Lisäävän valmistuksen keskus bio- ja lääketeollisuudelle (AMBioPharma)
Projektin kesto
Rahoituslähde
Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), REACT EU
Kokonaisrahoitus
754 718 €
Lääke- ja bioteknologia on määritetty yhdeksi Varsinais-Suomen kolmesta älykkään erikoistumisen painopisteistä. Sen tavoitteena on alan tutkimusinstituuttien ja yritysten saumattomalla yhteistyöllä luoda edellytyksiä uusille innovaatioille ja niiden kaupallistamiselle.
Lisäävän valmistuksen keskus bio- ja lääketeollisuudelle -hankkeen (AMBioPharma) valmistelussa tunnistetut tarpeet vastaavat juuri näiden sektoreiden potentiaalin kasvattamiseen. Hanke pohjautuu alan yritysten lähiajan kehitystarpeisiin ja tarjoaa mahdollisuuksia uusiin innovaatioihin ja liiketoimintaan kehittämällä lisäävää valmistusta eli 3D-tulostusta.
3D-tulostus nousussa bio- ja lääketieteen sovellusten kehittämisessä
3D-tulostuksen merkitys on nopeasti nousemassa bio- ja lääketieteen sovellusten kehittämisessä. Alalla toimivilla yrityksillä on tarvetta sekä osaamisen, materiaalien että laitteistojen kehittämiseen. Kokoavasti voidaan todeta, että V-S alueen yritysten tiedostetut tarpeet liittyvät tuotannon tehostamiseen ja helpottamiseen sekä uusien tuotteiden kehittämiseen.
AMBioPharma-hankkeen päätavoitteet:
1. Hanke parantaa ja nopeuttaa yritysten tuotekehitystä uusien lääkevalmisteiden, hammasproteesien, lääkinnällisten instrumenttien ja in vitro-diagnostiikan testijärjestelmien osalta 3D-tulostuksen avulla.
2. Lisäävän valmistuksen/3D-tulostuksen merkitys osana uusien tuotteiden kehitystä kasvaa Varsinais-Suomen bio- ja lääketeollisuudessa ja kasvattaa yritysten innovaatiokykyä ja lähiajan liikevaihtoa.
3. Lisäävän valmistuksen/3D-tulostuksen käyttö yritysten TKI-toiminnassa ja tuotantolaitteistona kasvaa.
4. Materiaalien käyttö monipuolistuu ja johtaa uusien tuotteiden kehittämiseen.
5. Yhteistyö 3D-tulostuksen laitteistoja ja laitteiston osia kehittävien ja valmistavien yritysten sekä bio- ja lääkealan eri sektoreiden välillä lisääntyy ja 3D-tulostuksen osaamistaso nousee.
Hanke toteutetaan yhteistyössä osallistuvien organisaatioiden kesken viiden toimenpidekokonaisuuden kautta:
1. Lääkeannosteluvalmisteiden kehittäminen
2. Hammaslääketieteen irtoproteesien valmistus 3D-tulostuksella sekä lujituksen ja valmistuksen optimointi ja suunnittelu
3. In vitro-diagnostiikan testikasettien ja testikasettien valmistuksen kehittäminen 3D-tulostuksella
4. Regulaatiotilanteen ennakointiselvitys bio- ja lääketeollisuuden 3D-tulostukseen liittyen
5. Palaute- ja suunnittelutilaisuudet yritysten kanssa.
Ratkaisuja tuotekehitykseen ja automaatioon
Hankkeessa monipuolisesti toteutetut 3D-tulostustestaukset eri laitteilla ja materiaaleilla tuottavat tietoa, jota kohdeyritykset hyödyntävät tuotekehityksessä ja suunnittelussa. Näitä ovat esim. käytännön tieto erilaisten bio- ja lääkesovelluksissa tarvittavien materiaalien 3D-tulostettavuudesta ja valmistusprosesseista. Yhteistyössä yritysten kanssa tehty kehitystyö tukee regulaation ja laadunvarmistuksen tulevaisuuden muutosten arvioinnissa ja ohjaa kehitystyötä oikeaan suuntaan.
Materiaalien monipuolinen testaus ja käytännön kokemukset johtavat 3D-tulostuslaitteiston ja 3D-tulostusprosessien suunnittelun ja automaation kehittymiseen. 3D-tulostuksen kehittäminen monialaisesti mahdollistaa yhteistyön lisääntymisen sekä bio- ja lääkealan eri sektoreiden, että 3D-laitteistoja valmistavien yritysten välillä.
Hankkeen tulokset vaikuttavat yritysten 3D-tulostukseen liittyvään TKI-toiminnan kasvuun ja pitemmällä aikavälillä terveydenhoidon uusien tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen, liikevaihdon kasvuun ja työpaikkojen lisääntymiseen.
Ota yhteyttä
Kumppanit
Turun yliopisto
Åbo Akademi
Bayer Oy
Brinter Oy
PreClinApps Oy
Stick Tech Oy
LM Instruments Oy
Abacus Diagnostica Oy
Inme Oy
Tutustu tutkimusryhmään
-
Tutkimusryhmät
Uudet materiaalit ja prosessit
-
Tutkimusryhmät
Suun terveys
Katso kaikki projektimme
Toteutamme vuosittain lähes 200 TKI-projektia yhdessä työelämän ja kansainvälisten kumppaniverkostojen kanssa.