Älykäs ennakointi – kestävä kasvu 2020-2022

Lisäämme yritysten osaamista tulevaisuustiedon hyödyntämiseen

Varsinaissuomalaisten pk-yritysten on jatkuvasti varauduttava toimintaympäristön muutoksiin, ennakoitava tulevaisuutta ja uudistettava liiketoimintaansa. Yrityksissä tarvitaan lisää osaamista tulevaisuustiedon hyödyntämiseen. Yritysten ja toimialojen kasvu sekä muutokset heijastuvat myös varsinaissuomalaisiin koulutusorganisaatioihin, joissa pohditaan jatkuvasti, millaisia valmiuksia tulevien ammattilaisten ja korkeakoulutettujen tulisi hallita menestyäkseen uudenlaisessa työelämässä.

Älykäs ennakointi -hankkeessa lähestytään ennakointia erityisesti yritysten tarpeiden ja maakunnan työmarkkinoiden näkökulmasta. Hankkeessa toteutetaan yritysten ja koulutusorganisaatioiden välisiä kohdennettuja osaamisalakohtaisia työpajoja. Näiden tarkoituksena on suora tiedonsaanti opintopolkujen ja koulutusten suunnittelua sekä yritysten uudistumista ja liiketoiminnan kehittämistä varten. Hanke kohdistuu meri- ja valmistavan teknologiateollisuuden yrityksiin Varsinais-Suomessa.

Lisäksi hankkeessa kerätään data-analytiikan keinoin tietoa osaamisen kysynnän ja tarjonnan tasapainosta Varsinais-Suomessa. Tätä tietoa hyödynnetään koulutusorganisaatioiden koulutussuunnittelun, opintopolkujen profiloinnin sekä työelämäohjauksen tukena yhdessä yritysten kanssa. Hankkeessa hyödynnetään tekoälyä, mikä helpottaa yritysten tarpeiden ja oppilaitosten tuottaman osaamisen kohtaamista. Datan kerääminen ja hyödyntäminen sekä työpajatoiminta kytketään sekä koulutusorganisaatioiden prosesseihin osaksi koulutussuunnittelua ja ohjaustoimintaa että yritysten henkilöstösuunnittelun ja rekrytoinnin jatkuvaksi tueksi.

Euroopan unioni, Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

Ota yhteyttä

Kumppanit

Koordinaattori: Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä
Partnerit: Turun AMK, Turun yliopisto/Brahea-keskus ja Raision seudun koulutuskuntayhtymä
Liitännäispartnerit: Varsinais-Suomen liitto, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja V-S Yrittäjät ry.

Tutustu tutkimusryhmään