Taide ja kulttuuri vaikuttavat myönteisesti hyvinvointiin ja terveyteen. Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa projektissa selvitetään, minkälaiset museopalvelut voisivat innostaa erityisesti ikääntyviä miehiä. Hankkeen taustalla on tieto ikämiehille kohdennettujen kulttuuripalveluiden vähäisyydestä.
Julkaistu:
Muokattu:
Elokuussa käynnistyneen projektin merkitykset kytkeytyvät vahvasti sosiaalisen hyvinvoinnin, kulttuurin saavutettavuuden sekä yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistämiseen. Samalla luodaan uusia tapoja palvella erilaisia kulttuurista kiinnostuneita asiakasryhmiä.
Turun ammattikorkeakoulu ja Tarton yliopisto kehittävät nyt museopalveluja, jotka vastaisivat paremmin etenkin ikääntyvien miesten tarpeisiin. Kumppaneina ovat Naantalin museo ja Mynämäen museo sekä Viron Tartossa sijaitsevat kansallismuseo (Eesti Rahva Muuseum) ja maatalousmuseo (Eesti Põllumajandusmuuseum).
– Ohjelmistosta puuttuvat usein juuri tätä kohderyhmää puhuttelevat aiheet. Miehet käyvät museoissa muutenkin tyypillisesti naisia vähemmän. Toisaalta tarkoituksena on kehittää palveluja siten, että niissä osattaisiin ottaa paremmin huomioon mikä tahansa kohderyhmä käyttäjälähtöisesti, kertoo projektista vastaava Marju Lindholm Turun ammattikorkeakoulusta.
Kehittämistyötä tehdään yhdessä paitsi suomalaisten ja virolaisten museoiden myös ikämiehistä koostuvien paikallisten asiakasraatien kanssa. Vuoden lopulla käynnistyvät raadit on muodostettu pitkälti aiemman hankkeen pohjalta.
– Raatien tehtävänä on ideoida uudenlaisia museotuotteita, jotka houkuttelevat useampia ikääntyviä miehiä vierailemaan museoissa. Osallistujat kehittävät palveluita heitä kiinnostavampaan suuntaan, Lindholm esittelee.
Pilotoinnissa hyödynnetään yhteiskehittämisen (co-design) periaatteita. Projektin lopputuotoksena mallinnetaan kuusi uutta museoiden käyttöön tarkoitettua palvelua.
CoMe Stronger – Elderly men go to the museum -hanketta rahoittaa Euroopan unionin Central Baltic -ohjelma, ja se kestää tammikuun 2026 loppuun. Projektia hallinnoi Turun ammattikorkeakoulun Sosiaalinen osallisuus ja toimijuus -tutkimusryhmä.
Tutustu
Lisätietoja
Artikkeli on julkaistu aiemmalla turkuamk.fi-sivustollamme 5.11.2024.
Lue seuraavaksi
-
Case
Väestön ikääntyminen haastaa hoitotyön – koulutuksen vastattava työelämän haasteisiin
Sairaanhoitajien osaamista ikääntyvien hoitotyössä on tarve kehittää niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa projektissa varmistetaan sairaanhoitajien täydennyskoulutus. Julkaistu: Muokattu: Teksti: Aleksi Rajamäki Väestön vanheneminen asettaa merkittäviä haasteita…
-
Case
Metaversen avulla ensihoitajat ja pelastajat turvallisesti työuralle
Turun ammattikorkeakoulu ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos ovat käynnistäneet kehittämishankkeen, jossa hyödynnetään teknologian uudeksi megatrendiksi kutsuttua metaverseä ensihoitajien ja pelastajien työuran alkuvuosien tukemisessa. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR+). Julkaistu: Muokattu:…
-
Case
Uusi mobiilisovellus auttaa sote-alan ammattilaisia tunnistamaan lähisuhdeväkivallan
Turun ammattikorkeakoulun hanketyönä kehitettiin mobiilisovellus, joka lisää lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn liittyvää osaamista. Helppokäyttöinen sovellus on tuotettu Suomessa, Kreikassa ja Portugalissa toteutettujen haastattelujen pohjalta ja tarkoitettu sosiaali- ja…