Ilmanvaihtolaboratorio
Ilmanvaihtolaboratoriossa tutkitaan ilman jakautumista, ilmavirtausmalleja ja psykofyysisiä kokeita, jotka liittyvät lämpöympäristöön ja sisäilman laatuun. Tarjoamme yrityksille ja muille organisaatioille räätälöityjä palveluita ilmastointiin ja sisäilmastoon liittyen. Lisäksi laboratoriota käytetään sekä julkisrahoitteiseen tieteelliseen tutkimukseen sekä kumppaneidemme kanssa toteuttamaamme tutkimus- ja kehitystyöhön.
Sisäilmastoon liittyvät mittaukset
- Huoneilman lämpötilan seuranta
- Ilman hiilidioksidipitoisuus
- Huoneilman TVOC-pitoisuus
- Ilman virtausnopeus
- Veto-ongelmien kartoittaminen savukokein
- Koetun sisäilmaston kysely
Mittaukset voidaan toteuttaa laboratoriossamme tai asiakkaan tiloissa.
Ilmastointijärjestelmän toiminta
- Tulo- ja poistoilman lämpötila
- Tuloilmavirtojen riittävyys
- Tilojen lämpökuormat ja jäähdytyksen riittävyys
Ilmanvaihdon toiminnan ja olosuhteiden mittaukset
- Ilmanjaon toiminta ja tehokkuus
- Epäpuhtauksien leviäminen ja niille altistuminen
- Merkkikaasumittaukset
- Savun visualisoinnit
- Nopeuskenttämittaukset ultraääni- ja monisuuntaisilla antureilla
Lämpöviihtyvyysmittaukset lämpönukella
- Lämpötuntemukset erilaisissa sisäympäristöolosuhteissa
- Vaatetuksen lämmöneristävyyden tutkiminen
- Laboratoriossamme on hengittävä lämpönukke, jota voidaan käyttää suoraan mittausten avulla selvittämään, miten ihmiset kokisivat lämpöolosuhteet keskimäärin koetilanteessa. Lämpönuken avulla voidaan esimerkiksi vertailla erilaisia ilmanjakomenetelmiä ja valita lämpömukavuuden kannalta paras ratkaisu. Paikallisten kehon lämpötilaolosuhteiden mittaustietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi ilmanvaihtoterminaalien tai ajoneuvojen ohjaamojen tuotekehityksessä.
Ilmastoinnin toiminnan ja olosuhteiden mallinnus
- Teemme virtausmallinnuksia (Computational Fluid Dynamics, CFD), jossa monimutkaisia virtauksia mallinnetaan tietokoneavusteisesti. Mallinnuksen avulla on mahdollista jäljitellä virtauksia sekä lämpö- ja ilmanlaatuolosuhteita, jotka annetut ilmanvaihto- ja lämmitysratkaisut sekä lämpökuormat aikaansaavat sisätiloissa. Myös hiilidioksidin tai ilman epäpuhtauksien leviäminen voidaan mallintaa, kun niiden lähteet tunnetaan.
- Mallinnuksen avulla voidaan ennustaa, minkälaiset olosuhteet syntyvät tilaan suunnitelluilla ilmanvaihto- tai lämmitysratkaisuilla, lämpökuormien sijoittelulla tai epäpuhtauslähteillä.Lämpötuntemukset erilaisissa sisäympäristöolosuhteissa
Voimme tuottaa myös riippumattomia lausuntoja ja tutkimuksia sekä tarjota konsultaatiopalveluita.
Ota yhteyttä, keskustellaan lisää
Laadukkaat mittaus- ja testauspalvelumme toteutetaan kokeneiden asiantuntijoiden tuottamina. Asiakkaissamme on eri kokoisia yrityksiä ja muita organisaatioita. Ota yhteyttä, niin keskustellaan mahdollisuuksista.
Sijainti: Ilmanvaihtolaboratorio sijaitsee Kupittaan kampuksella (Lemminkäisenkatu 14-18 B, Turku). Sovithan vierailusta erikseen.
200 neliötä laboratoriotilaa
Ilmanvaihtolaboratorio on toiminut Turussa Lemminkäisenkadun kampuksella jo vuodesta 1987. Käytössämme on kansallisesti katsoen laajat ja monipuoliset laboratoriotilat. joihin kuuluvat mm. korkea ilmastointikoehuone (100 m2) ja kaksi pienempää koehuonetta (yht. 100 m2). Laboratoriossa on muun muassa täysimittainen malli, joka simuloi yksinkertaistettua sairaalaeristyshuonetta sekä kaksi täysimittaista risteilyhyttimallia. Mallit on rakennettu puhdatilaelementeistä suuremman laboratoriotilan sisälle.
Ilmanvaihtolaboratorio toimii myös Turun AMK:n insinööriopiskelijoiden oppimisympäristönä.
Asiantuntijat palveluiden taustalla
Yrityksille tarjottavien palveluiden lisäksi ilmastointilaboratoriossa tehdään laajaa tutkimustyötä. Tietoa käytetään muun maussa rakennettua ympäristöä koskevien määräysten kehittämisessä ja kansainvälisessä standardisoinnissa. Tutustu rakennetun ympäristön tutkimusryhmän työhön ja asiantuntijoihin.