Health Tech Lab

Terveys- ja urheiluteknologian tutkimus- ja kehityspalvelut

Health Tech Lab on tutkimus- ja kehitysympäristö, testbed, joka tukee terveys- ja urheiluteknologian tuotekehitystä. Olemme alan yritysten aktiivinen asiantuntijakumppani ja laadukkaiden digitaalisen terveyden tuotteiden ja ratkaisujen mahdollistaja. Kauttamme organisaatiosi saa käyttöön asiantuntijoiden ja opiskelijoiden osaamisen, tilat ja laitteet.

Hyödynnämme tutkimus- ja kehityslaboratoriossamme muun muassa sensoritekniikkaa, biosignaalien mittaamista ja analysointia, ohjelmistokehitystä, ohjelmistointegraatiota ja tekoälyä sekä käytettävyyden suunnittelumenetelmiä.

Terveysteknologian opiskelijat ovat mukana tutkimus- ja kehityspalveluiden tuottamisessa Turun AMK:n asiantuntijoiden ohjauksessa.

Mitä tarjoamme?

  • Laitteiden ja ohjelmistojen käytettävyyden arviointia. Tuotekehitystä ja testausta voidaan tehdä sekä Health Tech Labin tiloissa, että kenttäolosuhteissa osana aitoja koettuja tilanteita.
  • Käyttöliittymäsuunnittelua (UI/UX), tietojärjestelmien suunnittelua ja kehittämistä sekä ohjelmistokehitystä.
  • Lääkinnällisten laitteiden tuotekehitystä, riskienhallintaa ja sääntelyosaamista (IVDR / MDR).
  • Asiantuntijapalveluita, joihin sisältyy mahdollisuus hyödyntää laboratoriolaitteistoa.  

Ydinosaamistamme ovat myös synteettisen datan tuottaminen, datan yksityisyyttä parantavat tekniikat ja eettiset tekoälyjärjestelmät terveydenhuollon alalla. Toteutamme myös laajempia tutkimus- ja kehityshankkeita, jolloin käytössämme on projektiammattilaisten vuosien kokemus kansallisista ja kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista.

Laboratorion laitteet ja varustus

iMotions Research Platform

Keskeinen työkalumme on iMotions-ohjelmistoympäristö. Ohjelmisto mahdollistaa tutkimukset, joissa useasta eri laitteistosta saatu data tulkitaan ja analysoidaan samanaikaisesti. Ohjelmiston opetus- ja tutkimusmahdollisuudet ovat nostaneet eri datalähteiden yhdistämisen ja analysoimisen uudelle tasolle. Lue lisää valmistajan verkkosivuilta

iMotions ohjelmistoympäristön ohjelmistoympäristön mahdollisuuksia kuvaava kaavio.

EEG-päähineet

Health Tech Labista löytyy kahdenlaisia eri EEG-päähineitä. Neuroelectricsin ja OpenBCI:n EEG-päähineet mahdollistavat tutkittavan henkilön aivojen toiminnan analysoinnin osana tutkimuksia. Aivojen sähköistä toimintaa tutkitaan EEG:n avulla, joista saatua dataa voidaan hyödyntää esimerkiksi tuotekehityksessä tai käytettävyystestauksessa. EEG-päähineet ovat avanneet uuden ulottuvuuden tutkimuksiin. Erilaisia datalähteitä hyödyntämällä saamme tietoa tutkimustilanteista enemmän kuin koskaan ennen. Yhdistämällä päähineet muihin sensoreihin mahdollistetaan entistä sujuvammat biometriset mittaukset.

BioPac MP160

Huippuluokan modulaarinen datankeruu- ja analysointijärjestelmä. Myös langattomilla sensoreilla toimiva kokonaisuus voidaan muokata tutkimustilanteen ja tarpeen mukaan. Järjestelmä mahdollistaa kaikki nykystandardien mukaiset mittaukset, kuten EKG, HRV, EEG, EMG ja on mahdollista räätälöidä tutkimuksen tarpeiden mukaisesti. MRI-yhteensopivat osat lisäävät entisestään tutkimusmahdollisuuksia. Lue lisää valmistajan verkkosivuilta.

Shimmer Consensys Development kit

Laitteiston avulla kerätään dataa biometrisistä mittauksista, kuten IMU, EKG, EMG ja GSR. Shimmerin laitteet ovat olleet suuri apu opetuksessa ja antaneet tukea tutkimuksiin modulaarisen ja laajan sensorivalikoiman vuoksi. Lisätietoa valmistajan verkkosivuilta.

Silmänliikkeen seuranta

Health Tech Labin sensorivalikoimasta löytyy erityyppisiä silmänliikkeiden seurantalaitteita. Pupil Labs Invisible ja Tobii Pro Glasses ovat päälle puettavia laseja, jotka tekevät seurannan mahdolliseksi missä ja milloin tahansa. Tobii Pro Fusion on näyttöön kiinnitettävä seurantalaite, joka on oiva työkalu ohjelmistokehityksessä ja osana tutkimusta. Katseenseurantaa voi tarkistella reaaliajassa tai datan voi kerätä myöhemmin analysoitavaksi.

Potilasmonitori

Potilasmonitori on siirrettävä moniparametriyksikkö, jolla voidaan mitata ja seurata useita eri arvoja aikuisilta, lapsilta ja vastasyntyneiltä potilailta sekä sairaalaympäristössä kuin ambulanssissakin. Laite voi toimia yksinään tai liitettynä sairaalan tietojärjestelmään. Potilasmonitorilla voidaan mitata verenpaine, ottaa sydänfilmi(ekg) sekä seurata sykettä ja happisaturaatiota. Laboratoriosta löytyy kaksi monitoria, Ge Healthcare B125 ja Philips Intellivue Mx100.

Puettavat laitteet

Käytössä on erilaista terveyteen liittyvää kuluttajaelektroniikkaa, joka antaa mahdollisuuden kerätä dataa ja analysoida esimerkiksi koettua stressiä ja palautumista.

AR- ja VR-laitteet

Käytössä on lisätyn todellisuuden (AR) ja virtuaalitodellisuuden (VR) laitteita, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi suunnittelussa tai erilaisten testiympäristöjen simuloinnissa. Laboratoriosta löytyy mm. Microsoft HoloLens 2.

Ota yhteyttä, keskustellaan lisää

Health Tech Labin palvelut yrityksille:

  • Juho Metsävuori

    Projekti-insinööri
    +358 40 355 0911
    juho.p.metsavuori@turkuamk.fi

Tutkimus- ja kehitysprojektit:

  • Elina Kontio

    Yliopettaja, Tutkimusvastaava
    +358 44 907 2088
    elina.kontio@turkuamk.fi

Jokainen yhteistyö rakentuu eri tavalla. Kerro millaiseen ongelmaan etsit ratkaisua. Kuulemme mielellämme.

Kenelle? Erityisesti terveysteknologia-alan sekä liikunta- ja sote-alan yrityksille ja muille organisaatioille.
Hinta: kerro tarpeistasi, niin teemme tarjouksen.

1

Palvelumme räätälöidään tarpeidesi mukaan. Toimeksianto saattaa olla mahdollista toteuttaa asiantuntijatyönä, osana opetusta tai opiskelijan opinnäytetyönä. Toimeksiannossa saattaa olla aineksia myös yhteiseen laajempaan projektiin. Meillä on jatkuvasti käynnissä lukuisia laajempia tutkimus- ja kehitysprojekteja eri kumppaneiden ja rahoittajatahojen kanssa.

2

Toimimme osana laajempaa kumppaniverkostoa. Jos haluat päästä hyötymään alueen laajemmasta lääketieteen, sosiaali- ja terveysalan ja terveysteknologian osaamiskeskittymästä, tutustu Terveyskampus Turku -verkoston TERTTU-palveluun ja sen yhteiskehittämisen mahdollisuuksiin.

Sijainti: Terveysteknologian laboratorio sijaitsee ICT-Cityssä Turussa (Joukahaisenkatu 3, B-siipi, 3. kerros. Sovithan vierailusta erikseen.

Tutkimuslaboratorion yhteistyökumppaneita ovat yritykset, sairaanhoitopiirit, kunnat, terveydenhuollon järjestöt ja kolmannen sektorin toimijat, korkeakoulut sekä tutkimus- ja kehittämisyksiköt.