Itämeren tilan parantaminen edellyttää tietoa meren tilasta ja vaikuttavasti kohdennettuja vesiensuojelutoimia. Turun ammattikorkeakoulun Coastrider-tutkimusvene tuottaa entistä tarkempaa kuvaa rannikkovesien tilasta.

Julkaistu:
Muokattu:
Coastrider-toimintamalli perustuu rannikkoalueiden ajallisesti ja alueellisesti tiheään seurantaverkostoon, moderniin sensoriteknologiaan ja jatkuvatoimiseen vesien laadun mittaukseen veneen kulkiessa. Mittauspisteitä kertyy näin huomattava määrä yksittäisiin vesinäytteisiin perustuvaan seurantaan verrattuna. Havainnot painottuvat sellaisille alueilla ja ajanjaksoille sekä sellaisiin muuttujiin, joiden osalta satelliittipohjaista tietoa ei voida tuottaa.
Coastrider-menetelmä auttaa tunnistamaan pienipiirteisen ympäristövaihtelun, kuormituslähteitä ja kuormitusherkkiä alueita sekä tarjoaa taustatietoa vesiensuojelutoimien kohdentamisessa.
Rehevöitymiseen liittyvän kuormituksen lisäksi seurannan kohteena on myös vesistöjen kasvihuonekaasupäästöt. Aiemmissa Coastrider-tutkimuksissa on paljastunut Itämeren rehevien rannikkoalueiden olevan aiemmin luultua selvästi suurempia ilmastopäästöjen lähteitä.
Edustavampi kuva rannikkovesien tilasta
–Sekä vaaka- että pystysuunnassa liikutettavien, jatkuvatoimisten automaattiantureiden avulla vedenlaadun vaihtelua voidaan mitata tutkimuskysymysten mukaan räätälöidysti. Tämä on hyvin kustannustehokas tapa tuottaa vedenlaatutietoa todellista ympäristövaihtelua vastaavilla mittakaavoilla. Näin pystymme vuorostaan muodostamaan huomattavasti aiempaa edustavamman ja todenmukaisemman kokonaiskuvan rannikkovesien tilasta sekä siihen vaikuttavista paineista – niin luonnon monimuotoisuuden kuin ilmastonkin näkökulmasta, kertoo erityisasiantuntija Matias Scheinin Turun ammattikorkeakoulusta.
Tutkimusvene on osa vesientutkimusinfraa, jota Turun AMK on määrätietoisesti kehittänyt vuosien ajan. Tavoitteena on vakiinnuttaa hyväksi todettu, monikäyttöinen rannikkovesien tilan seurantamenetelmä osaksi Turun AMK:n tutkimus- ja kehitystoimintaa.
–Rannikkovyöhyke toimii maalta tulevan kuormituksen suodattimena. Sen tutkiminen on kuitenkin haastavaa suuren alueellisen ja ajallisen vaihtelun johdosta. Coastrider-menetelmällä pystymme tarkastelemaan maalta tulevan kuormituksen ja avoimemman merialueen aiheuttamia vaikutuksia rannikon merialueen veden laadun vaihtelussa, sitoen yhteen valuma-alueella ja avomerellä tapahtuvan tutkimustoimintamme, toteaa Turun AMK:n vesien- ja ympäristönsuojelun tutkimusryhmän vetäjä, johtava asiantuntija Emil Nyman.

Coastrider-tutkimuksissa ovat mukana Turun, Kaarinan ja Naantalin kaupungit. Kunnat voivat hyödyntää tutkimustuloksia Saaristomeritoimien suunnittelutyössä vaikuttavien toimenpiteiden järkevään kohdentamiseen ja tehtyjen vesistönkunnostustoimenpiteiden vaikuttavuuden seurantaan. Esimerkiksi Naantalissa vuonna 2022 tehtyjä tutkimustuloksia on hyödynnetty paikallisten vesistönkunnostushankkeiden kohdentamisessa ja suunnittelutyössä pienillä merenlahdilla Rymättylän alueella. Myös rannikkokuntien ilmastotyöhön saadaan Coastrider-tutkimuksilla arvokasta tietoa rannikkovesien merkityksestä hiilinieluina tai päästölähteinä.
Artikkeli on alunperin julkaistu 13.5.2024 turkuamk.fi sivustolla. Artikkelia muokattu 20.2.2025.
Tutustu tutkimukseen
Lue seuraavaksi
-
Mediatiedote
Turussa selvitetään autonlasien kierrätysmahdollisuuksia ja -menetelmiä
Käytöstä poistettujen autojen metallirungot ja rahanarvoiset varaosat hyödynnetään tarkoin, mutta autonlasit kiertävät huonosti. Suositukset purkuautojen eri osien kierrätykselle tulevat tiukentumaan lähitulevaisuudessa. Turun ammattikorkeakoulun, Suomen Autokierrätyksen ja Uusioaineksen hankkeessa…
-
Mediatiedote
VR-lasit päähän hammastekniikan opetuksessa – “Viemme oppimisen uudelle tasolle”
Turun ammattikorkeakoulussa tapahtuu jotain poikkeuksellista: hammastekniikan opiskelijat pääsevät ensimmäistä kertaa opinnoissaan kokemaan 3D-mallien käsittelyn aivan uudella tavalla – syvyysnäkökulmasta.
-
Uutinen
Tekoäly halutaan hoitajien avuksi vähentämään työn kuormitusta
PROFIT-hanke tutkii, miten tekoälyllä voitaisiin tukea hoitajien työtä. Hankkeessa kehitettävää teknologiaa tullaan testaamaan Turun AMK:n sairaanhoitajaopiskelijoilla. Julkaistu: Muokattu: Merkittävä osa sairaanhoitajien ja lähihoitajien työpäivästä kuluu erilaisiin digitaalisiin tehtäviin,…