Aurinkopaneelilaboratorio
Tarjoamme luotettavaa kotimaista aurinkopaneelien testauspalvelua. Aurinkovoimalaboratorio on Suomen ainoa akkreditoinnin saanut aurinkopaneelien testilaboratorio.
Turun ammattikorkeakoulun aurinkopaneelilaboratorio tarjoaa Suomessa ainutlaatuista, FINAS-akkreditoitua aurinkopaneelien testausta (Aurinkopaneelin tehon ja eheyden testaus). Laboratorion palvelut kattavat paneelien suorituskyvyn ja kestävyyden luotettavat mittaukset kansainvälisten standardien mukaisesti. Laboratoriossa testataan muun muassa aurinkopaneelien sähköistä suorituskykyä ja ympäristöolosuhteiden vaikutuksia, varmistaen paneelien laatu ja pitkäikäisyys.
Palvelumme perustuvat markkinoilla jo olevien, jo valmistuneiden tai kehitteillä olevien laitteiden arviointiin niiden tulevaa käyttöä vastaavissa skenaarioissa. Tarjoamme laitetestauksen lisäksi myös konsultointipalveluja suunnittelu- ja kehitysvaiheessa.
Aurinkopaneelin tehon ja eheyden testaus
Aurinkopaneelin tehon ja eheyden testauson tärkeä osa laadunvalvontaa. Testausjärjestelmä mahdollistaa elektroluminesenssikuvauksen, IV-käyrän mittauksen LED-vilkulla, infrapunakuvauksen, jännitetestauksen HiPot-kokeella ja UV-fluoresenssikuvauksen. Testi auttaa havaitsemaan tehokkaasti mikrohalkeamia ja muita vikoja, joita välttämättä voi havaita silmämääräisellä tarkastuksella. Testaus voidaan tehdä myös paikan päällä. Aurinkopaneelin tehon ja eheyden testaus on FINAS-akkreditoitu.
Tehon mittaus ja kuvaaminen
- IEC60891 standardin mukainen
- Teho stadarditestiolosuhteissa (STC)
- IV-käyrä
- Sähköiset ominaisuudet
Elektroluminesenssikuvaus
- Solujen yhteensopimattomuus, hotspotit
- Säröt ja mikrosäröt
Laitteistomme
Mobile Solar lab – Long Pulse LED Flasher
- A+A+A+ luokitus
- Pulssin pituus 200 ms
- Elektroluminesenssikuvaus
- Lämpötilasäädelty
H.A.L.M. – Long Pulse Xenon Flasher
- Pulssin pituus 70 ms
- A+A+A+ luokitus
Hyödyt asiakkaalle
- Laadunvarmistus
- Teknisten ja taloudellisten riskien minimointi
- Kolmannen osapuolen objektiiviset mittaukset
Aurinkopaneelin mekaaninen kuormituskoe
Aurinkopaneelien mekaanisen kuormituksen testaus on tärkeä osa aurinkopaneelien laadunvarmistusta. Koe varmistaa, että aurinkopaneelit kestävät ulkoista mekaanista rasitusta, kuten tuulta, lunta ja ihmisen käsittelyä, vaarantamatta niiden rakenteellista eheyttä, turvallisuutta tai energiatehokkuutta.
Aurinkopaneelien valmistajat määrittävät yleensä moduuleilleen mekaanisen kuormitusluokituksen, jossa hahmotetaan paneelien sietämien ulkoisten voimien tyyppiä (staattinen tai dynaaminen) ja suuruusluokkaa. Jos näitä tietoja ei ole saatavilla tai jos on tarpeen tarkistaa, mekaanisella kuormituskokeella voidaan tarkastaa, onko tietty paneeli tai erä alan standardien mukainen.
Käytämme myös muita testausmenetelmiä mekaanisesta rasituksesta johtuvien mahdollisten vaurioiden tai muutosten tunnistamiseksi, kuten elektroluminesenssikuvaus, joka on erittäin tehokas havaitsemaan mikrohalkeamia ja piileviä vikoja, jotka eivät välttämättä näy tavanomaisessa silmämääräisessä tarkastuksessa.
Aurinkopaneelin valoaltistus (Light soaking)
Aurinkopaneelin valoaltistustestausta käytetään pitkän aikavälin suorituskyvyn ja luotettavuuden arviointiin ja parantamiseen. Aurinkopaneelien suorituskyky muuttuu usein käytön alkuvaiheessa, ensimmäisen tai toisen vuoden aikana. Testausmenetelmä simuloi pitkäaikaista altistumista auringonvalolle, mikä mahdollistaa paneelin suorituskyvyn vakauttamisen ennen kenttäkäyttöönottoa. Tämä prosessi auttaa ennustamaan paremmin, miten paneelit toimivat elinkaarensa aikana.
Käyttämällä kehittyneitä testauslaitteita ja kontrolloituja valaistusympäristöjä voimme tarjota luotettavaa, dataan perustuvaa tietoa aurinkosähkömoduulien tehosta ja kestävyydestä valoaltistuksessa. Testauksen avulla valmistajat, kehittäjät ja operaattorit voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä moduulien laadusta ja pitkän aikavälin energiantuotannosta.
Aurinkovoimalan kenttätestaus
Aurinkovoimalan kenttätestauksen avulla voidaan selvittää voimalan todellinen suorituskyky. Tarjoamme kattavia paikan päällä suoritettavia testauspalveluja, joilla arvioidaan aurinkosähkövoimaloiden toimivuutta, tehokkuutta ja turvallisuutta todellisissa käyttöolosuhteissa aurinkovoimalan koosta tai sijainnista riippumatta.
Yritysasiakkaamme voivat hyödyntää testauksen tuloksia esimerkiksi neuvotteluissa tai ongelmatilanteissa, joissa selvitetään tuotteiden vaatimustenmukaisuutta. Tämä auttaa yrityksiä hallitsemaan taloudellisia riskejä.
Samuli Ranta, tutkimusvastaava, Uuden energian tutkimusryhmä
Ota yhteyttä, keskustellaan lisää
Jokainen yhteistyö rakentuu eri tavalla. Kerro millaiseen ongelmaan etsit ratkaisua. Kuulemme mielellämme.
Kenelle: Aurinkovoimalaitosten omistajat, EPC-urakoitsijat, tukkukauppiaat, maahantuontiyritykset, moduulivalmistajat.
Hinta: Palvelut räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan ja hinnoitellaan tapauskohtaisesti.
Sijainti: Aurinkopaneelilaboratorio sijaitsee Turun AMK:n Kupittaan kampuksella.
Suomen ainoa FINAS-akkreditoitu aurinkopaneelilaboratorio
Vuonna 2024 Turun ammattikorkeakoulun aurinkopaneelilaboratoriosta tuli Suomen ensimmäinen akkreditoitu aurinkopaneelien testauslaboratorio. Palveluistamme Aurinkopaneelin tehon ja eheyden testaus on FINAS-akkreditoitu. Akkreditointi on kansainvälisiin kriteereihin perustuva menettely, jonka avulla toimijan pätevyys voidaan luotettavasti todentaa.
Sertifioinnin myötä vahvistamme entisestään osaamistamme ja sitoutumistamme uusiutuvan energian teollisuuden tukemiseen. Tuotamme tarkkoja ja luotettavia tuloksia, jotka edistävät aurinkoenergiahankkeiden pitkän tähtäimen menestystä Suomessa ja kansainvälisillä markkinoilla.
FINAS on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin yksikkö ja Suomen kansallinen akkreditointielin.
Asiantuntijat palveluiden taustalla
Uuden energian tutkimusryhmän keskeisiä teemoja ovat uuden energian tuotantotavat, hajautetut energiajärjestelmät ja energiavarastot sekä kestävä liikenne. Asiantuntijamme vastaavat tutkimus- ja kehitystyöllä energiamurroksen haasteisiin.