Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

Korkeakouluyhteisössämme kaikki henkilöt ovat samanarvoisia. Jokaisen opiskelijan ja työntekijän tulee kokea saavansa yhdenvertaista ja tasa-arvoista kohtelua.

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen on koko ammattikorkeakouluyhteisön tehtävä. Kohtelemme toisiamme kunnioittavasti ja viestimme hyvien tapojen mukaisesti niin kasvotusten, kirjallisesti kuin virtuaalisissa ympäristöissä ja sosiaalisessa mediassa. Vaalimme diversiteettiä ja pyrimme syrjimättömään, inklusiiviseen kieleen: emme käytä loukkaavia ilmauksia, tee tarpeettomia oletuksia tai vahvista stereotypioita. Tämä pätee sanavalintoihin yhtä lailla kuin keskustelusävyyn.

Toimimme yhteisönä näiden periaatteiden mukaan:

  1. Meillä jokainen saa olla omanlaisensa.
  2. Meillä jokainen on yhdenvertainen.
  3. Meillä on nollatoleranssi syrjintään ja epäasialliseen kohteluun.
  4. Vastuu näiden periaatteiden toteutumisesta on meillä jokaisella.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvotyötämme on kuvattu Yhdenvertainen AMK 2023 – 2024 -suunnitelmassa. Suunnitelmassa kuvataan, millaisin käytännön toimenpitein edistämme ja toteutamme yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia toimintatapoja sekä opiskelu- ja työympäristöjä. Lisäksi suunnitelmassa tarkastellaan edellisen suunnitelmakauden tuloksia.

Yhdenvertainen AMK -suunnitelma on käsitelty Turun AMK:n yhteistoimintaneuvottelukunnassa ja hallituksessa. Organisaatiomme johto on sitoutunut suunnitelmaan ja suunnitelmassa kuvattuihin tavoitteisiin sekä toimenpiteisiin, joilla pyrimme kohti tavoitetta.

Tutustu suunnitelmaan tarkemmin:

Esteettömyys ja saavutettavuus

Uudet työ- ja toimintaympäristömme suunnitellaan noudattaen nykyisin voimassa olevaa esteettömyyslainsäädäntöä. Kaikki nykyiset tilamme ja digitaaliset palvelumme eivät ole täysin esteettömiä tai saavutettavia.

Opetuksen ja opiskelun puitteiden tulee olla sellaiset, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta opiskella yhdenvertaisesti ja esteettömästi muiden kanssa.

Opiskelijalla, jolla on todettu opiskelun tai oppimisen esteitä, on mahdollisuus hakea tapauskohtaisesti kohtuullisia yksilöllisiä järjestelyjä opinnoilleen. Tällaisia esteitä voivat olla oppimisen vaikeudet, fyysiset tai psyykkiset esteet. Oppimis- ja toteutussuunnitelman mukaiset tavoitteet ja vaatimustaso ovat kuitenkin kaikille opiskelijoille samat, ja yksilöllisillä järjestelyillä mahdollistetaan yhdenvertaiset mahdollisuudet päästä tavoitteisiin.

Työntekijöiden näkökulmasta yhteisömme toiminnan tavoitteita on avattu hyvän työn periaatteissa. Periaatteet kuvaavat myös yhdenvertaisuuteen ja saavutettavuuteen liittyviä aiheita.

Kysy lisää yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöstämme yhdenvertaisuusasiantuntijalta tai HR-asiantuntijalta.

Jos pohdit tietyn koulutuksen esteettömyyteen ja saavutettavuuteen liittyviä kysymyksiä, ota yhteyttä koulutuksen opinto-ohjaajaan.

  • Elli Sillanpää

    Yhdenvertaisuusasiantuntija, Kielenkääntäjä
    +358 44 907 2061
    elli.sillanpaa@turkuamk.fi
  • Mirva Virtanen

    Rekrytointi- ja HR-asiantuntija
    +358 40 355 0130
    mirva.virtanen@turkuamk.fi