EtänäHyvin-koulutusmalli etäarviointia ja -ohjausta toteuttavan akuuttihenkilöstön osaamisen ja työhyvinvoinnin tukemiseksi
Projektin kesto
Rahoituslähde
Euroopan sosiaalirahasto 2021-2027 ESR
Kokonaisrahoitus
354 807 €
EtänäHyvin-hankkeessa suunnitellaan, kehitetään ja pilotoidaan osaamista ja työhyvinvointia tukeva EtänäHyvin-koulutusmalli etäarviointia ja -ohjausta toteuttavalle akuuttihenkilöstölle. Hankkeen tavoitteina on
- kehittää ja pilotoida etäarviointia ja -ohjausta toteuttavan akuuttihenkilöstön osaamista ja työhyvinvointia edistävä EtänäHyvin-koulutusmalli,
- lisätä etäarviointia ja -ohjausta toteuttavan akuuttihenkilöstön työn fyysisten ja psykososiaalisten riskien hallintaa, sekä
- etäarviointia ja -ohjausta toteuttavan akuuttihenkilöstön työhyvinvointia tukevien hyvien käytäntöjen levittäminen valtakunnallisesti Suomessa tuottamalla avoimesti saatavilla oleva koulutusmalli.
Tuloksia:
EtänäHyvin-hankkeessa laaditaan etäarviointia ja -ohjausta toteuttavan akuuttihenkilöstön haastatteluiden ja kirjallisuudesta tehtävän taustaselvityksen pohjalta tietopaketti akuuttihenkilöstön kuormitus- ja voimavaratekijöistä etäarvioinnissa ja -ohjauksessa sekä mahdollisista tuen tarpeista. Tämän lisäksi haastatteluaineistoon ja taustaselvitykseen pohjautuen työstetään EtänäHyvin-kyselylomake etäarviointia ja -ohjausta toteuttavan akuuttihenkilöstön työn fyysisten ja psykososiaalisten riskien hallinnan arvioimiseksi.
Hankkeessa järjestetään yhteiskehittämisen työpajoja, joissa kohderyhmään kuuluvat sairaanhoitajat ja ensihoitajat ideoivat ja luovat palvelumuotoilun keinoin osaamistaan ja työhyvinvointiaan tukevia sisältöjä ja menetelmiä. Palvelumuotoiluajattelun mukaisesti sisällöt ja menetelmät kehitetään yhdessä akuuttihenkilöstön kanssa, ja työpajat vahvistavat osallistujien osaamista, vertaisoppimista ja yhteiskehittämistä. Etäarviointia ja -ohjausta toteuttavan henkilöstön osaamista ja työhyvinvointia parhaiten tukevista menetelmistä ja sisällöistä luodaan työpajojen jälkeen kooste. Työpajapäivän tulokset toimivat lisäksi hankkeessa laadittavan EtänäHyvin-koulutusmallin pohjana.
EtänäHyvin-koulutusmallia pilotoidaan hankkeen aikana. Etäarviointia ja -ohjausta toteuttavan henkilöstön työn fyysisten ja psykososiaalisten riskien hallintaa arvioidaan ennen pilotointia ja sen jälkeen toteutettavan EtänäHyvin-kyselyn avulla. Pilotoinnista kerätyistä kirjallisista palautteista laaditaan kooste, jota hyödynnetään koulutusmallin viimeistelyssä. Viimeistelyvaiheen jälkeen julkaistaan nonstop-toteutuksena digitaalisessa oppimisympäristössä jatkuvaa oppimista tukeva 3 op laajuinen EtänäHyvin – koulutusmalli.
Tulosten levittämiseksi EtänäHyvin-hankkeessa järjestetään webinaareja projektin kohderyhmälle ja välillisille kohderyhmille. Webinaareihin kutsutaan edustajia kaikilta hyvinvointialueilta ja kaikista Suomen ammattikorkeakouluista koulutusmallin levittämiseksi laajemmin. Lisäksi hankkeessa julkaistaan blogikirjoituksia ja ammatillisia julkaisuja tulosten levittämiseksi.
Ota yhteyttä
Kumppanit
- Satakunnan AMK
- Vaasan AMK
Tutustu tutkimusryhmään
-
Tutkimusryhmät
Terveydenhuollon kehittäminen hybridimaailmassa
Etäarviointia ja -ohjausta toteuttavan henkilöstön osaamisen tukeminen on tärkeää
Etänä puhelimitse tehtävä hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointi on haastava työtehtävä, joka vaatii akuuttihoitotyössä sekä kykyä tehdä nopeita päätöksiä että kantaa niistä vastuuta. Arvio on tehtävä potilasta näkemättä, pelkästään kuullun perusteella ja usein paineen alla. Tehtävään liittyy niin psyykkisiä, fyysisiä kuin sosiaalisiakin riskitekijöitä, joihin EtänäHyvin-hanke pyrkii vaikuttamaan.
Katso kaikki projektimme
Toteutamme vuosittain lähes 200 TKI-projektia yhdessä työelämän ja kansainvälisten kumppaniverkostojen kanssa.