Vuosikertomus 2023
Toimitusjohtajan katsaus
Tuhannet kiitokset kaikille sidosryhmillemme ennätysvuodestamme. Turun ammattikorkeakoulu saavutti historiansa parhaan tuloksen melkein kaikilla mittareilla. Saavutus perustuu erinomaisen ammattitaitoiseen ja sitoutuneeseen henkilöstöömme, loistavan päämäärätietoisiin opiskelijoihimme sekä tiiviiseen yhteistyöhön kumppaneidemme kanssa. Ilman kaikkia teitä tämä ei olisi ollut mahdollista.
Vuoden 2023 aikana on tullut entistäkin selvemmäksi, että Suomen tuleva menestys riippuu kansainvälisen tason osaajista ja osaamisesta. Kansallisesti heikkenevä huoltosuhteemme tarkoittaa, että meidän tulee pystyä tekemään entistäkin tuottavampaa työtä. Lisätunneista ja yksittäisten ihmisten tehokkuudesta kasvu ei enää ole otettavissa, joten meidän täytyy osata käyttää ihmisten tekemä työ kaikkein tärkeimpiin tehtäviin. Se tarkoittaa prosessien ja teknisten ratkaisuiden konkreettista kehittämistä tukemaan ihmisten välisiä kohtaamisia.
Turun ammattikorkeakoulu on vahvasti sitoutunut Turun ja Salon seutujen sekä koko Varsinais-Suomen tulevaisuuden kehittämiseen. Haluamme tuoda konkreettisia ratkaisuita, jotka luovat hyvää elämää alueen kaikille asukkaille. Vihreä talous, meidän Itämeremme ja meitä kaikkia yhteensitova hybridimaailma luovat sen toimintaympäristön, mihin uskomme tulevaisuutemme rakentuvan, meidän kaikkien yhteisellä työllä.
Turun ammattikorkeakoulu tähtää kasvuun myös tulevaisuudessa. Uskon vahvasti, että hyvällä porukalla ja verkostomme osaamisen päälle rakentamalla pystymme luomaan tulevina vuosina vieläkin enemmän lisäarvoa alueemme tulevaisuudelle.
Kiitos!
Vesa Taatila, rehtori-toimitusjohtaja
Asiantuntijoidemme puheenvuorot
Tekoäly avaa uusia ovia oppimisessa – ja sulkee vanhoja perässään
Mika Suutari, Head of Learning Environment Development, kertoo artikkelissaan tekoälyn ohjeistamisesta Turun ammattikorkeakoulussa. Syksyllä 2023 yhteisöllemme laadittiin Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENEn suositusten pohjalta huoneentaulumainen ohjeistus tekoälyn hyödyntämiseen, sekä kehitettiin yksityiskohtaisempia ohjeita niin opettajille, TKI-toimijoille kuin opiskelijoille.
Ammattikorkeakoulut hyvinvointialueiden tueksi sote-alan muutoksessa
Anne Isotalo, Terveys ja hyvinvointi -sektorimme koulutusjohtaja, kirjoittaa ammattikorkeakoulujen roolista sote-alan muutoksessa. Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa hankalassa taloustilanteessa. Erityisesti digitalisaation kohdistuu paljon odotuksia. Turun ammattikorkeakoulussa tarjotaan ammatillisten opintojen lisäksi valmiuksia teknologisten toimintatapojen soveltamiseen ja käyttöön, kestävän kehityksen perusasioiden hallintaan, moniammatillisuuteen ja monikulttuurisuuteen.
Kestävä kehitys ja vastuullisuus
Olemme sitoutuneet edistämään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kehitystä. Vuoden 2023 aikana vähensimme hankintojen päästöjä, tarkensimme päästöjen laskentatapaa, lisäsimme kestävän kehityksen osaamista ja edistimme yhteisömme hyvinvointia.
– Kestävyystyöhön ammattikorkeakoulussa on kannustanut aiheen jatkuvasti lisääntyvä merkitys, jossa taustalla ovat paitsi maapallomme tila, myös kansainväliset ja kansalliset linjaukset, elinkeinoelämän tarpeet ja alueelliset kehittämisvaateet. Myös oma henkilöstömme odottaa kestävyyden ja vastuullisuuden eteen työskentelyä enenevissä määrin, ja opiskelijoiden odotukset ja osaamistarpeet ovat vahvistaneet viestiä, kestävän kehityksen koordinaattori Taru Konst kuvaa.
Vuonna 2023 toimiamme olivat esimerkiksi:
Uudistimme kestävyys- ja vastuullisuustyömme organisoitumista siten, että työ on osa normaalia johtamisjärjestelmää ja perusprosesseja
Vähensimme hankintojen aiheuttamia päästöjä
Käynnistimme uuden kestävän kiertotalouden ylemmän AMK -koulutuksen
Perustimme yhdenvertaisuusasiantuntijan tehtävän.
Lue lisää kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta Turun AMK:ssa.
Talouden ja toiminnan kasvun vuosi
Turun ammattikorkeakoulun vuotta 2023 leimaa kasvu niin talouden kuin toiminnankin näkökulmasta.
- Valtionosuus nousi edellisen vuoden 59,48 miljoonasta eurosta 61,998 miljoonn euroon.
- Liikevaihto (sisältäen valtionosuuden) kasvoi ennätykselliseen 83,6 miljoonaan euroon (76,15 milj. euroa vuonna 2022) ja ylitti budjetoidun 82,7 miljoonaa euroa.
- Tilikauden tulos osoittaa voittoa 934 228,34 euroa, kun budjetoitu tulos oli 51 973 euroa.
Yhtiön kokonaistulot 84,93 miljoonaa euroa (ed. vuosi 76,83 milj. euroa) ylittävät budjetoidun tulostavoitteen 83,74 miljoonaa euroa. Vastaavasti vuoden 2023 kokonaismenot, yhteensä 83,99 miljoonaa euroa (ed. vuosi 77,62 milj. euroa) ylittivät niin ikään budjetoidut menot 83,68 miljoonaa euroa.
– Tulostason nousu edellisestä vuodesta on seurausta kasvaneesta OKM-rahoituksesta sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan tuottamasta ulkoisesta rahoituksesta, toteaa talous- ja hallintojohtaja Ulla-Maija Lakka.
Ulkoinen TKI-rahoitus kasvoi
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatio (TKI) -toiminnan ulkoisen rahoituksen määrä kasvoi ennakoidusti edellisen vuoden 10,36 miljoonasta eurosta 12,68 miljoonaan euroon eli 14,9 prosenttiin kokonaistuloista (13,4 % vuonna 2022).
AMK:n hankkeitten omarahoitusosuus TKI-toiminnan kokonaistaloudesta oli 2,9 miljoonaa euroa eli 18,6 %. TKI-toiminnan kokonaisrahoitus oli 15,58 miljoonaa euroa (ed. vuosi 13,19 milj. euroa).
Vuonna 2024 ulkoisen rahoituksen odotetaan edelleen kasvavan useiden kooltaan merkittävien jo myönnettyjen rahoituspäätösten myötä.
– TKI-toiminnan ulkoisen rahan määrällä mitattuna olemme edelleen yksi menestyneimmistä ammattikorkeakouluista Suomessa, Ulla-Maija Lakka sanoo.
Palveluliiketoiminnan volyymi laski hieman edellisestä vuodesta. Vuoden 2023 liikevaihto oli 1,82 miljoonaa euroa (1,94 milj. euroa vuonna 2022). Liikevaihdon laskusta huolimatta tuloksellisuus kasvoi, sillä tulos ennen veroja nousi 161 808 euroon, kun se edellisenä vuotena jäi 43 926 euroon.
Turun AMK:ssa tehtiin vuonna 2023 ennätysmäärä keksintöilmoituksia, noin kymmenen kappaletta. Osa keksintöilmoituksista eteni patenttihakemukseen saakka. Sama tahti näyttää jatkuvan myös vuonna 2024.
Kiinteistökulujen osuus pienentynyt suunnitellusti
Tilikauden menoista suurin erä oli henkilöstökulut 52,83 miljoonaa euroa (ed. vuosi 48,79 milj. euroa), mikä on 62,9 % yhtiön menoista. Toimitilakustannukset ovat toiseksi suurin menoerä. Kaluste-, kone- ja laitehankinnat ja toimitilojen uudistaminen sekä vuonna 2020 käyttöön otetun EduCityn palvelusopimukset ja kalustaminen ovat näkyneet sekä taseen kaluston että tuloslaskelman tulosvaikutteisten poistojen ja kiinteistökulujen hallittuna lisääntymisenä jo viiden vuoden ajan.
– Kiinteistöjen osalta ryhdyimme suunnittelemaan Kupittaan kampuksella olevien tilojen tiivistämistä Turun kansainväliselle koululle luovutettavan kiinteistönosan vuoksi. Lisäksi suunnittelimme tiloja uusien koulutusten käyttöön. Uusia koulutuksia ovat sähkö- ja automaatiotekniikan sekä rakennusarkkitehdin koulutukset. Suunnitteluratkaisut toteutetaan vuoden 2024 aikana, Ulla-Maija Lakka kertoo.
Vuoden 2023 kiinteistökulujen netto vuokratuloilla vähennettynä oli 15,96 miljoonaa euroa (ed. vuosi 15,71 milj. euroa), mikä on 19,0 % vuoden 2023 menoista. Kiinteistökustannusten osuus kulurakenteesta on pienentynyt suunnitellusti. Edellisenä vuonna kiinteistökulujen osuus kaikista kustannuksista oli 20,2 %.
Varallisuusasema pysyi vakaana
Ammattikorkeakoulun varallisuusasema pysyi edelleen vakaana. Tätä osoittaa muun muassa hieman laskenut mutta edelleen erinomaisella tasolla oleva vakavaraisuuden tunnusluku omavaraisuusaste 61 % (ed. vuosi 65 %).
– Turun ammattikorkeakoululle on myös myönnetty Suomen Asiakastiedon ”Suomen Vahvimmat Platina” -sertifikaatti, mikä on merkki yrityksen positiivisista taloudellisista tunnusluvuista, luottokelpoisuudesta, taustatiedoista ja hyvästä maksukäyttäytymisestä, talous- ja hallintojohtaja sanoo.
Joukkovelkakirjalainoja sisältävän, alun perin pääomaltaan 4 miljoonaa euron lahjoitusvaroin hankitun sijoitussalkun korkotuotto oli 116 151 euroa. Salkun kirjanpitoarvo pääomapalautusten ja positiivisen käyvän arvon muutoksen jälkeen on 3,257 miljoonaa euroa vuoden 2023 lopussa. Sijoitustoiminnan tuotto arvonmuutoksella lisättynä on 5,48 %. Lisäksi vuodelta 2023 on tuloutunut muita korkotuloja 128 232 euroa.
AMK omistaa 15 450 587 Turun teknologiakiinteistöt Oy:n osaketta, mikä tuottaa 9,46 %:n omistuksen yhtiöön. Osinkotulot TTK Oy:ltä olivat 710 727 euroa (417 164 euroa vuonna 2022), eli 3,47 prosenttia 20,5 miljoonan euron sijoitukselle.
Yhtiöllä on 100 osaketta, joiden nimellisarvo on 5 000 euroa. Kukin osake oikeuttaa yhteen ääneen yhtiökokouksessa. Yhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, eikä se jaa osinkoa tai tuota muuta taloudellista etua osakkeenomistajalle tai muulle toimintaan osallistuvalle. Mahdollinen voitto käytetään yhtiön toiminnan kehittämiseen. (Osakassopimus 17.9.2014; Ammattikorkeakoululaki 14.11.2014/932, §5)