Markkinavuoropuhelu työmaavesien hallinnan vastuullisuuskriteereistä
Tapahtumassa keskustellaan uusista hankintakriteereistä työmaavesien (rakennustyömaiden hulevesien) hallinnan parantamiseksi.
MILLOIN
8.5.2025
MISSÄ


Tervetuloa osallistumaan markkinavuoropuhelutapahtumaan, jossa keskustellaan uusista hankintakriteereistä työmaavesien (rakennustyömaiden hulevesien) hallinnan parantamiseksi. Tapahtuman järjestävät Turun AMK ja Motiva. Tapahtuman tavoitteena on saada kommentteja kriteeriluonnoksiin, joiden tavoitteena on parantaa sitä, miten työmaavesien hallinta voidaan jatkossa ottaa paremmin huomioon osana rakennusprojektien hankintaprosessia ja rakentamista.
Rakennustyömaat ovat yksi suurimmista hulevesien haitta-ainekuormituksen lähteistä kaupungeissa. Tyypillisesti rakennustyömaalta tuleva kuormitus on moninkertaista verrattuna valmiiseen kaupunkialueeseen. Vaikka yksittäinen rakennustyömaa on kestoltaan rajallinen, rakennustyömaiden aiheuttama vesistökuormitus on käytännössä jatkuvaa, sillä kaupunkiympäristössä on kaiken aikaa meneillään lukuisia rakennushankkeita.
Työmaavesien hallinnasta on julkaistu lukuisia oppaita ja ohjeita, mutta käytännössä työmaavesien hallinnan toteutuminen työmailla on usein puutteellista. Huomioimalla työmaavesien hallinnan osana hankinta- ja sopimusprosessia tilaajat voivat vaikuttaa työmaiden ympäristökuormitusten vähentämiseen ja edistää kestävien käytäntöjen ja toimintatapojen kehitystä rakennusalalla.
Tilaisuus järjestetään Teams-kokouksena.
Ohjelma
14:00 Tilaisuuden avaus, Taneli Varis, Motiva Oy
14:10 Kriteerikehityksen taustaa ja kriteerien esittely, Marcus Pellas, Turun Ammattikorkeakoulu
14:25 Keskustelua kriteereistä
15:15 Eteneminen, kriteerien kommentointi ja julkaisuaikataulu
15:30 Tilaisuus päättyy
Tapahtuma järjestetään osana Turun ammattikorkeakoulun Työmaavesikoulutus-hanketta, joka on saanut 39 460,80 euroa avustusta ympäristöministeriön Ahti-ohjelmasta (2023–2027). Ohjelman tavoitteena on saada ravinnekuormitus kuriin, maan rakenne kuntoon, haitta-aineet hallintaan sekä resurssit talteen ja käyttöön.
Lisätietoa Ahti-ohjelmasta: https://ym.fi/vesien-ja-meren-tilan-parantaminen