Tarinamme
Turun ammattikorkeakoulu sai alkunsa vuonna 1992, jolloin Turun väliaikainen teknillinen ammattikorkeakoulu aloitti toimintansa. Tarinamme alkoi kuitenkin jo 200 vuotta sitten.
Kaikilla neljällä alallamme (terveys, tekniikka, talous ja taide) on juuret 1800-luvulla, jolloin saivat alkunsa maan ensimmäinen kätilökoulutus ja kauppakoulu sekä Turun piirustuskoulu. 1990-luvulla koulutustarjonta laajeni monialaiseksi ja toiminta vakinaistettiin. Ensimmäiset ammattikorkeakoulut aloittivat toimintansa Suomessa 1990-luvulla.
Tänä päivänä olemme yksi Suomen suurimmista ammattikorkeakouluista. Yhteisöömme kuuluu yli 12 000 opiskelijaa ja n. 800 asiantuntijaa. Tarjoamme satoja koulutuksia eri aloilla ja teemme käytännönläheistä tutkimusta. Kampuksemme sijaitsevat Turussa ja Salossa.
Historiamme vaiheita
2020: EduCity avautuu
Uusi kampusrakennus EduCity avattiin Kupittaan kampuksella. EduCity on suunniteltu ja rakennettu sekä AMK-yhteisölle että yritysten ja yhteisöjen käyttöön. Tilat tuovat henkilöstön ja opiskelijat yhteen ja tukevat uudenlaista oppimista.
2014: Turun AMK Oy
Turun ammattikorkeakoulun toiminta siirtyy Turun ammattikorkeakoulu Oy:n ylläpidettäväksi. Omistajia ovat Turun kaupunki (91 %), Salon kaupunki (6 %) ja Turun yliopisto (3 %).
2000: Yksi maan suurimmista ammattikorkeakouluista
Varsinais-Suomen väliaikainen ammattikorkeakoulu liittyi Turun ammattikorkeakouluun. Turun AMK laajeni yhdeksi maan suurimmista ammattikorkeakouluista.
1997: Toiminta vakinaistetaan
Ammattikorkeakoulun symboliksi valittiin aurinkolaiva-logo. Auringon nähtiin tuovan tiedon valoa, ja sen säteiden kuvastavan eri aloja. Näin myös logo oli synnyttämässä yhtä yhtenäistä, monialaista ammattikorkeakoulua.
1996: Monialainen koulutustarjonta
Tekniikan ja liikenteen koulutusala sai seurakseen hallinnon ja kaupan alan, kulttuurialan, matkailu-, ravitsemis- ja talousalan sekä sosiaali- ja terveysalan.
1992: Turun väliaikainen teknillinen ammattikorkeakoulu
Turun väliaikainen teknillinen ammattikorkeakoulu aloitti Sepänkadulla, ja jatkoi perinteikkään Turun teknillisen oppilaitoksen eli Tekun toimintaa.
1849: Turun teknillinen reaalikoulu
Turun teknillinen reaalikoulu aloitti Richterin talossa Multavierussa. Toiminta jatkui Turun Teollisuuskoulun nimellä Sepänkadun ja Luostarinkadun kulmatalossa vuonna 1903. Insinööri- ja teknikkokoulutuksen laajentuessa lisätiloja rakennettiin Sepänkadulle 1960-luvulla.
1839: Handelsinstitutet i Åbo
Suomen ensimmäinen kauppakoulu Turun Kauppaopisto – Handelsinstitutet i Åbo aloitti toimintansa Turun Kauppaseuran ja Turun suomalaisen porvariston aloitteesta. Nykyään meiltä valmistuu maakunnan yrityksiin noin noin 400 tradenomia (AMK) ja tradenomia (ylempi AMK).
1830: Turun piirustuskoulu
Turun piirustuskoulu aloitti toimintansa Suomen ensimmäisenä kuvataiteilijoiden kouluttajana. Piirustuskoululla on ollut merkityksensä osana Turun kulttuurikaupunkia. Turun AMK:n Taideakatemian kuvataiteen koulutus jatkaa tätä perintöä.
1816: Maan ensimmäinen kätilökoulutus
Turun Luostarikorttelissa alkoi maan ensimmäinen kätilökoulutus. Kyseessä oli ensimmäinen erityisesti naisille suunnattu ammatillinen koulutus. Tänä päivänä Suomi on seksuaali- ja lisääntymisterveyden osaamisen maailman kärkeä.
Historiaa EduCityssä
Aurinkokylpy, kaivo, krooppi…tiedätkö mitä EduCityn tilojen nimet kertovat Kupittaan alueen historiasta?
Tutustu historiantutkija Veli Pekka Toropaisen koontiin ja tarinoihin nimien takana.
Edelläkävijä vuodesta 1816
Muistoja alkuajoilta
On ilo nähdä, että tästä vaatimattomasta alusta on päästy tilanteeseen, jossa Turun AMK vie pedagogiikkaa muihin maanosiin.
Tutustu Turun AMK:n alkuaikoihin ensimmäisen rehtorimme Kaj Malmin artikkelissa verkkolehti Talkissa.