Mentorointi
Muistatko vielä, miltä tuntui aloittaa opiskelu? Miten teit valintoja opintojen edetessä, miltä tuntui jättää opinnäytetyö tai mitä kirjoitit ensimmäiseen oman alasi työhakemukseen?
Turun AMK:n mentorointiohjelma tarjoaa innostavan mahdollisuuden jakaa omaa osaamista ja kokemusta tulevaisuuden ammattilaisten kanssa.
Haluaisitko olla mukana tulevien ammattilaisten matkalla työelämään? Mentorointiohjelmamme kutsuu kokeneita ammattilaisia mukaan tukemaan ja inspiroimaan opiskelijoita heidän urapolullaan. Mentorina pääset jakamaan omaa osaamistasi, kehität ohjaustaitojasi ja pystyt osoittamaan esimerkiksi CV:ssä kiinnostuksesi oman alasi kehittämiseen. Tarjoamalla tukea opiskelijan ammatillisessa kasvussa, saat itsekin uutta näkökulmaa tulevaisuuden työelämään.
Mentorointiohjelma on osittain englanninkielinen. Mentori ja aktori (eli opiskelija) voivat itse päättää, mitä kieltä he käyttävät kahden kesken, mutta ohjelman yhteiset tapaamiset järjestetään englanniksi. Mentorointi tarjoaa siis myös mahdollisuuden kielitaidon virkistämiseen.
Mentorointi toteutetaan vuosittain loka-huhtikuussa. Seuraava haku on alkusyksystä 2025.
Opiskeletko meillä? Turun AMK:n tutkinto-opiskelija, voit hakea mukaan aktoriksi Messissä.
Mentoroinnin perusteet
Termistö
Mentori on osaava ja kokeneempi työntekijä, joka haluaa tukea aktoria tämän opinnoissa/työelämään siirtymisessä.
Aktori on kehittymishaluinen opiskelija, joka toivoo mentorilta apua opinnoissaan/työelämään valmistautumisessa.
Mentorointisuhde on mentorin ja aktorin välinen, avoimuuteen, luottamukseen ja tasa-arvoisuuteen perustuva vuorovaikutussuhde. Ideaalitilanteessa mentorointisuhde vahvistaa kummankin osapuolen osaamista.
Mitä mentorointi on?
Mentorointi on tavoitteellista toimintaa, jonka tarkoituksena on kehittää mentoroitavan (aktorin) opiskeluvalmiuksia ja tukea häntä siirtymässä työelämään. Mentorilla puolestaan on mahdollisuus kehittää omia ohjaustaitojaan ja saada arvokasta tietoja alan koulutuksen kehityssuuntauksista.
Mentorointi on mentorin ja aktorin välillä tapahtuvaa:
- Aktiivista, sitoutunutta ja luottamuksellista vuorovaikutusta
- Ajatusten, kokemusten ja taitojen jakamista
- Oppimista ja kuuntelemista
- Tavoitteiden, vahvuuksien ja voimavarojen tunnistamista
Mentorointiin ei kuulu:
- Terapiaa
- Tuomitsemista
- Yksinpuhelua
- Valmiita vastauksia
- Harjoittelu- tai työpaikan tai verkostojen antamista
- Yksisuuntaista yhteistyötä
Mitä mentori saa?
Mentoroinnissa huomio on usein aktorin saamassa hyödyssä ja tuessa, mutta aktiivinen mentorointisuhde vahvistaa myös mentorin osaamista.
Mentorointi tarjoaa mahdollisuuden vahvistaa paitsi omia vuorovaikutustaitoja, myös ohjaustaitoja. Mentoroinnin kautta myös mentorilla on mahdollisuus reflektoida omaa osaamista ja pohtia omaa urakehitystä. Lisäksi aktiivinen mentorointi tukee erinomaisesti oman työn mielekästä kehittämistä sekä tulevaisuuden hahmottamista.
Mentorointi on myös oiva lisä ansioluetteloosi.
Mitä aktori saa?
Mentorointi tarjoaa aktorille loistavan mahdollisuuden itsensä kehittämiseen ja työelämään valmistautumiseen. Toisin kuin isompien ryhmien valmennusohjelmissa tai -kursseilla, mentoroinnissa fokus on yksilössä ja nimenomaan hänelle tärkeissä teemoissa.
Pohditpa sitten erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja opintojesi alkupuolella tai tapailet ensiaskelia työelämään siirtymisessä, mentoroinnissa saat henkilökohtaista tukea kokeneemmalta ammattilaiselta ja voit luottamuksellisessa vuorovaikutuksessa käsitellä myös haasteellisimpia asioita.
Vinkkejä mentorointiin
Mentorointi edellyttää molemmilta osapuolilta sitoutumista ja ajallista panostusta ohjelmaan. Avoin ja luottamuksellinen vuorovaikutus syntyy yhteistyöllä.
Onnistukaa yhdessä
Onnistuneessa mentoroinnissa on tärkeää
- Tehdä mentorointisopimus, jossa sovitaan tavoitteet ja konkreettiset teot niiden saavuttamiseksi
- Sopia tapaamisten pelisäännöistä: aika, paikka, pituus, häiriötekijöiden poistaminen
- Pitää sovituista asioista kiinni
- Sopia tapaamiset ajoissa ja valmistautua niihin
- Sanoa rehellisesti, jos jokin ei toimi
- Jakaa ammatillisia verkostoja mahdollisuuksien mukaan
Kupittaan kampusalue tarjoaa erinomaiset puitteet mentorointitapaamisille: hyödyntäkää yhdessä uuden EduCityn Taidon portaita, Aurinkokahvilaa tai vierailkaa pubravintola Kaivomestarissa. Hyviä tapaamispaikkoja ovat myös esimerkiksi rauhalliset kahvilat ja ilmojen lämmetessä vaikkapa jokilaivat.
Mentoroinnin eteneminen
Lukuvuoden 2024–2025 mentorointiohjelman mentorihaku päättyy 30.9.2024. Parit muodostetaan viikon sisällä hakuajan päätyttyä ja jokaiselle ilmoitetaan henkilökohtaisesti parin löytymisestä.
Yhteinen aloitustilaisuus järjestetään 10.10.2024 klo 16:30–18:30 EduCityssä (myös mahdollisuus osallistua etänä Zoomissa). Aloitustilaisuudessa mentori ja aktori tapaavat ensimmäisen kerran, tutustuvat ja aloittavat oman mentorointimatkansa suunnittelun.
Yhteinen välitapaaminen on 22.1.2025 klo 17.00–18:30 ja lopetustapaaminen järjestetään 24.4.2025 kello 17:00–18:30. Näiden yhteisten tapaamisten järjestämismuodot päätetään tilannekohtaisesti ja niistä tiedotetaan lähempänä kutakin ajankohtaa. Yhteiset tapaamiset järjestetään englanniksi.
Parit päättävät yhdessä, kuinka usein he tapaavat kahden kesken (vähintään 1 krt/kk). Parit myös päättävät, mitä kieltä he käyttävät kahden kesken (suomi/englanti).
Tukea mentorointiin
Tarjoamme tukea mentorointiin läpi koko prosessin. Järjestämme yhteisen aloitustapaamisen, jossa mentori ja aktori tapaavat ensimmäisen kerran ja saavat tietoa mentoroinnista. Lisäksi järjestämme kaikille osallistujille yhteiset väli- ja lopputapaamiset sekä mentoreille oman tapaamisen, joissa on mahdollista verkostoitua myös muiden mentoreiden ja aktoreiden kanssa.
Osallistujat saavat käyttöönsä mentorointisopimuksen pohjan sekä mentoroinnin tueksi suunniteltuja erilaisia tehtäviä ja kysymyksiä sisältävän vinkkipaketin.