Elintarvikkeita jalostavien yritysten ilmastonmuutokseen sopeutuminen Varsinais-Suomessa – ELLY-hanke

Edistämme yhteistyöllä yritysten sopeutumista ilmastonmuutokseen
Vehnäpelto, kuvan yläosassa sinistä taivasta

ELLY-hankkeen tavoitteena on edistää elintarvikkeita jalostavien yritysten ilmastonmuutokseen sopeutumista Varsinais-Suomessa. Sopeutumisessa on olennaista eri toimenpitein ehkäistä tai lieventää ilmastonmuutoksesta aiheutuvia kielteisiä vaikutuksia sekä hyödyntää muutosten tuomia uusia mahdollisuuksia ja lisätä liiketoiminnan resilienssiä.

Varsinais-Suomi on maan johtava elintarvikejalostuksen alue monilla sektoreilla. Määrällisesti neljä suurinta toimialaa ovat leipomot, muut elintarvikkeet (hunaja, kahvi, makeiset, kastikkeet, einekset), kalanjalostus ja juomien valmistus. Tyypillistä näille elintarvikkeita ja juomia jalostaville yrityksille on pieni koko, maaseutusidonnaisuus sekä pitkälle viety erikoistuminen. Näiden yritysten ilmastonmuutokseen sopeutuminen on tärkeä osa ruokaturvaa. Sopeutumisessa on olennaista eri toimenpitein ehkäistä tai lieventää ilmaston muutoksesta aiheutuvia kielteisiä vaikutuksia sekä hyödyntää muutosten tuomia uusia mahdollisuuksia.

Hankkeessa kiinnitetään huomiota paitsi ilmastonmuutokseen Suomessa, myös mutkikkaisiin ilmastonmuutoksen seurannais- ja heijastevaikutuksiin. Globaaleilla ilmastonmuutoksilla muualla maailmassa voi olla merkittäviä heijastevaikutuksia Suomen elintarvikesektorille. Samoin muiden toimialojen, esim. sähköntuotannon, kokemat häiriöt Suomen sään ääriolosuhteissa vaikuttavat seurannaisvaikutuksin elintarvikejalostusyrityksiin.

Huoli ilmastonmuutoksesta näkyy yhä enemmän myös kuluttajakäyttäytymisessä, mikä asettaa uusia sopeutumisen haasteita elintarvikeyrityksille. Hankkeessa yhdistetään uusinta ilmastonmuutoksen tutkimustietoa alan yritysten osaamispääomaan elintarvikkeiden jalostuksessa. Hankkeessa edistetään alueen yritysten vertaisoppimista ja yhteistä arvonmuodostusta ilmastonmuutokseen sopeutumisen näkökulmasta. Luomme verkostoitumismahdollisuuksia, uudistumisen paikkoja ja lisäämme ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä.

Hankkeen tuloksena elintarvikkeita jalostavien yritysten ilmastonmuutosten riskeihin varautuminen sekä aktiivinen ja vaikuttava reagointi niihin lisääntyy. ELLY-hankkeen tulokset heijastuvat kansalaisten ruokaturvan varmistamiseen maakuntaa laajemmallakin alueella. Hanke vaikuttaa positiivisesti alueen elinkeinoelämään. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tarve voi olla osalle yrityksistä myös mahdollisuus uuteen liiketoimintaan, onhan Innovatiiviset ruokaketjut yksi Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen kolmesta painopisteestä.

Euroopan unioinin osarahoittama -logo
Varsinais-Suomen liitto kaksikielinen logo

Ota yhteyttä

  • Marjo Kumpula

    Koulutus- ja tutkimuspäällikkö
    +358 50 598 5564
    marjo.kumpula@turkuamk.fi
  • Heidi Kurvinen

    Lehtori
    +358 50 465 5807
    heidi.kurvinen@turkuamk.fi
  • Laura Nurminen

    Lehtori
    +358 40 355 0393
    laura.nurminen@turkuamk.fi
  • Jukka Rantala

    Lehtori, Lehtori
    +358 50 598 5485
    jukka.rantala@turkuamk.fi

Tutustu tutkimusryhmään