Ammattikeittiöt ja catering – KetCat

Projektin kesto
Rahoituslähde
Euroopan Unionin osarahoittama

Kokonaisrahoitus
780 265 €
KetCat -hankekessa kolme pääasiallista tavoitettamme ovat prosessien sujuvuuden lisääminen läpi koko toimintaketjun, työergonomian parantaminen ja lähestymistapojen kehittäminen. Uusia toimintatapoja kehitettäessä kiinnitämme huomiota erityisesti toimintakulttuuriin ja uusien ratkaisuiden hyödyntämiseen liittyviin asenteellisiin esteisiin. Tavoitteenamme on tuntuva työn kuormittavuuden vähentäminen ja selkeä mitattavissa oleva työn tuottavuuden kasvu.
Ammattikeittiöt ja catering -palvelut ovat vaativia työympäristöjä, joiden fyysinen rasittavuus on huomattavan suurta. Työskentelyyn liittyy useista muista työympäristöistä poikkeava määrä tavaroiden nostamista ja siirtämistä paikasta toiseen. Esimerkiksi suomalaisessa tutkimuksessa on alalla työskentelevillä suurentunut riski sairastua tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, erityisesti selkä- ja niskakipuihin. Tämä johtuu työn fyysisestä luonteesta ja toistuvista liikkeistä. Alan riskit ovat korkeita perinteisiin korkean riskin aloihin verrattuna. Joidenkin ulkomaisten tutkimusten mukaan jopa 90 % keittiötyöntekijöistä oli kärsinyt tuki- ja liikuntaelinvaivoista viimeisten 12 kuukauden aikana.
Alan työntekijöiden tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat tavallinen sairaspoissaolojen syy ja moneen muuhun alaan verrattuna huolestuttavan yleisiä. Erityisen tehokkaiksi laadittujen prosessien tapauksessa vaivoja esiintyy jo nuorilla työntekijöillä. Alan työvoimapulan ja nousevien tuottavuusvaatimusten vuoksi tehokkuus ja työntekijöiden hyvinvointi tulevat jatkossa olemaan entistä merkittävämmässä roolissa.
Lue lisää: Ammattikeittiöt ja catering – KetCat – Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu


Ota yhteyttä
Kumppanit
- Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy
- Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy (XAMK)
Tutustu tutkimusryhmään
-
Tutkimusryhmät
New Ways of Promoting Performance
-
Tutkimusryhmät
Markkinointi ja asiakaskäyttäytyminen
Katso kaikki projektimme
Toteutamme vuosittain lähes 200 TKI-projektia yhdessä työelämän ja kansainvälisten kumppaniverkostojen kanssa.