Kokemusten talo – virtuaalisista elämystiloista kestävää liiketoimintaa ja hyvinvointia

Kehitämme virtuaalisista elämystiloista kestävää liiketoimintaa ja hyvinvointia

Kokemusten talo -projektin tavoitteena on löytää uusia liiketoiminta- ja tilojen käyttömalleja koronapandemiasta ja digitalisaation lisääntymisestä kärsineille palveluntarjoajille ja erilaisten tilojen omistajille. Turun AMK keskittyy projektissa esittävien taiteiden virtuaalisten toimintojen kehittämiseen. Kehitämme esitysten striimaamisen, eli suoratoiston, palvelua.

Korona ajoi monet teatterit striimaamaan esityksiä. Niiden toteutuksessa ja hyödyntämisessä on kuitenkin vielä paljon kehitettävää. Projekti järjestää hankkeessa striimohjauskoulutuksen, jonka fokuksessa on teatteriohjaajan ja monikameraohjaajan yhteistyö. Mitä ennakkosuunnittelua striimauksesta on tehtävä, mitä esityksestä valitaan ruudun välityksellä katsojalle, miten paljon elokuvakerronnan keinoja kannattaa käyttää, miten striimaukseen valmistaudutaan, eroaako esiintyjän työ live-esityksestä, kuinka striimaus tehdään teknisesti laadukkaasti ym. Mitä sellaista katsoja voisi saada striimistä, mitä live-esityksestä ei? Koulutus sisältää vinkkejä myös striimin tuotteistamiseen, myyntiin ja jakeluun.

Kokeilemme myös striimauksia, joissa yleisö ja esiintyjät ovat vuorovaikutuksessa myös kuvan ja puheen kanssa. Miten toimii esimerkiksi vuorovaikutteinen taikuriesitys striimattuna ravintolaan? Viemme striimattuja esityksiä tai esitystallenteita hotelleihin ja ravintoloihin, tavoitteena tutkia, voisiko striimauksista tulla asiakkaita kiinnostava palvelu, joka hyödyttäisi sekä MaRa-toimijoita että esittäviä taiteilijoita. Voiko esitystä seurata samanaikaisesti hotelliketjun eri kohteissa, tai mitä edellytyksiä olisi kulttuuritarjonnan lisäämiseen hotellihuoneen television tarjontaan.

Projektissa pilotoimme konseptia, jossa näytelmän roolia harjoitellaan VR-lasien avulla. Selvitämme, olisiko tästä apua esimerkiksi teattereissa näytelmien varahenkilöiden harjoittamisessa, tai teatterioppilaitoksissa. Kuluttajia voisi myös kiinnostaa kokeilla, miltä tuntuu hypätä vaikkapa kansallisteatterin lavalle näyttelemään.

Teemme myös laboratoriotutkimusta striimiesitysten vastaanotosta. Tutkimuksessa päästään kiinni katsojan tunnetiloihin, joita hänellä herää esitystä katsoessa, sekä katseen kohdistumiseen. Selvitämme, voisiko tällaisesta labratestaamisesta olla apua esimerkiksi teatterin ohjausprosessissa.

Tutustu myös projektin verkkosivustoon kokemustentalo.fi

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

Ota yhteyttä

  • Mervi Rankila-Källström

    Lehtori, Projektipäällikkö, Tutkimusryhmän vetäjä
    +358 50 598 5230
    mervi.rankila-kallstrom@turkuamk.fi

Kumppanit

  • Laurea AMK
  • Haaga-Helia AMK
  • XAMK

Tutustu tutkimusryhmään