Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
Korkeakouluyhteisössämme moninaisuus on rikkaus. Kaikki henkilöt ovat samanarvoisia riippumatta esimerkiksi sukupuolesta, iästä, fyysisistä ominaisuuksista, kansalaisuudesta, kielestä, uskonnosta, vakaumuksesta, terveydentilasta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. Jokaisen opiskelijan ja työntekijän tulee kokea saavansa yhdenvertaista ja tasa-arvoista kohtelua.
Sen lisäksi, että huomioimme lakisääteiset vaatimukset yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelussa, keskitymme ilmapiiriin ja tapoihin, joilla voimme edistää yhteisömme hyvinvointia, avoimuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen on koko ammattikorkeakouluyhteisömme tehtävä – jokaisen meistä, sekä yhdessä että erikseen.
Turun AMK:n yhteisöetiketti
Ammattikorkeakoulussa on tieteen, tutkimuksen ja taiteen vapaus. Voimme käsitellä toiminnassamme kaikkia yhteiskunnallisia teemoja ja ilmiöitä. Noudatamme yhteisöetiketin periaatteita kaikessa vuorovaikutuksessa korkeakouluyhteisömme tiloissa, tapahtumissa ja toiminnassa niin fyysisesti, sosiaalisesti kuin verkkoympäristössä.
1. Kunnioitamme jokaisen opiskelijan ja työntekijän työrauhaa, yksityisyyttä sekä henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa.
2. Emme hyväksy syrjintää tai epäasiallista käytöstä. Meillä on käytössämme menettely, jolla puutumme syrjintään ja epäasialliseen käytökseen. Kannustamme yhteisömme jäseniä ilmoittamaan kohtaamastaan syrjinnästä tai epäasiallisesta käytöksestä. Tarkemmat ohjeet löydät intranetistämme
- opiskelijoiden ohje
- henkilöstön ohje (vaativat kirjautumisen).
3. Huomioimme yhteisön moninaisuuden ja arvostamme yksilöiden erilaisuutta. Tunnistamme moninaisuuden mahdollisuutena oppia.
4. Kohtaamme jokaisen ihmisen yksilönä. Emme tee tarpeettomia oletuksia esimerkiksi ulkoiseen olemukseen perustuen.
5. Käytämme syrjimätöntä kieltä. Emme käytä puheessamme, teoissamme tai käytöksessämme rasistisia tai esimerkiksi sukupuolen, vamman tai terveydentilan takia leimaavia ilmauksia. Vältämme stereotypioita ja loukkaavaa huumoria.
6. Viestimme hyvien tapojen mukaisesti ja toisia arvostavasti.
7. Huolehdimme siitä, että kaikki saavat tilaa tulla nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi. Kuuntelemme muita ja pyrimme olemaan avoimia uusille näkökulmille.
8. Arvostamme toistemme aikaa ja pidämme sovituista aikatauluista kiinni.
9. Pyrimme keskustelemaan näkemyksistä ja mielipiteistä asiallisesti ja rakentavasti. Huomioimme, että sananvapauteen vetoaminen ei oikeuta loukkaavia sanavalintoja.
10. Kun valokuvaamme tai kuvaamme videoita muualla kuin yleisellä paikalla, varmistamme, että se sopii kaikille kuvassa tai videossa mukana oleville. Emme jaa tai julkaise kuvia tai videoita ilman lupaa. Oppilaitosrakennuksen yleisölle avoinna olevat tilat ovat yleisiä paikkoja.
11. Varmistamme jokainen omalla toiminnallamme, että korkeakouluyhteisömme on häirinnästä ja syrjinnästä vapaa alue, jossa vallitsee yhdessä luotu hyvä ammatillinen ilmapiiri.
Yhdenvertainen AMK -suunnitelma
Yhdenvertaisuus ja tasa-arvotyötämme on kuvattu Yhdenvertainen AMK 2025- 2026 –suunnitelmassa. Suunnitelmassa kuvataan, millaisin käytännön toimenpitein edistämme ja toteutamme yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia toimintatapoja sekä opiskelu- ja työympäristöjä. Lisäksi suunnitelmassa tarkastellaan edellisen suunnitelmakauden tuloksia.
Suunnitelma on käsitelty yhteistoimintaneuvottelukunnassa ja Turun AMK:n hallituksessa. Organisaatiomme johto on sitoutunut suunnitelmaan ja suunnitelmassa kuvattuihin tavoitteisiin sekä toimenpiteisiin, joilla pyrimme kohti suunnitelmassa kirjattuja tavoitteita.
Kauden 2025-2026 pääteemoja ovat:
1. Vahvistamme opiskelukykyä
2. Toimimme monikulttuurisessa ympäristössä
3. Kehitämme ammatillista ilmapiiriä
Lisäksi
4. jatkamme saavutettavuuden ja esteettömyyden edistämistä ja kehittämistä sekä
5. varmistamme sukupuolitasa-arvon toteutumisen ja sukupuolinäkökulmien monipuolisen huomioimisen.
Tutustu suunnitelmaan ja toimenpiteisiin, joilla edistämme näitä teemoja:
Esteettömyys ja saavutettavuus
Uudet työ- ja toimintaympäristömme suunnitellaan noudattaen nykyisin voimassa olevaa esteettömyyslainsäädäntöä. Kaikki nykyiset tilamme ja digitaaliset palvelumme eivät ole täysin esteettömiä tai saavutettavia.
- Kampuksiemme esteettömyydestä löydät lisätietoja kampuksien sivuilta.
- Digitaalisten palveluidemme saavutettavuutta on kuvattu saavutettavuusselosteissa.
Opetuksen ja opiskelun puitteiden tulee olla sellaiset, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta opiskella yhdenvertaisesti ja esteettömästi muiden kanssa.
- Mahdolliset huomioitavat näkökulmat koulutuksiemme toteutuksessa on pyritty kuvaamaan koulutuksen kuvauksessa Opintopolussa, nettisivuilla tai opinto-oppaassa.
- Tutustu myös: Koulutukseen vaadittava terveys ja toimintakyky sosiaali- ja terveysalalla.
Opiskelijalla, jolla on todettu opiskelun tai oppimisen esteitä, on mahdollisuus hakea tapauskohtaisesti kohtuullisia yksilöllisiä järjestelyjä opinnoilleen. Tällaisia esteitä voivat olla oppimisen vaikeudet, fyysiset tai psyykkiset esteet. Oppimis- ja toteutussuunnitelman mukaiset tavoitteet ja vaatimustaso ovat kuitenkin kaikille opiskelijoille samat, ja yksilöllisillä järjestelyillä mahdollistetaan yhdenvertaiset mahdollisuudet päästä tavoitteisiin.
- Lisätietoja tutkintokoulutuksien yksilöllisistä järjestelyistä antaa koulutuksen opinto-ohjaaja.
- Lisätietoja valintakokeiden yksiköllisistä järjestelyistä.
Työntekijöiden näkökulmasta yhteisömme toiminnan tavoitteita on avattu hyvän työn periaatteissa. Periaatteet kuvaavat myös yhdenvertaisuuteen ja saavutettavuuteen liittyviä aiheita.
-
Case
Näkörajoitteisen opiskelijan selvitystyö sai aikaan muutosta
Joskus pienet, arkipäiväisetkin huomiot voivat johtaa suuriin muutoksiin. Kun Lara Febles tutustui Turun AMK:n oppimistilojen esteettömyyteen, tuskin kukaan osasi vielä arvata, mitä tästä seuraisi. Nyt Turun AMK:ssa on myös oma yhdenvertaisuusasiantuntija. – Näkörajoitteisena opiskelijana voin tuoda esiin asioita, joihin ei välttämättä kiinnitetä korkeakoulujen arjessa huomiota, Febles kertoo.
Kysy lisää
Kysy lisää yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöstämme yhdenvertaisuusasiantuntijalta tai HR-asiantuntijalta.
Jos pohdit tietyn koulutuksen esteettömyyteen ja saavutettavuuteen liittyviä kysymyksiä, ota yhteyttä koulutuksen opinto-ohjaajaan.