Kestävä kehitys ja vastuullisuus
Visiomme on, että vuonna 2030 Turun ammattikorkeakoulu on ympäristöä, luontoa ja ilmastoa heikentämätön korkeakoulu, joka toimii aktiivisesti kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edistämiseksi paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Tavoitteemme
Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmamme keskittyy kestävyyttä edistävän kädenjälkemme kasvattamiseen sekä jalanjälkemme pienentämiseen. Kädenjälkemme muodostuu kolmesta osa-alueesta: koulutus, TKI-toiminta sekä johtaminen ja henkilöstön osaaminen.
Koulutamme osaajia, jotka edistävät kestävää kehitystä ja osaavat muuttaa yhteiskuntaa ja työelämää kestävämmiksi. TKI-toiminnalla tuotamme ratkaisuja kestävyyshaasteisiin.
Toimimme taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti vastuullisina työnantajina ja -tekijöinä ja henkilöstöllämme on tiedot ja taidot edistää kestävyyttä työssään. Jalanjäljen osalta pyrimme pienentämään päästöjämme, kasvattamaan hiilinieluja ja estämään luontokatoa.
Turun AMK:ssa arjen työtä ohjaa oma kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmamme. Kestävyys ja vastuullisuus ovat strategiamme ytimessä.
Käytännön esimerkkejä
- Laskemme vuosittain hiilijalanjäljen Arenen hiilijalanjälkilaskurin avulla.
- Vähennämme päästöjämme hankintapolitiikkamme avulla.
- Vuonna 2024 meillä on käynnissä 239 kestävää kehitystä edistävää hanketta.
- Yli 90 % kampusrakennustemme kuluttamasta energiasta tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä.
- Kampustemme uusimmalle rakennukselle EduCitylle on myönnetty arvostettu LEED Platinum -ympäristösertifikaatti.
- Olemme aktiivisesti mukana Turun kaupungin ilmastosuunnitelmassa ja luonnon monimuotoisuusohjelmassa ja sitoutuneet Turun ilmastokaupunkisitoumukseen.
- Olemme allekirjoittaneet Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen ja olemme Reilun kaupan korkeakoulu.
- Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmamme antaa välineitä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen sekä syrjinnän ehkäisemiseen.
Kestävä kehitys koulutuksessa
Korkeakoulun kyky edistää kestävää kehitystä on erityisen vaikuttavaa koulutuksen kautta. Koulutuksistamme valmistuu osaajia, joilla on tieto, taito ja motivaatio edistää kestävää kehitystä työelämässä ja yhteiskunnassa. Kaikilla meiltä valmistuneilla on vähintään perustiedot kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta sekä omaan ammattialaansa liittyvä aiheen osaaminen.
Kestävä kehitys ja vastuullisuus läpileikkaavat kaikkea koulutustamme. Edistämme korkeakoulutuksen yhdenvertaisuutta, saavutettavuutta ja esteettömyyttä, jotta jokainen voi tavoitella koulutusta ja osaamista perhetaustasta, sukupuolesta, kielestä, etnisestä taustasta, kansallisuudesta, toimintarajoitteesta tai asuinpaikasta riippumatta.
Kestävä kehitys TKI-toiminnassa
Kestävä ja vastuullinen TKI-toiminta tuottaa ratkaisuja kestävyyshaasteisiin, edistää kestävää kehitystä ja vähentää ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Kestävän kehityksen mukainen TKI-toiminta huomioi ympäristölliset, taloudelliset, sosiaaliset ja kulttuuriset kestävyyden periaatteet. Toimimme opiskelijoita osallistaen ja yhteistyössä korkeakouluyhteisön, elinkeinoelämän ja julkisen sektorin kanssa edistäen tietoisuutta kestävyyden haasteista ja ratkaisuista.
Käytämme ja kehitämme kriteeristöä, jonka avulla suunnittelemme, kehitämme, arvioimme ja toteutamme TKI-toiminnan sisältöjä ja tuloksia. Kaikille TKI-projekteillemme tehdään kestävyysarviointi, jonka kriteeristö pohjautuu soveltaen Arenen yhteistyössä luomaan kestävän ja vastuullisen TKI-toiminnan kriteeristöön.
Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
Sosiaalinen vastuu tarkoittaa meille hyvinvoivaa ja välittävää korkeakouluyhteisöä, jonka jokainen jäsen on omanlaisensa ja tärkeä. Edistämme yhteisömme hyvinvointia ja panostamme opiskelun esteettömyyteen ja saavutettavuuteen.
Toimintaamme ohjaa Yhdenvertainen AMK -suunnitelma, joka päivitetään kahden vuoden välein. Yhdenvertaisuusasiantuntijamme seuraa ja edistää yhdenvertaisuuden, saavutettavuuden ja esteettömyyden toteutumista erityisesti opiskelijanäkökulmasta.
Lue lisää tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta Turun AMK:ssa.
Jalanjälkemme pienentämisen periaatteet ja toimenpiteet jalanjäljen kumoamiseksi
Pyrimme vähentämään hiilidioksidipäästöjämme systemaattisesti. Vuodesta 2020 alkaen laskemme hiilijalanjälkemme ja seuraamme sen kehittymistä vuosittain.
Päästöistä on kuitenkin mahdotonta päästä täysin eroon. Tavoitteemme on olla kokonaisvaikutukseltamme ilmasto- ja luontopositiivinen, eli toimia siten, että aiheuttamistamme negatiivisista ilmasto- ja luontovaikutuksista huolimatta toimintamme on todennettavissa ympäristön, luonnon ja ilmaston osalta näiden tilaa parantavaksi eikä heikentäväksi.
Toimenpiteinämme kasvatamme hiilinieluja esimerkiksi hankkimalla omistukseemme maa-alueita ja kehittämällä niiden hiilinielujen lisäisyyttä. Lisäksi estämme luontokatoa ja lisäämme luonnon monimuotoisuutta erityisesti omistamillamme maa-alueilla sekä oman hanketoimintamme kautta.
Edistämme yhdessä kumppaniemme kanssa yhteisiä luontotavoitteita mukaan lukien Itämeren suojelu. Kasvatamme kädenjälkeämme koulutuksen ja TKI-toiminnan kautta ja edistämme kiertotaloutta.
Kysy lisää
Ota yhteyttä ja kysy lisää vastuullisuustyöstämme kestävän kehityksen koordinaattorilta.
Lue lisää
-
Uutinen
Turun AMK on parhaimmalla tasolla Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisessa seurannassa
Suomalaisille korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille suoritettiin Avoimen tieteen ja tutkimuksen ulkoinen seuranta. Sen toteutti Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) Opetus- ja kulttuuriministeriön…
-
Case
Tarkastuskäynti yllätti tutkijat: Itämerennorppa hyväksyi keinopesän ensimmäistä kertaa
Saimaannorpan tavoin pesinnässään huonoista jäätalvista kärsivä itämerennorppa hyväksyi keväällä 2023 ensimmäistä kertaa keinopesän Saaristomerellä ja synnytti sinne kuutin kevättalvella. Turun…
-
Ilmiö
Markku Ikonen tietää vinkit taloudelliseen ajoon
Turun AMK:n lehtori Markku Ikonen toivoo, että autoilun ympäristöystävällisyydessä satsattaisiin muuhunkin kuin vain sähköön. Sähköntuotannon aiheuttamat hiilidioksidipäästöt vaikuttavat unohtuvan julkisesta…