Turun AMK:lle rahoitusta metaversumi-teknologioiden kehittämiseen osana MAGICS-tutkimusinfrastruktuuria

Turun AMK:n metaversumiteknologioiden tutkimus on mukana kuuden korkeakoulun MAGICS-hankkeessa, joka on päässyt mukaan Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurin tiekartalle vuosille 2025-2029. Päätökseen sisältyy yli 5 miljoonan euron rahoitus verkoston tutkimusinfrastruktuurien kehittämiseen.

Etäohjattava robotti Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat
Uutinen

MAGICS-verkoston muodostavat Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto, Taideyliopisto, Lapin yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto.

–Pääsy tiekartalle ja saatu rahoitus tukee merkittävästi laiteympäristöjen ja koko verkostotyön kehittämistä, toteaa MAGICS-verkoston tiedejohtaja, professori Mikko Sams Aalto-yliopistosta.

MAGICS yhdistää taiteen ja tutkimuksen uusien innovaatioiden luomiseksi luovassa työssä, suunnittelussa ja koulutuksessa – kaikessa missä teknologia ja ihminen ovat vuorovaikutuksessa. Esimerkiksi sensorit ja moniaistiset virtuaalitodellisuusteknologiat tarjoavat luovalle työlle uusia mahdollisuuksia.

Turun AMK:ssa kehitetään metaversumi-teknologioita

Turun AMK keskittyy MAGICS-verkostossa erityisesti laajennetun todellisuuden ja teollisen metaversen innovaatioihin. Metaverse on todentuntuinen virtuaalimaailmojen kokonaisuus, jossa korostuu yhteistoiminta harjoittelusta suunnitteluun ja operointiin. Turun AMK:n Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat -tutkimusryhmä on profiloitunut teollisen metaversen erityisosaajaksi. Metaverse-teknologia on kaupallistettu keväällä 2023 ProVerse Interactiven toimesta ja tätä teknologiaa hyödynnetään laajalti Turun AMK:n TKI-toiminnassa.

–MAGICS-verkosto luo Turun ammattikorkeakoululle mahdollisuuden kehittää laajennetun todellisuuden sekä teollisen metaversen ratkaisuja yhdessä laajan tieteellisen yhteisön kanssa. Saatu rahoitus varmistaa, että meillä on käytössä alan uusinta teknologiaa tulevinakin vuosina. Lisäksi on hyvä huomioida, että verkoston jäsenyys mahdollistaa tutkimusinfran yhteiskäytön maanlaajuisesti. Tätä kannattaa niin akateemisten tahojen kuin yritystenkin jatkossa hyödyntää meidän kanssa, kehottaa Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat -tutkimusryhmän vetäjä, yliopettaja Mika Luimula.

Esimerkkejä muista MAGICS-verkoston infrastruktuuri-investoinneista ovat Taideyliopiston tekoälyä hyödyntävät esitystilat, Aalto-yliopiston MAGICS-elokuvateatteri kollektiivisten kokemusten tutkimukseen, mobiili laajennetun todellisuuden studio Lapin yliopistossa sekä laajennetun todellisuuden tilat opetuksen tutkimukseen Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa.

MAGICS-verkoston tilat ja laitteet mahdollistavat yhteisprojektit yritysten ja muiden kumppanien kanssa.

Suomen Akatemia valitsi 2.12. 21 tutkimusinfrastruktuuria kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle 2025–2028. Päätös on samalla puolto rahoituksesta. Tiekartalle valitut tutkimusinfrastruktuurit tarjoavat muun muassa suurteholaskentaa, langattomia teknologioita ja paikkatietoaineistoja monien ympäristöä ja yhteiskuntia koskevien ongelmien selvittämiseen.

Suomen Akatemian tiedote https://www.aka.fi/suomen-akatemian-toiminta/ajankohtaista/tiedotteet-ja-uutiset/2024/kansallisten-tutkimusinfrastruktuurien-tiekartalle-valittu-21-korkeatasoista-infrastruktuuria/

Lue seuraavaksi

  • Mediatiedote
    Tyyni merinäkymä rannasta

    Miehittämättömistä aluksista apua merivalvontaan

    Perinteisesti merien infrastruktuurin valvonnasta ovat Suomessa vastanneet Merivoimat ja Rajavartiolaitos. Autonomisten järjestelmien lisääminen keinovalikoimaan antaa viranomaisille uuden työkalun valvonnan tehostamiseen. Julkaistu: Muokattu: Merellinen kriittinen infrastruktuuri on yksityisomisteista. Satamien,…

  • Uutinen

    Turun AMK:n tutkimusryhmä auttaa pk-yrityksiä kasvamaan ja kehittymään

    Anette Kairikko aloitti Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmän vetäjänä elokuussa 2024. Hänen johdollaan ryhmä on selkeyttänyt tavoitteitaan ja toimintaansa. Suunnitelmissa on satsata kansainvälisyyteen entistä enemmän. Tutkimusryhmän toiminnan keskiössä on…

  • Mediatiedote
    puhelimen näyttöön johtavat kiskot

    Virtuaaliavustajat mukaan kuntoutukseen  

    Hybridit kuntoutusmallit yleistyvät, koska ne lisäävät joustavuutta ja yksilöllisyyttä kuntoutusprosesseihin sekä korostavat kuntoutujien omaa toimijuutta.  Uudet kuntoutumisen mallit ovat tervetulleita myös ihmisten lisääntyneen liikkuvuuden ja palveluiden kansainvälistymisen näkökulmista.…