien hyödyntämistä ja työntekijöiltä uudenlaisen työtavan omaksumista. Kaiken viestinnän keskiössä on tunnetila arvokkaasta vanhuudesta.
Näitä tutkimme ja kehitämme
Olemme tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) luotettava yhteistyökumppani ikääntyneiden kysymyksissä sekä asiantuntijapalveluiden ja kehittämisosaamisen myyntityössä. Edistämme vanhusten hoitotyötä ja hoitotyön koulutusta tutkimus- ja työelämälähtöisesti.
Tutkimusryhmän painopistealueet ovat:
- Vanhushoitotyön koulutuksen kehittäminen
- Vanhustyöntekijöiden osaamisen vahvistaminen ja alan veto- ja pitovoiman kehittäminen
- Digitaalisuuden ja ikäteknologian käyttöönoton tukeminen
- Ikäihmisten palveluiden asiakas- ja potilasturvallisuus
Mitä käytännössä teemme ja kehitämme?
Tutustu tutkimusryhmän esittelyvideoon.
Haluamme tehdä vaikuttavaa ja työelämälähtöistä TKI-toimintaa. Tämä edellyttää sitä, että meillä on yhteinen näkemys työelämän kanssa siitä, mitkä ovat kaikkein tärkeimpiä tutkimisen ja kehittämisen kohteita. Miten voisimme auttaa juuri sinua tai organisaatiotanne menestymään kanssamme kohti arvokasta vanhuutta?
Sini Eloranta, yliopettaja, gerontologisen hoitotieteen dosentti, tutkimusryhmän vetäjä
Tärkeimmät julkaisut
Terveys- ja hyvinvointiteknologia vaatii rohkeaa kokeilua ja yritysyhteistyötä (Talk 28.3.2024)
Edistysaskelia ikääntyvien hoitotyössä ja terveydenhuollon haasteiden ratkaisemisessa (Talk 29.2.2024)
Eloranta S, Hoffrén-Mikkola M, Komulainen M, Mikkola T, Teeri S, Roivas M. 2023. Onnistunut etäkotihoito.
Turun AMK:n sairaanhoitajakoulutuksen opetus uudistuu Campuskoti Merihelmessä (Terveyskampus Turku 8.11.2023)
Jarnila, I., & Eloranta, S. (2024). Iäkkäiden asiakkaiden kokemuksia etäkotihoidosta. Gerontologia, 38(1), 3–15. https://doi.org/10.23989/gerontologia.130934
Hoffrén-Mikkola M, Eloranta S, Teeri S, Mikkola T, Komulainen M. Finnish tele-homecare workers satisfaction with the inclusion of telehomecare in older adults´ home care and factors associated with it. International Journal of Older People Nursing. https://doi.org/10.1111/opn.12604.
Eloranta S, Teeri S, Komulainen M, Hoffrén-Mikkola M, Mikkola T. 2023. “I get to do what I want to do, now I just do it remotely” – perceptions of workers and managers.
Laine M, Eloranta S. 2023. Sitovaa vapautta – ikäihmisten perhehoitajien kokemuksia tehtävästään. Gerontologia, 37(1), 21–35.
Koulutukset
-
Master School – YAMK-tutkinto, Polkuopinnot
Gerontologinen asiantuntijuus
Vain verkossaVerkko-opinnot -
Osaajakoulutus
Johtaminen ja kehittäminen gerontologian alalla -osaajakoulutus
Vain verkossaVerkko-opinnot
- Asiakaslähtöinen täydennyskoulutus
Perushoitotyön arkeen opintojen alusta alkaen
Tutkimusryhmä toimii aktiivisesti Campuskoti Merihelmessä, joka yhdistää vanhustyön aidon työympäristön ja sairaanhoitajakoulutuksen osaamisen. Salolaisessa hoivakodissa kohtaavat opiskelijat ja opettajat, asukkaat ja läheiset sekä yksikön henkilökunta.
Kansallisestikin ainutlaatuista oppimisen konseptia toteutetaan ja kehitetään yhteistyössä Salon kaupungin ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa.
Terveys- ja hyvinvointiteknologia vaatii rohkeaa kokeilua
Yhteistyö teknologia-alan yritysten ja sosiaali- ja terveysalan välillä on keskeistä, jotta teknologiaa voidaan hyödyntää tehokkaammin ja parantaa ikäihmisten elämänlaatua.
SOMA-projektissa kehitetään uudenlainen kokeilualustatoimintamalli, joka mahdollistaa eri tuotteiden ja ratkaisuiden testaamisen aidossa ympäristössä. Samalla opiskelijat pääsevät harjoittelemaan eri teknologioiden käyttöä.
Väestön ikääntyminen haastaa hoitotyön
Väestön vanheneminen asettaa haasteita terveydenhuollolle maailmanlaajuisesti. Pelkästään Euroopassa ikääntyneiden määrän odotetaan kasvavan huomattavasti seuraavien vuosikymmenten aikana.
Kansainvälisessä projektissa laaditaan täydennyskoulutusohjelma sairaanhoitajille. Täydennyskoulutuksen avulla pyritään varmistamaan, että hoitajilla on tarvittavat taidot vastata ikäihmisten moninaisiin tarpeisiin.
Onnistunut etäkotihoito edellyttää työntekijöiltä uudenlaista osaamista
Ikääntyneiden kotihoidossa on koettu muutospaineita viime vuosina. Haasteina ovat olleet erityisesti asiakasmäärien ja palvelutarpeen kasvu sekä työntekijöiden saatavuus ja riittävyys. Samalla työympäristöt ovat digitalisoituneet.
Tutkimushankkeen tulosten mukaan onnistunut etäkotihoito ja työntekijöiden työtyytyväisyyden vahvistuminen edellyttävät oikeanlaista työn organisoitumista ja kohdennettua tukea ohjelmistojen omaksumiseen.
Luotettava yhteistyökumppani
Arvokas vanhuus -tutkimusryhmä toimii tiiviisti Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluiden kanssa. Ryhmän yhteistyökumppanina on lisäksi Oulun yliopiston GeroNursingCentre (GNC), ikääntyneiden kuntoutumista edistävän hoitotyön tutkimus- ja osaamiskeskus.
Kiinnostavatko ihmisen hyvinvointi ja elämänlaatu?
Tutkimusryhmä tekee muistiyksiköihin Elo-D®-havainnointeja. Elo-D® -havainnointimenetelmä on kehitetty hoitoyhteisöiden tueksi antamaan tietoa asukkaan kokemuksista elämänlaatua vahvistavan hoitokulttuurin ja hyvän hoidon kehittämiseksi. Tavoitteena on nostaa esille asioita, jotka vahvistavat muistisairaan ihmisen hyvinvointia. Jos kiinnostuit, kysy lisää tutkimusryhmän vetäjältä.
Asiantuntijamme
Vahvaa projektiosaamista
Turun AMK:n projektitoimisto tarjoaa tukea ja ohjausta koko TKI-projektin elinkaaren ajalle. Hankeasiantuntijoillamme on vuosien kokemus ja vahva osaaminen kansallisista ja kansainvälisistä rahoitusohjelmista. Meillä on vuosittain käynnissä yli 200 hanketta, ja TKI-toimintamme sai ulkoista rahoitusta yli 10 miljoonaa euroa.