Metaversumi-teknologiat edustavat yhtä Turun AMK:n TKI-toiminnan vahvuusalueista. Turun AMK:ssa on panostettu etenkin teollisuuden ja koulutuksen metaversumisovelluksiin. Metaversumi-osaajajoukkoon on hiljattain siirtynyt tekniikan tohtori Matti Gröhn.
Matti Gröhn on uusi vahvistus Turun AMK:n metaversumi-asiantuntijoiden joukkoon osana Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat -tutkimusryhmää.
Julkaistu:
Muokattu:
Teksti ja kuva: Martti Komulainen
Tekniikan tohtori Matti Gröhn on uusi vahvistus Turun AMK:n metaversumi-asiantuntijoiden joukkoon osana Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat -tutkimusryhmää. Turun AMK panostaa vahvasti etenkin teollisuuden ja koulutuksen metaversumisovelluksiin. Tuotteiksi ovat kypsyneet muun muassa satamaympäristön trukkikoulutus- ja laivan komentosillan sovellukset, joissa usean käyttäjän virtuaalimaailmassa voi harjoitella lastausta ja erilaisia laivan väistötilanteita. Metaverse-teknologiaa kaupallistamaan on perustettu ProVerse-niminen startup-yritys.
Metaversumia – immersiivistä (todentuntuista) virtuaalimaailmojen verkostoa – voidaan hyödyntää koulutuksen lisäksi esimerkiksi suunnittelussa, hätätilanteisiin varautumisessa ja terveydenhoidossa. Yhtenä uutena tutkimussuuntana ja metaversumin sovelluskohteena Turun AMK:ssa on robottien etäohjaus.
Matti Gröhniltä löytyy taustaa laajalti virtuaalitodellisuuden lisäksi tiedon visualisoinnista ja kognitiivisestä ergonomiasta, työnantajina muun muassa yrityksiä ja Työterveyslaitos.
–Kaikki työkokemukseni kohdistuu tavallaan ihmisen ja teknologian vuorovaikutukseen, siihen miten erilaiset järjestelmät auttavat meitä pääsemään eteenpäin, parantamaan yhteistyötä.
Lisää toden tuntua sovelluksiin
Huolimatta siitä että Gröhn toimii lisätyn todellisuuden ja metaversumin asiantuntijana hän itse työssään liputtaa läsnätyön merkitystä.
– Aika pitkä matka on vielä täysin todentuntuiseen virtuaalimaailmaan.
Yksi toden tuntua lisäävä elementti, jota Matti Gröhn haluaisi kehittää, on tilaääni.
– Odotan mielenkiintoisia monialaisia kehittämisprojekteja. Nautin työskentelystä monialaisissa ympäristöissä, joita Turun AMK:kin edustaa. Monialaisuutta löytyy häneltä itseltäänkin paitsi monipuolisesta työhistoriasta myös harrastuksista, joihin lukeutuvat musisointi eri kokoonpanoissa ja luontokuvaus.
Artikkeli on julkaistu Turun AMK:n aiemmalla turkuamk.fi -sivustolla 2.10.2024
Tutustu
Lue seuraavaksi
-
Ilmiö
Tehokkuutta ja turvallisuutta autonomisilla aluksilla – ohjaako tekoäly tulevaisuudessa vesiliikennettä?
Alkaako tekoäly tulevaisuudessa operoida Turun ikonista kaupunkilautta Föriä? Autonomista vesiliikennettä tutkitaan ja kehitetään Turun AMK:ssa. Julkaistu: Muokattu: Teksti ja kuvat: Martti Komulainen Liedon Tuulissuon teollisuusalueen hallissa rakentuu testialus,…
-
Case
Elina Kontion tutkimusryhmä kehittää arkea helpottavia innovaatioitaa
Terveysteknologian tutkimusryhmä tarjoaa muun muassa test bed -toimintaa terveysteknologian laboratoriossa. Tutkimusryhmän vetäjä kiinnostui terveysteknologiasta yliopiston maisterivaiheessa. Elina Kontio vetää terveysteknologian tutkimusryhmää. Julkaistu: Muokattu: Teksti ja kuva: Siiri Welling …
-
Case
Amin Majd tuntee tekoälyn ja autonomiset kulkuneuvot
Amin Majd toimii tekoälyn erityisasiantuntijana Turun ammattikorkeakoulun Wireless communication and cybersecurity -tutkimusryhmässä. Hänen erityisosaamisalueenaan on erityisesti autonomiset kulkuvälineet, kuten dronet ja meriliikenne. Amin Majd tietää tekoälystä ja autonomisuudesta.…