Opintoja urheilun ohessa – TPS salibandyn maalivahti opiskeli itselleen tutkinnon

Oskari Fälden on pelannut salibandya neljävuotiaasta asti. Kun lukion jälkeen tuli ajankohtaiseksi miettiä korkeakouluvaihtoehtoja, tuntui Turun AMK luontevalta valinnalta.

Kuvassa Kupittaan palloiluhallilla Oskari Fälden.
Opiskelija

Teksti ja kuva: Siiri Welling

Kupittaan palloiluhallille saapuu rento ja hyväntuulinen nuori mies. Hyväntuulisuuteen on syynsä, sillä Fälden valmistuu pian myyntityön tradenomiksi.

– Opinnäytetyön arvostelua odotan vielä, mutta sen jälkeen homma olisi toivottavasti siinä, kertoo Fälden.

Fäldenin opinnot Turun ammattikorkeakoulussa ovat kestäneet viitisen vuotta, mutta syy venymiseen on yksinkertainen: ensimmäisen vuoden tauon toi varusmiespalvelus, minkä jälkeen opiskelutahtiin on vaikuttanut Fäldenin urheilijatausta. Hän on pelannut vuodesta 2018 lähtien Salibandyn F-liigassa TPS:n joukkueessa maalivahtina, mikä on asettanut omia haasteitaan harjoitusten, pelien ja opintojen yhteensovittamiseen. Joustavuus opintojen puolesta on ollut tärkeää.

– Treenejä on viikossa monia, mutta yleensä ne ovat painottuneet joko aamu- tai iltapäivätreeneihin. Luentoja tai ryhmätehtäviä on sitten voinut tehdä hyvin päivän aikana. Joskus on tietysti pitänyt lähteä aikaisin iltapäivän puolella vieraspeleihin, jolloin iltapäivän luennot ovat voineet jäädä välistä. Mutta silloin olen vain laittanut opettajalle viestiä ja selvittänyt itsenäisesti luokkatovereilta, mitä asioita luennoilla on käsitelty. En koe jääneeni paljosta paitsi ja olen mielestäni pärjännyt ihan hyvin, toteaa Fälden.

Opintojen alkuvaiheessa luentoja ja koulutehtäviä oli enemmän kuin loppuvaiheessa. Fälden on silti yrittänyt painottaa opintojaan erityisesti syyskaudelle, sillä kevätkaudella pelit ovat vieneet aikaa opiskeluilta.

Korkeakoulututkinnon suorittamisessa häntä on auttanut myös urheilijoille vapaasti valittavat Turun Seudun Urheiluakatemian opinnot. Jokainen urheilija voi halutessaan suorittaa vapaavalintaisina opintoina jopa kolmekymmentä opintopistettä, jotka tukevat urheilu-uraa ja urheilijana kehittymistä. Urheilijaopiskelija voi valita kaksi urheiluvalmennuksen kurssia ja yhden hyvinvointiin liittyvän kurssin. Fäldenille urheiluakatemiaopinnot takasivat harjoittelurauhaa ja auttoivat tutkintoon vaadittavien opintopisteiden kerryttämisessä.

Projekteja ja ryhmätöitä

Myös moni Fäldenin joukkuetovereista opiskelee parhaillaan tai on aiemmin opiskellut Turun ammattikorkeakoulussa urheilijauran ohella. Kokemukset ovat olleet hyviä.

– Siinä on itsekin saanut samalla paljon vertaistukea, kun kaverit ovat ymmärtäneet, mitä opiskelu Turun AMK:ssa on. Heidän kanssaan on sitten jauhettu, naurahtaa Fälden.

Myynnin koulutus tarjoaa mahdollisuuden toimia monessa eri roolissa tulevaisuudessa. Koulutuksen olisi voinut suorittaa nopeamminkin, mutta itselleni hitaampi tahti on mahdollistanut pelaamisen, ja siinä olen mennyt eteenpäin.

Myyntityön opinnot ovat koostuneet luennoista, mutta mukaan on mahtunut paljon ryhmätöitä ja erilaisia projekteja. Ensimmäisenä vuonna Fälden oli mukana projektipajan toiminnassa ja myöhemmin innovaatioprojektissa. Käytännön asioiden ratkaisu opiskelukavereiden kanssa oli Fäldenista opettavaista.

– Ylipäätään työelämässä on paljon erilaisia projekteja, joten näihin tutustuminen on mielestäni ihan jees. Projektien parissa työskentely oli tehokasta, ja oikeastaan vapautti vähän kalenterista aikaa muillekin asioille.

Opetus on ollut mielenkiintoista ja opettajat ovat olleet ammattitaitoisia. Myynnin koulutus on ollut laaja-alaista ja silmiä avaavaa.

– Myynnin koulutus tarjoaa mahdollisuuden toimia monessa eri roolissa tulevaisuudessa. Koulutuksen olisi voinut suorittaa nopeamminkin, mutta itselleni hitaampi tahti on mahdollistanut pelaamisen, ja siinä olen mennyt eteenpäin.

Vaikka treenejä ja urheilua on ollut paljon, ei Fälden ole kokenut arkeaan liian stressaavaksi yhdistäessään opinnot ja salibandyn.

– Jos jotain asiaa stressaa, niin useimmiten se on ollut esimerkiksi tuleva peli. Koulu on ollut oikeastaan hyvää vastapainoa sille. Opiskeluun pystyy lisäksi vaikuttamaan hyvin itse, eli jos esseen deadline on tiistaina, niin silloin se kirjoitetaan tiistaiksi. Peleissä asia on eri, siellä on paljon muuttujia ja siten se on ehkä stressaavampaa. Mutta opinnoissa ei ole ollut valittamista kyllä, toteaa Fälden hymähtäen.

Artikkeli on julkaistu 24.10.2024 aiemmalla turkuamk.fi -sivustolla.

Lue seuraavaksi

  • Opiskelija
    Tuukka Haapa

    Tuukka Haapan suuntana on työllistyä rahoitusalalle

    Jo lukioaikana Tuukka Haapa tiesi, että haluaa opiskelemaan juuri finanssialaa Turun ammattikorkeakouluun. Tulevaisuudessa hän toivoo työskentelevänsä yritysrahoituksen ammattilaisena. Julkaistu: Muokattu: Teksti ja kuva: Mari Loikkanen Raha-asiat, säästäminen ja…

  • Alumni

    Opiskelu korkeakoulussa avaa oven

    Tradenomin koulutus vei Niklas Leppäsen vakuutusalalle. Niklas Leppänen suoritti Turun AMK:ssa tradenomin tutkinnon. Julkaistu: Muokattu: Teksti ja kuva: Siiri Welling Jos Niklas Leppästä pitäisi kuvata vain yhdellä adjektiivilla, olisi se…

  • Alumni

    Veturinkuljettajasta tradenomiksi – ”Koulutus tarjoaa hyvät mahdollisuudet tehdä monenlaisia töitä”

    Jonna Rajala kouluttautui tradenomiksi monimuoto-opintojen kautta oltuaan pitkään veturinkuljettajana VR:llä. Hän pusersi opinnot kasaan pikavauhtia opintovapaan aikana. Julkaistu: Muokattu: Teksi: Siiri WellingKuva: Antti Ala-Könni Valtion Rautatiet eli tuttavallisemmin…