Helmikuussa käynnistynyt Vinssi-projekti kannustaa nuoria päihteettömään arkeen. Tavoitteena on tukea heitä elintapavalinnoissa ja vähentää erityisesti nikotiinituotteiden käyttöä osallistavien toimintamallien avulla.

Uusi Vinssi-projekti tähtää nuorten päihteiden käytön vähentämiseen. Nuorten osallistaminen hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen lisää yhteisöllisyyttä ja osallisuuden kokemusta.
Julkaistu:
Muokattu:
Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan nuorten päihteiden ja nikotiinituotteiden käyttö on huolestuttavaa. Vaikka valtaosa nuorista pidättäytyy päihteistä, erityisesti nikotiinin käyttö on lisääntynyt ja monipuolistunut.
– On selvää, että meillä on selkeä tarve vahvistaa ennaltaehkäiseviä toimia ja lisätä tietoisuutta nikotiinin terveyshaitoista, kertoo lehtori, projektipäällikkö Anu Vaihekoski Turun ammattikorkeakoulusta.
Vinssi – Vertais- ja yhteisölliset menetelmät yläkouluikäisten nuorten päihteettömyyden tukemisessa -hankkeessa luodaan ja arvioidaan uudenlaisia, matalan kynnyksen osallistavia toimintamalleja nuorten elintapaohjauksessa sekä vahvistetaan yläkoulun terveystiedon opetusta.
– Päätavoitteenamme on edistää yläkoululaisten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja juurruttaa terveydenedistämisen toimintoja osaksi nuorten arkea ja koulujen toimintaa, Vaihekoski esittelee.
Yläkoululaisille konkreettista tukea terveellisiin valintoihin
Vinssi-projektissa toteutetaan nuoria osallistavaa toimintaa heidän arkiympäristöissään. Akselikuntien eli Maskun, Nousiaisten ja Mynämäen yläkouluihin perustetaan terveyskioskit, joista nuoret saavat tukea terveellisiin elämäntapoihin.
Lisäksi hankkeessa järjestetään teemapäiviä ja nuorten vertaisraateja, joissa nuoret voivat osallistua ja vaikuttaa hyvinvointitoimintaan.
– Tarjoamme tietoa ja konkreettista, arkista tukea yläkoululaisille, heidän huoltajilleen ja kouluissa työskenteleville ammattilaisille, Vaihekoski summaa.
Hänen mukaansa hankkeen vaikutukset voivat olla merkittävät; parhaimmillaan yhdessä nuorten ja heidän lähiaikuistensa kanssa toteutetut toiminnot tukevat nuorten hyvinvointia, vähentävät päihteiden käyttöä ja lisäävät terveystietoutta.
Alueelliset toimijat aktiiviseen yhteistyöhön
Kolmivuotinen projekti toteutetaan yhteistyössä alueellisten kunta- ja järjestötoimijoiden kanssa. Mukana ovat Turun ammattikorkeakoulun lisäksi Nousiaisten, Mynämäen ja Maskun kunnat sekä Lounais-Suomen Syöpäyhdistys.
– Vinssi luo uudenlaisen avauksen yläkouluikäisten terveyden edistämiseen. Yhteistyö Akselikuntien sekä eri toimijoiden välillä mahdollistaa sen, että voimme tarjota nuorillemme monipuolisia ja vaikuttavia hyvinvointipalveluja heille tutuissa arkiympäristöissä. Toivomme, että nuoret oppivat tekemään oikeita valintoja arjessaan, Nousiaisten kunnan sivistysjohtaja Pasi Isokangas toteaa.
Hanketta koordinoi Turun ammattikorkeakoulu, ja sitä rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Projektin avulla pyritään luomaan pysyviä toimintamalleja, jotka tukevat nuorten terveyttä ja hyvinvointia myös hankkeen päättymisen jälkeen.
Lisätietoja
Tutustu
Lue seuraavaksi
-
Uutinen
Turun AMK:n tutkijat palkittiin kansainvälisessä tekoälykilpailussa
Turun AMK:n projektissa kehitetään tekoälyratkaisuja, joissa koneoppiminen voi tapahtua hajautetusti ja ilman, että yksityisiä tietoja tarvitsee siirtää tai jakaa.
-
Mediatiedote
VR-lasit päähän hammastekniikan opetuksessa – “Viemme oppimisen uudelle tasolle”
Turun ammattikorkeakoulussa tapahtuu jotain poikkeuksellista: hammastekniikan opiskelijat pääsevät ensimmäistä kertaa opinnoissaan kokemaan 3D-mallien käsittelyn aivan uudella tavalla – syvyysnäkökulmasta.
-
Case
Mitä on traumainformoitu työote, ja miksi se on tärkeää sote-alan työssä?
Koulutamme Varsinais-Suomen hyvinvointialueen henkilöstöä traumainformoituun työotteeseen. Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevien ymmärrys traumoista ja niiden vaikutuksista parantaa vuorovaikutusta asiakkaan kanssa ja auttaa ohjaamaan asiakkaita oikeiden palvelujen piiriin. Tätä kautta…