INSIGHT Lab

Intelligent Sensing and Computing Technologies

INSIGHT Lab on verkostomainen tutkimus- ja kehitysympäristö, jossa INSIGHT-tutkimusryhmän asiantuntijat työskentelevät yhdessä Terveysteknologian ja Data Engineering ja AI-teknologian opiskelijoiden kanssa. Luomme yhdessä ratkaisuja visuaaliseen laskentaan ja generatiiviseen tekoälyyn. Palvelemme sidosryhmiämme myös datatieteen, koneoppimisen ja Big Data -analytiikan tarpeissa.
Meillä on lisäksi huippuasiantuntijuutta tiedolla johtamisen kehittämisestä sekä ihmisen suorituskyvyn tutkimuksesta, kuten sensoripohjaisesta ja puettavasta terveysteknologiasta.

Palvelumme

  • Ulkoisesti rahoitetut TKI-hankkeet
  • TKI-liiketoimintayhteistyö yritysten kanssa
  • Tuotteiden testaus ja kehittäminen
  • Tietojärjestelmien kehittäminen
  • TKI-hankkeisiin ja TKI-liiketoimintaan liittyvät opiskelijoiden harjoittelupaikat    

Ydinosaamistamme ovat myös synteettisen datan tuottaminen, datan yksityisyyttä parantavat tekniikat ja eettiset tekoälyjärjestelmät terveydenhuollon alalla. Toteutamme myös laajempia tutkimus- ja kehityshankkeita, jolloin käytössämme on projektiammattilaisten vuosien kokemus kansallisista ja kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista. 

Laboratorion laitteet ja varustus

iMotions Research Platform

Keskeinen työkalumme on iMotions-ohjelmistoympäristö. Ohjelmisto mahdollistaa tutkimukset, joissa useasta eri laitteistosta saatu data tulkitaan ja analysoidaan samanaikaisesti. Ohjelmiston opetus- ja tutkimusmahdollisuudet ovat nostaneet eri datalähteiden yhdistämisen ja analysoimisen uudelle tasolle. Lue lisää valmistajan verkkosivuilta

iMotions ohjelmistoympäristön ohjelmistoympäristön mahdollisuuksia kuvaava kaavio.

EEG-päähineet

INSIGHT Labista löytyy kahdenlaisia eri EEG-päähineitä. Neuroelectricsin ja OpenBCI:n EEG-päähineet mahdollistavat tutkittavan henkilön aivojen toiminnan analysoinnin osana tutkimuksia. Aivojen sähköistä toimintaa tutkitaan EEG:n avulla, joista saatua dataa voidaan hyödyntää esimerkiksi tuotekehityksessä tai käytettävyystestauksessa. EEG-päähineet ovat avanneet uuden ulottuvuuden tutkimuksiin. Erilaisia datalähteitä hyödyntämällä saamme tietoa tutkimustilanteista enemmän kuin koskaan ennen. Yhdistämällä päähineet muihin sensoreihin mahdollistetaan entistä sujuvammat biometriset mittaukset.

BioPac MP160

Huippuluokan modulaarinen datankeruu- ja analysointijärjestelmä. Myös langattomilla sensoreilla toimiva kokonaisuus voidaan muokata tutkimustilanteen ja tarpeen mukaan. Järjestelmä mahdollistaa kaikki nykystandardien mukaiset mittaukset, kuten EKG, HRV, EEG, EMG ja on mahdollista räätälöidä tutkimuksen tarpeiden mukaisesti. MRI-yhteensopivat osat lisäävät entisestään tutkimusmahdollisuuksia. Lue lisää valmistajan verkkosivuilta.

Shimmer Consensys Development kit

Laitteiston avulla kerätään dataa biometrisistä mittauksista, kuten IMU, EKG, EMG ja GSR. Shimmerin laitteet ovat olleet suuri apu opetuksessa ja antaneet tukea tutkimuksiin modulaarisen ja laajan sensorivalikoiman vuoksi. Lisätietoa valmistajan verkkosivuilta.

Silmänliikkeen seuranta

INSIGHT Labin sensorivalikoimasta löytyy erityyppisiä silmänliikkeiden seurantalaitteita. Pupil Labs Invisible ja Tobii Pro Glasses ovat päälle puettavia laseja, jotka tekevät seurannan mahdolliseksi missä ja milloin tahansa. Tobii Pro Fusion on näyttöön kiinnitettävä seurantalaite, joka on oiva työkalu ohjelmistokehityksessä ja osana tutkimusta. Katseenseurantaa voi tarkistella reaaliajassa tai datan voi kerätä myöhemmin analysoitavaksi.

Potilasmonitori

Potilasmonitori on siirrettävä moniparametriyksikkö, jolla voidaan mitata ja seurata useita eri arvoja aikuisilta, lapsilta ja vastasyntyneiltä potilailta sekä sairaalaympäristössä kuin ambulanssissakin. Laite voi toimia yksinään tai liitettynä sairaalan tietojärjestelmään. Potilasmonitorilla voidaan mitata verenpaine, ottaa sydänfilmi(ekg) sekä seurata sykettä ja happisaturaatiota. Laboratoriosta löytyy kaksi monitoria, Ge Healthcare B125 ja Philips Intellivue Mx100.

Puettavat laitteet

Käytössä on erilaista terveyteen liittyvää kuluttajaelektroniikkaa, joka antaa mahdollisuuden kerätä dataa ja analysoida esimerkiksi koettua stressiä ja palautumista.

AR- ja VR-laitteet

Käytössä on lisätyn todellisuuden (AR) ja virtuaalitodellisuuden (VR) laitteita, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi suunnittelussa tai erilaisten testiympäristöjen simuloinnissa. Laboratoriosta löytyy mm. Microsoft HoloLens 2.

Ota yhteyttä, keskustellaan lisää

Labin palvelut, harjoittelijat ja opinnäytetyöt:

  • Juho Metsävuori

    Projekti-insinööri
    +358 40 355 0911
    juho.p.metsavuori@turkuamk.fi

Tutkimus- ja kehitysprojektit:

  • Eero Lehtonen

    Yliopettaja
    +358 50 476 7655
    eero.lehtonen@turkuamk.fi

Tutkimus- ja kehitysprojektit (Tiedolla johtaminen ja Ihmisen suorituskyky)

  • Mikko Pohjola

    Yliopettaja
    +358 40 736 4234
    mikko.pohjola@turkuamk.fi

INSIGHT Lab on jatkuvasti mukana useissa ulkoisesti rahoitetuissa TKI-hankkeissa. Hankkeet voivat perustua paikalliseen, alueelliseen, kansalliseen tai kansainväliseen yhteistyöhön ja niitä rahoittavat mm. Euroopan aluekehitysrahasto, Business Finland, Suomen Aketemia, Horisontti Eurooppa -puiteohjelma tai muut julkiset TKI-rahoituslähteet. Hankkeissa on usein mukana myös muita yliopistoja, ja tutkimuslaitoksia sekä yrityksiä ja muita organisaatioita.  

TKI-liiketoiminnalla tarkoitetaan yritysten ja TKI-organisaatioiden välistä suoraa yhteistyötä, joka liittyy tuote-, palvelu- tai muuhun kehittämiseen. TKI-liiketoimintaprojektit voivat vaihdella pienistä ja nopeista selvityksistä laajoihin ja jatkuviin prosesseihin. Hyvä esimerkki TKI-yritysyhteistyöstä INSIGHT Labissa on MyE.Way tiedolla johtamisen järjestelmän ylläpito ja kehittäminen yhdessä Eerikkilä Sport & Outdoor Resortin kanssa. 

Opiskelijoille on tarjolla harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikkoja ympäri vuoden, ja työtehtäviä on tarjolla monissa eri projekteissa. Harjoittelu on palkatonta, osa-aikaista ja sen voi suorittaa opintojen aikana. Osaan TKI-hankkeista sisältyy myös opinnäytetyömahdollisuuksia.  

Opiskelijoiden laboratoriotehtäviä ovat:

  • Ohjelmistokehitys  
  • Web-kehitys  
  • Ohjelmistojen testaus  
  • Laboratorion esittelyt  
  • UI/UX-suunnittelu  
  • Koneoppiminen ja tekoäly  
  • CI/CD