Turun AMK:n tutkimusryhmä auttaa pk-yrityksiä kasvamaan ja kehittymään

Anette Kairikko aloitti Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmän vetäjänä elokuussa 2024. Hänen johdollaan ryhmä on selkeyttänyt tavoitteitaan ja toimintaansa. Suunnitelmissa on satsata kansainvälisyyteen entistä enemmän. Tutkimusryhmän toiminnan keskiössä on yrittäjyyden ja yrittäjämäisen ajattelun tukeminen.

Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmää vetävä Anette Kairikko on väitellyt tohtoriksi Westminsterin yliopiston Business Schoolista. Hän on mukana myös Westminsterin yliopiston yrittäjyyden tutkimusryhmässä.

Uutinen

Teksti ja kuva: Mari Loikkanen

Turun AMK:ssa toimivan Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmän yksi keskeinen tehtävä on pk-yritysten kasvun tukeminen.

− Kaikki, mitä teemme, tähtää siihen, että tuemme uusien yritysten syntymistä ja kasvatamme niin opiskelijoiden kuin yritysten työntekijöidenkin yrittäjämäistä asennetta, kertoo tutkimusryhmän vetäjä Anette Kairikko.

Pk-yritysten kasvua ja kehittämistä tuetaan eri hankkeissa. Tällä hetkellä ryhmällä on meneillään muun muassa Polku kansainväliseen TKI-toimintaan Varsinais-Suomessa -hanke, jossa pyritään lisäämään varsinaissuomalaisten pk-yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä Osaamisraketti-hanke, joka on suunnattu erityisesti mikroyrityksille.

Osaamisraketti on ESR-rahoitteinen hanke, jossa tarjotaan osallistujille valmennusta oman osaamisen ja yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen. Hankkeessa yritykset voivat osallistua valmennuksiin, jotka tarjoavat työkaluja esimerkiksi liiketoiminnan uudistamiseen, asiakashankintaan ja verkostoitumiseen.

Kairikko kuvailee, että pienissä yrityksissä on usein niukat resurssit ja pääasiallinen huomio on päivittäisen liiketoiminnan pyörittämisessä.

− Muutokset toimintaympäristössä haastavat yrityksiä. Sitä saatetaan tiedostaa, että maailma muuttuu: tulee tekoälyä ja esimerkiksi vaatimukset kestävyyden osalta kasvavat jatkuvasti niin kuluttajien toimesta kuin toimitusketjussakin. Usein omalla väellä ei kuitenkaan ole resurssia muutosten vaatimalle kehittämistyölle. Silloin AMK on hyvä kumppani näille yrityksille, Kairikko kertoo.

Osaamisraketin valmennuksissa yrityksiä sparrataan esimerkiksi tekoälyn ja taloudellisen suunnittelun suhteen ja autetaan kehittämään myyntiä. Juuri tämän kaltaisissa valmennuksissa annetaan työkaluja ja eväitä myös digivihreään siirtymään.

− Yksi tutkimusryhmämme tärkeistä tavoitteista onkin auttaa yrityksiä vastaanottamaan tätä muutosta, joka liittyy digitaalisuuden lisääntymiseen ja kestävyysteemaan, Kairikko kertoo.

Yritysyhteistyötä monialaisesti

Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmä tekee yhteistyötä BisnesAkatemian kanssa. BisnesAkatemia toimii sekä oppimisympäristönä opiskelijoille että TKI-ympäristönä.

− Turun AMK:n BisnesAkatemiassa opiskelijat tekevät toimeksiantoja osuuskuntamuotoisesti, eli he myyvät palveluja. BisnesAkatemia saattaa olla erityisen hyvä yhteistyökumppani, kun tarvitaan yritykselle esimerkiksi verkkosivut tai sosiaalisen median näkyvyyttä, Kairikko sanoo.

Osuuskuntayrittäjyyden rinnalle luodaan parhaillaan startup-polkua Bisnesakatemia 3.0 -hankkeessa. Tarkoitus on tukea opiskelijatiimien yritysideoiden kehittämistä ja kasvuyrittäjyyttä laajemminkin ammattikorkeakoulussa.

Kairikon mukaan Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmälle on mieluista ja luontaista toimia monialaisesti. Tälläkin hetkellä ryhmällä on meneillään hankkeita, joissa on mukana useampia, eri aloja edustavia tutkimusryhmiä Turun AMK:n sisältä.

Esimerkiksi Business Finlandin rahoittama SuFiRe on poikkitieteellinen yhteishanke. Siinä tarkastellaan, miten yrityksissä voidaan edistää vihreää siirtymää ja millaisia liiketoimintamahdollisuuksia vihreä siirtymä voi tarjota konservatiiviseksikin kuvatulle valmistavalle teollisuudelle.

Tulevaisuudessa tutkimusryhmä satsaa entistä enemmän kansainvälisyyteen. Tavoitteena on kasvattaa kansainvälisten hankkeiden määrää entisestään ja panostaa tutkimushankkeisiin.

Erilaiset roolimallit tukevat monimuotoisuutta

Kestävä arvonluonti tarkoittaa ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää arvonluontia yrittäjyyden kontekstissa.

Suomessa on nousemassa tapetille yrittäjyyden monimuotoisuus. Kairikon mukaan roolimallit ovat huomattavan tärkeitä sen suhteen, mikä saa rohkaistumaan perustamaan yrityksen. Jos roolimallit ja mentorit ovat kovin homogeeninen ryhmä, se vaikuttaa siihen, millaisena yrittäjyys ja yrittäjät nähdään.

− Siinä kohtaa roolimallikeskustelu tulee kiinnostavaksi. Voidaan esimerkiksi kysyä, pitäisikö opetusmateriaaleissa olla enemmän esimerkkejä erilaisista taustoista tulevista yrittäjistä, Kairikko pohtii.

Lue seuraavaksi

  • Mediatiedote
    puhelimen näyttöön johtavat kiskot

    Virtuaaliavustajat mukaan kuntoutukseen  

    Hybridit kuntoutusmallit yleistyvät, koska ne lisäävät joustavuutta ja yksilöllisyyttä kuntoutusprosesseihin sekä korostavat kuntoutujien omaa toimijuutta.  Uudet kuntoutumisen mallit ovat tervetulleita myös ihmisten lisääntyneen liikkuvuuden ja palveluiden kansainvälistymisen näkökulmista.…

  • Mediatiedote
    kosteikko

    Paraisille valmistunut kosteikko parantaa alueen luontoarvoja ja vedenlaatua

    Paraisten Sydänperälle on valmistunut uusi Turun ammattikorkeakoulun suunnittelema vesiensuojelukosteikko. Kosteikko on suunniteltu parantamaan Ålönlahden vedenlaatua ja monien kasvi- ja eliölajien elinympäristöä.  Kosteikon sijainniksi valikoitui Ålön saarella Sydänperälahden rannalla…

  • Uutinen

    Täyssähköä, hybridiä vai retrofittiä? Raskas liikenne sähköistyy hitaasti

    Vaikka henkilöautoliikenteessä sähköistyminen etenee vauhdilla, raskaassa liikenteessä sähkösiirtymä etenee hitaasti. Turun AMK on mukana e-heavy vehicles -projektissa, joka selvittää raskaan liikenteen sähköistymisen pullonkauloja. Julkaistu: Muokattu: Teksti: Martti Komulainen…