Tavoitteena alueen kasvun tukeminen – Andrew McLaren on uusi Fellow-asiantuntija

Turun ammattikorkeakoulu sai uuden lisäyksen Fellow-asiantuntijoidensa joukkoon tekniikan tohtori Andrew McLarenin myötä. McLarenilla on kokemusta koulutusten kehittämisestä Isossa-Britanniassa.

Kuvassa hitsataan metallilevyä.
Uutinen

Teksti: Siiri Welling

Turun ammattikorkeakoulun uusi Fellow -jäsen on Skotlannin Strathclyden yliopiston johtava opettaja, tohtori Andrew McLaren, kone- ja ilmailutekniikan laitokselta. McLarenilla on yli 25 vuoden kokemus insinöörikoulutuksesta, ja hänen pääasiallinen tekninen osaamisalueensa on materiaalitekniikka.   

Turun ammattikorkeakouluun hän tutustui pääasiassa CDIO:n kautta. CDIO (Conceive-Design-Implement-Operate) on korkeakouluverkosto ja kehittäjäyhteisö, joka tähtää erityisesti tekniikan koulutuksen parantamiseen. Verkoston puheenjohtajana toimii Turun ammattikorkeakoulun Tekniikka ja liiketoiminta -sektorin koulutusjohtaja Juha Kontio.   

– Tapasin Kontion kollegoineen monissa CDIO-tapaamisissa. Kun minulle kerrottiin, että Turun AMK:n delegaatio vierailee Strathclydessa, oli se minusta hieno tilaisuus etsiä uusia yhteistyötapoja, kertoo McLaren.   

McLarenin Fellow-työn on tarkoitus keskittyä teknologiateollisuuden koulutuksen kehittämiseen, minkä vuoksi hän tekee yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun Teknologiateollisuuden osaamisalueen kanssa. McLaren näkee, että Skotlannin ja Turun alueen haasteet ovat samankaltaisia: molemmilla paikkakunnilla on vahva halu kasvattaa teollista toimintaa ja tarve kouluttaa enemmän insinöörejä tukemaan kasvua.   

–Olen ollut vahvasti mukana kehittämässä työssäoppimisohjelmia ja oppisopimuskoulutusta Isossa-Britanniassa, ja olemme erittäin kiinnostuneita jakamaan lähestymistapojamme täydennyskoulutukseen, työssäoppimiseen ja teollisuudessa työskentelevien oppijoiden koulutukseen suomalaisten kollegoidemme kanssa. Me puolestamme sijoitamme osan Strathclyden maisteriopiskelijoistamme ryhmäprojekteihin Turun AMK:n kautta ja haluamme kasvattaa tätä toimintaa ja vahvistaa yhteyksiä Turun seudun teollisuuteen. Turun AMK:n Fellow -ohjelma tarjoaa mahdollisuuden syventää yhteistyötä näissä asioissa. 

Kansainvälinen kokemus auttaa kehittymään  

Teknologiateollisuuden osaamisalueen koulutus- ja tutkimuspäällikkö Mika Lohtander on mielissään uudesta vahvistuksesta ja mahdollisuudesta kehittää koulutusta asiantuntijan kanssa. Erityisesti Lohtander toivoo McLarenin edistävän opiskelijoiden kansainvälistymistä.   

– Andrewn ideana on ollut muun muassa lähettää loppuvaiheen opiskelijoita toisiin korkeakouluihin puoleksi vuodeksi tekemään harjoitustyötä. Harjoitustyöt ovat olleet sidoksissa teollisuuteen ja siten opiskelijat ovat saaneet monipuolista kansainvälistä kokemusta. Kansainvälinen kokemus auttaa meitä korkeakouluna ymmärtämään ja toteuttamaan niitä asioita, joita varsinaissuomalainen teollisuus tarvitsee kilpaillakseen globaalisti, sanoo Lohtander.   

McLarenin nimitys kestää viisi vuotta. Hän aikoo vierailla Turussa säännöllisesti tulevien vuosien aikana tapaamassa kollegoita ja harjoittelussa olevia opiskelijoita.   

– Turun AMK:n kollegat ovat aina olleet erittäin ystävällisiä ja yhteistyökykyisiä. Meillä on monia samoja tarpeita ja mahdollisuuksia, ja odotan innolla näiden kumppanuuksien rakentamista, päättää McLaren.  

Turku UAS Fellow -asiantuntijajärjestelmä on kutsutuille asiantuntijoille suunnattu ohjelma, joka tähtää vastavuoroiseen tiedonvaihtoon, asiantuntijaverkoston laajenemiseen sekä kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön syvenemiseen eri aloilla. Ohjelma käynnistettiin vuonna 2016. 

Artikkeli on julkaistu 24.8.2024 aiemmalla turkuamk.fi -sivustolla.

Lue seuraavaksi

  • Mediatiedote
    Kolme uutta Turun AMK:n koulutusjohtajaa Tero Reunanen (vas)., Anne Norström ja Jaana Kallio-Gerlander poseeraavat kukkapuskat käsissään.

    Turun AMK:n Tekniikka ja liiketoiminta -sektori jakautuu kolmeen uuteen sektoriin

    Turun AMK:n Tekniikka ja liiketoiminta -sektori jakautuu kolmeen uuteen opetuksen ja soveltavan tutkimuksen sektoriin: Tekniikka, ICT ja tuotantotalous sekä Liiketoiminta. Uudet sektorit aloittavat toimintansa 1.1.2025 lähtien. Uudet sektorien…

  • Case

    Lisää metauniversumiosaamista Turun ammattikorkeakouluun

    Metaversumi-teknologiat edustavat yhtä Turun AMK:n TKI-toiminnan vahvuusalueista. Turun AMK:ssa on panostettu etenkin teollisuuden ja koulutuksen metaversumisovelluksiin. Metaversumi-osaajajoukkoon on hiljattain siirtynyt tekniikan tohtori Matti Gröhn. Matti Gröhn on uusi…

  • Case

    Elina Kontion tutkimusryhmä kehittää arkea helpottavia innovaatioita

    Terveysteknologian tutkimusryhmä tarjoaa muun muassa test bed -toimintaa terveysteknologian laboratoriossa. Tutkimusryhmän vetäjä kiinnostui terveysteknologiasta yliopiston maisterivaiheessa. Elina Kontio vetää terveysteknologian tutkimusryhmää. Julkaistu: Muokattu: Teksti ja kuva: Siiri Welling …