Turun AMK:ssa panostetaan vertaistuellisiin malleihin. Tuutoreiden lisäksi ammattikorkeakouluopiskelijoita tukee VIP-opiskelijoiden tärkeä tukijoukko.
Pinja Syrjänen ja Niklas Björklöf ovat VIP- eli luotto-opiskelijoita.
Julkaistu:
Muokattu:
VIPit valitaan opiskeluryhmän luotto-opiskelijoiksi
VIP tulee sanoista Välittämisen IlmaPiiri. Turun AMK:ssa kehitetty VIP-toiminta tähtää siihen, että jokaisessa opiskeluryhmässä olisi vähintään yksi tai kaksi luotto-opiskelijaa. Vippien tehtävänä on toimia tärkeänä linkkinä opiskelijaryhmän, opettajatuutorin ja opinto-ohjaajan välillä.
–Me otetaan herkästi yhteyttä, jos vaikuttaa siltä, että joku on putoamassa porukasta. Kysytään, että miten menee ja voisiko tilanteessa jotenkin auttaa, kertoo Nikolas Björklöf.
Toimintaan kuuluu olennaisena osana VIP-koulutus, jossa käydään läpi VIP-opiskelijoiden tehtäviä ja erilaisia tilanteita.
–Me emme ole mielenterveysasioiden asiantuntijoita, eikä meidän ole tarkoituskaan ratkoa esimerkiksi haastavia kiusaamistilanteita. VIP-opiskelijat tuntevat korkeakoulun tukipalvelut ja pystyvät auttamaan siinä, kehen kannattaa olla missäkin asiassa yhteydessä, painottaa Pinja Syrjänen.
VIP-toiminnassa saa olla oma itsensä
Sosiaalisesti kömpelöksi itseään kuvaileva Björklöf kertoo omien vahvuuksiensa löytyvän opiskeluihin liittyvistä asioista. –Osaan tukea ja auttaa esimerkiksi vaikeissa koulutehtävissä. Opiskeluryhmämme toinen VIP-opiskelija on sen sijaan parempi huolehtimaan ryhmän sosiaalisesta vuorovaikutuksesta.
VIP-opiskelijat korostavatkin sitä, että Vippien ei ole pakko olla ryhmän äänekkäimpiä persoonia. Esimerkiksi esiintymispelosta voi olla helpompi jutella toisen introvertin kanssa. Yksinäisyydestäkin voi olla helpompi avautua, jos kuuntelija ei ole ryhmän sulavin verkostoituja.
–Minullakin on kokemusta siitä, kun ikään kuin tipahtaa opiskeluryhmän ulkopuolelle. VIP-toiminnasta sai luontevan keskustelunavauksen, kun menin juttelemaan uusien tuttavuuksien kanssa, kertoo Pinja.
Opiskelijoiden jaksamiseen tarvitaan konkreettista tukea
Turun AMK:n opiskelijoille suunnatut tukipalvelut saavat VIP-opiskelijoilta pääasiassa kiitosta, mutta kehitettävääkin löytyy.
–Miksei kampuksen infotelkkareissa pyöri jatkuvasti esimerkiksi opintopsykologien yhteystiedot. Vaikeinta opiskelijoille on se, kun ei tiedä, kehen ottaa yhteyttä. Silloin kun ei oikeasti meinaa jaksaa, on tosi raskasta lähteä naputtamaan viralliselta tuntuvaa sähköpostia, haastaa Syrjänen.
VIP-opiskelijoilla on myös selkeät vastaukset siihen, mihin he suuntaisivat lisäresurssia, jos saisivat vaikuttaa korkeakoulun toimintaan.
–Tänne pitäisi ehdottomasti palkata lisää opintopsykologeja. 12 000 opiskelijaa ja kaksi opintopsykologia, näissä luvuissa on melko räikeä ristiriita, toteaa Pinja Syrjänen.
Nikolas Björklöf nostaa esiin opetusresurssit.
–Minä palkkaisin lisää opettajia. Opetusresurssia lisäämällä pystyttäisiin myös panostamaan lähiopetuksen määrään, mikä tuntuu olevan melko vähäistä monilla koulutusaloilla.
Vipeillä on kehittämisehdotuksia myös korkeakouluopiskelijoiden kokemaan yksinäisyyteen.
–Opiskelu on oikeasti aika kaavamaista. Monissa koulutuksissa on lähes mahdotonta tutustua muiden alojen tai edes toisen vuosikurssin opiskelijoihin, kertovat Syrjänen ja Björklöf.
–Olisi hienoa, jos korkeakoulu mahdollistaisi enemmän eri opiskeluryhmien kohtaamisia.
Uutinen on julkaistu 21.11.2023 aiemmalla turkuamk.fi-sivustolla
Tutustu
Lue seuraavaksi
-
Opiskelija
Tuukka Haapan suuntana on työllistyä rahoitusalalle
Jo lukioaikana Tuukka Haapa tiesi, että haluaa opiskelemaan juuri finanssialaa Turun ammattikorkeakouluun. Tulevaisuudessa hän toivoo työskentelevänsä yritysrahoituksen ammattilaisena. Julkaistu: Muokattu: Teksti ja kuva: Mari Loikkanen Raha-asiat, säästäminen ja…
-
Uutinen
Elokuvakoulutuksen toteutustapoja uudistetaan
Turun ammattikorkeakoulun elokuvakoulutuksen muutosneuvottelut ovat päättyneet. Keskusteluissa tunnistettiin useita toteutustapoihin ja toimintaan liittyviä kehityskohtia. Julkaistu: Muokattu: Käydyissä neuvotteluissa työnantajan edustajat ja työntekijät kokoontuivat viisi kertaa. Lisäksi järjestettiin erillinen…
-
Uutinen
Terveydenhoitajakoulutusta 100 vuotta
Terveydenhoitaja on ainutlaatuinen, suomalainen ammatti, jota ei ole samanlaisena muualla maailmassa. Terveydenhoitotyön ydin, terveyden edistäminen, on niin yksilön, yhteisön, kuin yhteiskunnankin hyvinvoinnin perusta. Julkaistu: Muokattu: Jokainen suomalainen kohtaa…