Opiskelu korkeakoulussa avaa oven

Tradenomin koulutus vei Niklas Leppäsen vakuutusalalle.

Niklas Leppänen suoritti Turun AMK:ssa tradenomin tutkinnon.

Alumni

Teksti ja kuva: Siiri Welling

Jos Niklas Leppästä pitäisi kuvata vain yhdellä adjektiivilla, olisi se sana määrätietoinen. Hän oli jo ennen Turun ammattikorkeakouluun tuloaan tiennyt, että haluaa suuntautua pankki- tai vakuutusalalle, joten liiketalouden tradenomikoulutus oli luonnollinen jatkumo Turun kauppaopistossa suoritetulle merkonomin tutkinnolle.

–  En tarkkaan muista, mistä kuulin tradenomin koulutuksesta. Olen kotoisin Raisiosta, joten tietysti tiesin myös Turun ammattikorkeakoulusta. Ehkä vain itse tutustutuin koulutustarjontaan ja päätin hakea, kertoo Leppänen.

Leppänen päätyi opiskelemaan liiketaloutta ja kertoo valinneensa rahoitus- ja vakuutusalan suuntauksen jo hyvin varhaisessa vaiheessa opintojaan. Hän koki suuntautumisen kehittävän asiantuntijuutta laajasti ja olevan hyödyllistä tulevaa uraa ajatellen. Opiskelu oli vapaata ja käytännönläheistä.

–  Mukana paljon käytännönläheisiä esimerkkejä oikeasta työelämästä. Lisäksi opetukseen sisältyi projekteja. Niissä pääsi hyvin tutustumaan erilisiin opiskelijoihin eri aloilta ja oppi samalla muilta tarpeellisia taitoja. Projektipaja vaati ideointia ja haastoi myös, kuten tietysti muutkin koulutukseen liittyneet kurssit, muistelee Leppänen.

Erityisen mielenkiintoisia olivat Excel-koulutukset, jotka liittyivät rahoitukseen ja laskentaan. Hän kiittelee sen aikaisia opettajia ammattitaidosta, jotka osasivat perehdyttää rahoitusalan vaatimuksiin syvällisesti. Kursseista tuli hyviä arvosanoja ja ne olivat tarpeeksi vaativia.

Opiskeluelämästä Leppänen muistaa parhaiten monet eri opiskelijabileet sekä tietysti opiskelijakaverit. Hän kuvailee vuosikurssin opiskelijoiden hitsautuneen tiiviiksi porukaksi, joka auttoi toisiaan tarvittaessa.

Nopea urakehitys

Nykyään Leppänen työskentelee Vakuutusyhtiö Pohjantähdessä ja vastaa franchising-yrittäjyystoiminnoista Varsinais-Suomessa. Hänen urakehityksensä on ollut varsin tiivistahtista: Vielä opiskellessaan Turun ammattikorkeakoulussa Leppänen työllistyi palveluneuvojaksi LähiTapiolaan, mutta eteni parissa vuodessa myyntipäälliköksi, sitten edustajaksi ja lopulta Keskinäinen vakuutusyhtiö Pohjantähteen paikallisjohtajaksi vuonna 2020.

–  Olen aina halunnut astua isoihin saappaisiin ja tehdä haastavaa työtä. Sitä kohti olen siis työelämässänikin systemaattisesti pyrkinyt. Olen ponnistanut ruohonjuuritasolta, ilman mitään ulkoisia suhteita tai apuja, nykyiseen asemaani. Olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan, toteaa Leppänen.

Alaa tai suuntausta voi muuttaa vielä opiskeluaikanakin. Mutta kun olet löytänyt oman alasi, älä jätä opiskeluja kesken. Keskity opiskeluihisi ja mene täysillä eteenpäin kohti omaa tulevaisuuttasi.

Leppänen kertoo, että on aina etsinyt seuraavia haasteita ja pyrkinyt oppimaan käytännössä. Hän on vain kerran uransa aikana hetkellisesti epäillyt omia kykyjään: hakiessaan paikallisjohtajan paikkaa.

– Tiesin, että täytän hyvin kriteerit ja että minulla on visio tehtävän menestyksekkäästä hoitamisesta. Haastattelukin meni hyvin. Silti jostain syystä aloin epäillä omia kykyjäni, ja soitin henkilöstöpäällikölle ilmoittaakseni luopuvani kisasta. Pian toimitusjohtaja kuitenkin soitti ja kertoi minun olleen paras hakija. Silloin päätin, etten enää epäile itseäni missään. Olen näiden kuluneiden neljän vuoden aikana saanut tehdä erittäin mielenkiintoista työtä, ja viettänyt työuran parasta aikaa.

– Opiskelu korkeakoulussa voi avata oven omalle alalle, juuri kesätöiden tai harjoittelun kautta. En olisi koskaan päässyt palveluneuvojaksi, ellen olisi opiskellut tradenomitutkintoa Turun AMK:ssa. Mutta loput on itsestä kiinni. Työpaikalla todistetaan oma arvo, ja siitä alkaa eteneminen.

Leppänen sanoo, että vakuutusala on hyvin monipuolinen, ja että työmahdollisuuksia löytyy monenlaisille osaajille. Vakuutusalla tarvitaan myyjiä, finanssialan tuntemusta, markkinointia ja viestintää. Lisäksi työtehtävät voivat vaihdella paljon. Tietyissä tehtävissä vaaditaan ihmistuntemusta ja ekstroverttiyttä, mutta ei välttämättä kaikissa.

– Alaa tai suuntausta voi muuttaa vielä opiskeluaikanakin. Mutta kun olet löytänyt oman alasi, älä jätä opiskeluja kesken. Keskity opiskeluihisi ja mene täysillä eteenpäin kohti omaa tulevaisuuttasi, antaa Leppänen vinkiksi opiskelijoille.

Artikkeli on julkaistu 18.3.2024 aiemmalla turkuamk.fi -sivustolla.

Lue seuraavaksi