Osaamismalli ikääntyneiden hoitotyön vetovoimaksi
Projektin kesto
Rahoituslähde
Euroopan sosiaalirahasto
Kokonaisrahoitus
161 686 €
Ikääntyneiden hoitotyöhön liittyy kaksi keskeistä haastetta: ala kärsii työvoimapulasta ja työvoiman tarve kasvaa tulevaisuudessa, samaan aikaan sairaanhoitajaopiskelijat eivät näe alaa houkuttelevana. Hankkeen avulla pyritään parantamaan ikääntyneiden hoitotyön pito- ja vetovoimaa.
Projektissa kehitetään Turun ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoille uusi työharjoittelun osaamismalli, jonka avulla vastataan työelämän muutoksista aiheutuviin osaamistarpeisiin sekä nostetaan ikääntyneiden hoitotyön osaamistasoa. Mallia pilotoidaan sen kehittämisen yhteydessä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella, ikäihmisten ympärivuorokautisessa palveluasumisyksikössä Campuskoti Merihelmessä. Tavoitteena on innostaa tulevia hoitotyöntekijöitä työllistymään ikääntyneiden hoivatyöhön ja antaa heille valmiuksia toimia vaativalla erikoisalalla.
Itseohjautuvuutta painottavassa harjoittelussa ammattikorkeakoulun opettajat ovat läsnä työpaikalla ylläpitämässä kehittävää keskusteluyhteyttä opiskelijoiden ja asumisyksikön työntekijöiden välillä. Näin osaamismallin avulla varmistetaan sekä opiskelijoiden kehittyminen että työntekijöiden jatkuva oppiminen. Seurauksena alan työkulttuuri muuttuu työharjoittelu kerrallaan. Tällä tavoin ammatillinen koulutus on avainasemassa ikääntyneiden hoitotyön uudistamishaasteessa ja uusien koulutustarpeiden tunnistamisessa.
Ota yhteyttä
Kumppanit
Projektin tuloksia ja julkaisuja
Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha)
- Heti kiinni työelämään (Sairaanhoitaja-lehti 3/2024)
- Turun AMK:n sairaanhoitajakoulutuksen opetus uudistuu Campuskoti Merihelmessä (Terveyskampus Turku 8.11.2023)
- Tähän palvelutaloon pääsee hoitajaksi kahden viikon opiskelun jälkeen (Yle 7.11.2023)
- Campuskoti Merihelmi tukee hoitotyön opiskelijoiden osaamisen kasvua Salon IoT Campuksella (Talk 30.11.2022)
Tutustu tutkimusryhmään
-
Tutkimusryhmät
Arvokas vanhuus
Katso kaikki projektimme
Toteutamme vuosittain lähes 200 TKI-projektia yhdessä työelämän ja kansainvälisten kumppaniverkostojen kanssa.