SO-TERTUT – Kilpailukyvyn ja tuottavuuden parantaminen yksityisissä sote-alan yrityksissä ja järjestöissä

Edistämme yksityisen sote-palvelualan tuotavuutta ja kilpailukykyä
käsi, joka siirtele ratas-mallisia nappuloita,

Hyvinvointialueilla tarvitaan julkisten palvelujen rinnalla myös entistä tehokkaammin tuotettuja yksityisiä palveluita. SO-TERTUT -hankkeemme työelämälähtöisen koulutus- ja kehittämiskokonaisuuden tavoitteena on edistää yksityisten sote-palveluntarjoajien tuottavuutta, kilpailukykyä ja kasvua. Koulutuksessa keskeisiä sisältöjä ovat talousosaaminen ja -ymmärrys, esihenkilötaidot, työhyvinvointi, ikäjohtaminen ja monikulttuurisuus.

Sote-alan palvelutarve on voimakkaasti kasvanut ja kasvaa edelleen esim. väestön ikääntymisen myötä. Yksityisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajien, eli yritysten, järjestöjen ja säätiöiden, osuus koko sote-palvelualasta on jo noin 22 prosenttia. Alan yrittäjyys on luonteeltaan useimmiten pienyrittäjyyttä. Sote-alalla vaikeutena on usein toimia kilpailu- ja tuottavuusajattelun mukaisesti, sillä ala on vahvasti ihmiskeskeinen: hoiva, huolenpito ja empatia ovat työn keskeiset sisällöt.  Sote-alan yrittäjillä ja esihenkilöillä ei ole useinkaan ollut myöskään omassa koulutuksessaan esihenkilö- ja talousopintoja.

Lähiesihenkilön toiminnalla on iso merkitys työntekijöiden hyvinvointiin, työpaikan vaihtamiseen, myönteiseen ilmapiiriin ja työn tuottavuuteen. Esihenkilöosaamisen tarve kasvaa myös aiempaa monikulttuurisemmissa työyhteisöissä. Suurin sote-alan osaamis- ja työvoimaresurssi ovat jo alalla toimivat osaavat työntekijät, joiden pitovoimaan pitäisi kiinnittää paljon huomiota. Toimiva, tasaveroinen ja kannustava työyhteisö, missä omalle osaamiselle on käyttöä, toimii merkittävänä motivaatiotekijänä.  Palvelusektori on hyvin työvoimaintensiivinen, joten työntekijöihin kohdistuvien kehittämistoimien kautta on mahdollista saada aikaan merkittäviä positiivisia vaikutuksia. Hyvinvoiva ja työnsä mielekkääksi kokeva työntekijä on yleensä myös tuottava. Kun työyhteisössä yhteistyö on toimivaa ja työ sujuu, helpottuu myös esihenkilön oma työ.

Alalle kaivataan uudenlaisia muutoskyvykkyyden johtamisen taitoja, joilla saadaan aikaan kehittämismyönteistä asennetta, ketteryyttä sekä kykyä entistä enemmän ratkaista ongelmia yhdessä henkilöstön kanssa. Hankkeessa yhdistetään hankkeeseen osallistuvien yritysten työntekijöiden sote-alan osaamista ammattikorkeakoulun talouden ja esihenkilötyön asiantuntijoiden osaamiseen. Hankkeen koulutusosuuksien lisäksi yritykset ja järjestöt voivat projekteissa kehittää toimintaansa ja tuottavuuttansa yhteiskehittämisen muodossa. Hankkeen päättyessä alueella toimii yksityisiä yrityksiä ja järjestöjä, jotka pystyvät entistä tehokkaammin toimimaan myös osana hyvinvointialueiden tarvekenttää.

EU osarahoittama_logo

Ota yhteyttä

  • Marjo Kumpula

    Koulutus- ja tutkimuspäällikkö
    +358 50 598 5564
    marjo.kumpula@turkuamk.fi
  • Elina Siivonen

    Lehtori, Opinto-ohjaaja
    +358 50 303 7718
    elina.siivonen@turkuamk.fi

Tutustu tutkimusryhmään