Digitaalisen tutkimusinfrastruktuurin kehittäminen hammaslääketieteellisten laitteiden valmistukseen (DiTeDe)

Kehitämme hammasproteesien valmistusmenetelmiä
Resiini valuu tulosteista

Euroopan unionin osarahoittamassa hankkeessa kehitetään hammasproteesien valmistusmenetelmiä, joilla digitaalisesti valmistettavia hammasproteeseja saadaan vahvistettua ja valmistusprosesissa voidaan hyödyntää digitaalista kuvantamista ja virtuaalitodellisuutta.

Valmistusteknologian kehittäminen tuo tämän hankkeen kautta lisäarvoa paikallisille suunterveydenhuollon toimijoille. Hankkeesta vastaa Turun kampusalueen korkeakoulut (Turun Yliopisto ja Turun AMK), jotka yhteistyössä kehittävät suun terveydenhuollon tutkimusinfrastruktuuria ja hammaslääketieteen osaamiskeskittymää tarjoten alan yrityksille ja julkisille toimijoille tietotaitoa Varsinais-Suomen alueella. Tuleva osaamiskeskittymä palvelee koko maata. Hanke tekee myös yhteistyötä Turun alueen ainetta lisäävän osaamiskeskittymän (TICAM) kanssa. 

Digitaalisten tuotantomenetelmien mahdollisuudet hammashoidossa ovat kasvaneet erittäin nopeasti, mutta kokonaisuus on pirstaloitunut. Laitevalmistajia ja valmistustekniikoita on useita ja siksi niiden hyödyntäminen on vaikeaa. Hammasproteeseja tehdään yhteistyössä usean toimijan kanssa. Protetiikkatiimillä, jossa työskentelee hammaslääkäri ja hammasteknikko, pitää olla saman valmistajan välineet (kasvokaari jne.), jotta digitaalisia proteeseja voidaan valmistaa yhteistyössä. Digitaalisia kuvantamismenetelmiä ei vielä hyödynnetä niin laajasti kuin olisi mahdollista. Esim. virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia hyödynnetään hammasproteesien valmistuksessa edelleen vähän.

VR-teknologian ja proteesien digitaalisen suunnittelun yhdistäminen on tässä hankkeessa yksi iso kehityskohde. Sen avulla hammaslääkärin ja hammaslaboratorion välistä tiedon kulkua voitaisiin tehostaa. Hankkeessa on tarkoitus kokeilla uusia kuvantamistapoja ja proteesien visualisointimenetelmiä. Näiden käyttöönoton uskotaan vaikuttavan positiivisesti hammasproteesien laatuun. Samalla kehitetään menetelmiä, joilla proteeseista saadaan vahvempia. Kehitämme vahvikkeiden tekemiseen digitaalisia valmistusmenetelmiä. Kehitettyjen vahvistusmenetelmien laatua testataan hankkeessa myös matemaattisten mallinnuksen avulla.

Ota yhteyttä

  • Pasi Alander

    Lehtori, Tutkimusvastaava
    +358 44 907 5468
    pasi.alander@turkuamk.fi

Kumppanit

  • Turun yliopiston hammaslääketieteen laitos kliininen biomateriaalikeskus (TCBC)

Tutustu tutkimusryhmään