Miten ääreislaskimo kanyloidaan? Opetusvideot syventävät hoitotyön osaamista

ÄLYSTI-projektin tuottamat opetusvideot auttavat sairaanhoitajaopiskelijoita kliinisten taitojen omaksumisessa ja kertaamisessa. Älykameralla kuvatut autenttiset videot ovat myös ammattilaisten osaamisen kehittymisen tukena.

kanylointi lähikuvassa
Uutinen

Teksti: Aleksi Rajamäki

Turun ammattikorkeakoulun Älylasit terveysalan koulutuksen sekä terveydenhuollon osaamisen jakamisen ja kehittämisen tukena (ÄLYSTI) -hankkeessa on julkaistu videoita, jotka esittelevät aitoja hoitotoimenpiteitä, kuten kanylointia, haavahoitoa tai liman imemistä ylähengitysteistä.

Opetusvideot on integroitu osaksi hoitotyön perusteiden, nestehoidon ja sisätautien opintojaksoja. Videoiden avulla opiskelijoiden on mahdollista tutustua hoitotoimenpiteisiin itselleen sopivana ajankohtana.

– Opiskelijat voivat esimerkiksi kerrata haastavia toimenpiteitä ja syventää ymmärrystä niiden suorittamisesta, mikä on arvokasta heidän ammatillisessa kehityksessään, kertovat yliopettaja Mirka Toivonen ja päätoiminen tuntiopettaja Marika Leppänen.

Uudenlaisten opetusmenetelmien, kuten videoiden, käyttö on Toivosen ja Leppäsen mukaan olennainen osa sairaanhoitajaopiskelijoiden kliinisten taitojen oppimisprosessia. Tekijän näkökulmasta kuvatut videot antavat realistisen kuvan hoitotilanteista.

– Videot ovat osoittautuneet hyödyllisiksi, kun opiskelijat valmistautuvat kliinisiin harjoitustunteihin. He pääsevät soveltamaan teoreettista tietoa käytäntöön, opettajat iloitsevat.

ÄLYSTI-projektin YouTube-kanavalla on julkaistu tähän mennessä 22 videota, joita on katsottu jo lähes 7 000 kertaa, yhteensä noin 300 tunnin ajan. Suosituimmat videot ovat “Liman imeminen ylähengitysteistä”, ”Perifeerisen eli ääreislaskimon kanylointi” ja ”Laskimoverinäytteen ottaminen”.

Projektin tuottamia videoita on pilotoitu ensimmäisen ja toisen vuoden sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijoiden hoitotyön harjoitustunneilla Turun ammattikorkeakoulussa ja hankkeessa mukana olevassa Laurea-ammattikorkeakoulussa.

Työelämäkumppaneina toimivat Turun avoterveydenhuollon sosiaali- ja terveyskeskukset ovat saaneet opetusvideoista koostetun perehdytyspaketin, joka on otettu hoitotyön ammattilaisten käyttöön keväällä 2024.

Artikkeli on julkaistu 3.6.2024 aiemmalla turkuamk.fi-sivustolla.

Lue seuraavaksi

  • Uutinen

    Tekoäly halutaan hoitajien avuksi vähentämään työn kuormitusta

    PROFIT-hanke tutkii, miten tekoälyllä voitaisiin tukea hoitajien työtä. Hankkeessa kehitettävää teknologiaa tullaan testaamaan Turun AMK:n sairaanhoitajaopiskelijoilla. Julkaistu: Muokattu: Merkittävä osa sairaanhoitajien ja lähihoitajien työpäivästä kuluu erilaisiin digitaalisiin tehtäviin,…

  • Uutinen
    Puolilähikuva hymyilevistä vanhuksen silmistä.

    Väestön ikääntyminen haastaa hoitotyön – koulutuksen vastattava työelämän haasteisiin

    Sairaanhoitajien osaamista ikääntyvien hoitotyössä on tarve kehittää niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa projektissa varmistetaan sairaanhoitajien täydennyskoulutus. Julkaistu: Muokattu: Teksti: Aleksi Rajamäki Väestön vanheneminen asettaa merkittäviä haasteita…

  • Uutinen
    Punaiseen pelastusalan työasuun pukeutunut henkilö katsoo eteenpäin VR-lasit silmillään, toinen punaiseen pelastusalan työasuun puketunut henkilö seuraa tilannetta taustalla.

    Metaversen avulla ensihoitajat ja pelastajat turvallisesti työuralle

    Turun ammattikorkeakoulu ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos ovat käynnistäneet kehittämishankkeen, jossa hyödynnetään teknologian uudeksi megatrendiksi kutsuttua metaverseä ensihoitajien ja pelastajien työuran alkuvuosien tukemisessa. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR+). Julkaistu: Muokattu:…