AMK-tutkinto, Polkuopinnot

Toimintaterapeutti AMK

Mitä toimintaterapeutti tekee?

Toimintaterapeutti on kuntoutusalan asiantuntija, joka työskentelee asiakkaan kanssa kumppanina, kohti ihmiselle merkityksellistä ja toimivaa arkea; arkea, joka on aina enemmän kuin pelkkää pärjäämistä. Toimintaterapeutin asiantuntijuus perustuu toiminnan tieteeseen (occupational science), joka tutkii kaikenikäisten ihmisten ja ihmisryhmien toimintaa arjessa.

Toimintaterapia pohjautuu asiakkaan toimintakyvyn ja ympäristön kokonaisvaltaiseen arviointiin. Koulutuksen aikana opit arvioimaan asiakkaan yksilölliset tarpeet ja mahdollistamaan osallistumisen hänelle tärkeisiin päivittäisiin toimintoihin, työhön, leikkiin ja vapaa-aikaan, sairaudesta ja vammastaan huolimatta. Lisäksi omaksut taitoja hyödyntää teknologiaa ja muokata ympäristöä asiakkaan toimintaa tukevaksi.

Toimintaterapeutteja tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän esimerkiksi ikääntyneen väestön kotona asumisen tukemisessa, lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja kasvun tukemisessa sekä syrjäytymisen ehkäisyssä, asiakkaiden tasapainoisen elämän mahdollistamisessa, työkyvyn arvioinnissa ja ylläpidossa sekä kuntouttavassa työtoiminnassa.

Toimintaterapeutin työssä edellytetään halua ja kykyä työskennellä erilaisten ihmisten kanssa heidän terveytensä ja hyvinvointinsa edistämiseksi sekä omaksua dialogisen tavan työskennellä moniammatillisissa tiimeissä ja verkostoissa. Tarvitset terapiataitoja, pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä, vuorovaikutustaitoja ja psykologisia taitoja, luovuutta, itsenäisiä suunnittelu-, ongelmanratkaisu- ja päätöksentekotaitoja.

Mitä opinnot sisältävät?

Toimintaterapeuttikoulutuksen opinnot on jaettu kahteen laajempaan kokonaisuuteen ydinosaamiseen ja laajentavaan osaamiseen. Opinnot sisältävät perus-, ammatti- ja vapaasti valittavia opintoja, harjoittelua ja opinnäytetyön.  

Ensimmäisenä opiskeluvuotena ydinosaamisen opinnoissa painottuvat toimintaterapian perusteet ja toisena vuotena niiden soveltaminen lasten, aikuisten ja vanhusten toimintaterapiaan. Taitojen kehittyminen edellyttää harjoittelemista ja sitä sisältyykin koulutukseen jokaisena lukuvuonna.

Viimeisinä opiskeluvuosina voit suunnata opintojasi laajentavan osaamisen valinnaisilla opinnoilla, valinnaisella harjoittelulla ja opinnäytetyöllä itseäsi kiinnostavaan toimintaterapian osaamisalueeseen.

Tutustu tarkemmin opintojen sisältöön opinto-oppaassa:

Millaista opiskelu on?

Toimintaterapeuttikoulutuksessa opiskellaan monimuotoisesti, käytännönläheisesti ja yhteistyössä työelämän kanssa.

Opiskelu sisältää lähiopetusta ja etäopiskelua. Etäopiskelua voi olla opiskelu verkko-oppimisympäristössä, kirjallisuuteen perehtyminen, oppimistehtävien tekeminen tai oppitunnit verkossa. Erilaisia oppimistehtäviä tehdään itsenäisesti, pareittain tai tiimeissä.

Sosiaali- ja terveysalan oppimisympäristöt tarjoavat mahdollisuuden oppia alan tärkeitä asiakastaitoja heti opintojen alusta alkaen. Sun Hyvä Elämä -oppimisympäristöissä toimit asiakkaiden parissa toisten alojen opiskelijoiden kanssa.

Toimintaterapeutiksi voit opiskella päivä- tai monimuotototeutuksessa. Eri toteutusmuotojen opiskelutavat eroavat toisistaan.

Päivätoteutus

Päivätoteutuksessa lähiopetusta on arkisin, pääsääntöisesti päiväaikaan klo 8 – 18 välillä Turussa Kupittaan kampuksella.

Lähiopetuksen lisäksi opinnot sisältävät etäopiskelua. Opiskelu edellyttää sinulta sitoutumista itsenäiseen työskentelyyn, aktiivista otetta opintoihin, etukäteisvalmistautumista lähiopetukseen ja vastuun ottamista osana ryhmääsi.

Turun kampuksen päivätoteutus sopii hyvin sinulle, jos

  • haluat mahdollisimman paljon lähiopintoja
  • sinulla ei ole aiempaa koulutusta tai kokemusta sote-alalta
  • haaveilet perinteisestä opiskelijaelämästä
Monimuotototeutus

Monimuotototeutuksessa lähiopetusta on keskimäärin yksi viikko kuukaudessa ja se toteutetaan päiväopetuksena klo 8-18 välillä.

Lähijaksojen välillä opiskelu koostuu etäopiskelusta. Opiskelu edellyttää sinulta hyvää tietotekniikan perustaitojen hallintaa sekä sitoutumista itsenäiseen työskentelyyn, aktiivista otetta opintoihin, etukäteisvalmistautumista lähiopetukseen ja vastuun ottamista osana ryhmääsi.

Vaikka lähiopetusta on vähän, opintoihin on varattava riittävästi aikaa. Kyse on täysipäiväisestä opiskelusta, joten viikkotasolla opiskeluun on laskettu käytettävän yhteensä 40 tuntia.

Lisäksi opintoihin kuuluu useamman viikon kestoisia harjoittelujaksoja, joissa vaaditaan sitoutumista harjoittelupaikan työaikoihin.

Monimuotototeutus sopii hyvin sinulle, jos

  • haluat vähemmän lähiopetusta kampuksella
  • haluat työskennellä osittain opiskelun ohessa
  • sinulla on aiempaa koulutusta tai kokemusta sote-alalta (aiempi kokemus ei ole kuitenkaan edellytys koulutukseen)

Mihin toimintaterapeutti työllistyy?

Toimintaterapeutin tutkinto tarjoaa laajat mahdollisuudet erilaisiin työtehtäviin. Toimintaterapeuttina voi työskennellä esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon ja kuntoutuksen eri alueilla, opetustoimessa, järjestöissä tai yrittäjänä.

Toimintaterapeuttina tuleva työpaikkasi voi olla esimerkiksi

  • sairaalaassa,
  • terveyskeskuksessa,
  • hoito- ja kuntoutuslaitoksessa,
  • hyvinvointi- tai palvelukeskuksessa,
  • koulussa tai päiväkodissa,
  • erityishuoltopiirissä,
  • asumisyksiköissä tai
  • hyvinvointialan järjestöissä.

Toimintaterapeutin ammatissa voi toimia vain toimintaterapeuttitutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Valmistuttuasi haet oikeuden harjoittaa ammattiasi Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralta. Turun ammattikorkeakoulun toimintaterapeutin (AMK) -tutkinto on Toimintaterapeuttien maailmanliiton (WFOT) hyväksymä, jonka vuoksi koulutuksesi antaa pätevyyden toimintaterapeutin tehtäviin myös muualla kuin Suomessa.

kuntoutus

anatomia ja fysiologia

toiminnallisuus

arviointi

vuorovaikutustaidot

terapiatyö

Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?

Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.

Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta, motivaatiolomake tai valintakurssi. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?

Löydät yhteishaun ja polkuopintohaun haussa olevien opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.

Tämän AMK-koulutuksen ensikertalaisuuskiintiö on 90 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan yhteishaussa hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon.

Polkuopintojen haussa ei ole ensikertalaisuuskiintiötä, eli tämä haku kannattaa huomioida erityisesti, jos olet jo aiemmin ottanut vastaan opiskelupaikan korkeakoulusta.

Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.

Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (60 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, osana opiskelijayhteisöä. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.

Polkuopiskelijana et voi suorittaa AMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.

Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.

Koulutukseen vaadittava terveys ja toimintakyky

Sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa edellytetään, että opiskelija on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun. Lisäksi alan koulutuksissa on alaikäisten turvallisuutta sekä potilas- ja asiakasturvallisuutta koskevia vaatimuksia, jotka rajoittavat opiskelijaksi ottamista.

Perehdy opiskelijan terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyviin vaatimuksiin jo hakuvaiheessa.

Voinko opiskella työn ohella?

Monimuotokoulutukset ja verkko-opinnot on suunniteltu siten, että töiden ja opiskelun yhdistäminen on paremmin mahdollista. Lähiopetusta kampuksella tai etätapaamisia verkossa on useimmiten 1 – 2 päivänä viikossa. Opintoihin kuuluu lisäksi harjoittelua, joka on pääsääntöisesti kokopäiväistä työtä. Lähiopetuksen, etätapaamisten ja harjoittelujaksojen aikataulutus, kesto ja toteutustavat vaihtelevat koulutuksittain.

Päiväkoulutuksissa opetusta on pääsääntöisesti arkisin (klo 8 – 18). Kokoaikainen työskentely opintojen ohessa on siis päiväkoulutuksissa usein mahdotonta. Monet opiskelijat tekevät kuitenkin opintojen ohessa keikka-, ilta- tai viikonlopputöitä.

On hyvä muistaa, että opiskelu vaatii aikaa ja työtä. Kaikki koulutukset sisältävät kontaktiopetuksen lisäksi mm. itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä, jota ei ole aikataulutettu lukujärjestykseen. Työnteon mahdollisuuksia kannattaakin pohtia suhteessa omiin voimavaroihin. Erityisesti päiväkoulutuksissa voi olla suositeltavaa aloittaa opinnot ensin, ja tarkastella sitten, riittääkö oma aika ja jaksaminen työntekoon opintojen ohella. Jos saat Kelan opintotukea tai muuta etuutta opintojen aikana, voi etuuden saamiseen liittyä tulorajoja tai muita työntekoa rajoittavia ehtoja

Voinko hyväksilukea aiempia opintoja?

Tutkintoon voidaan hyväksilukea aiemmin suoritettuja opintoja tai osaamista, mikäli ne vastaavat koulutuksen oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Hyväksilukemisesta käytetään termiä “aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistaminen” eli AHOT. 

Hyväksiluvut käsitellään aina tapauskohtaisesti. Saat tarkempia ohjeita hyväksiluvuista koulutuksen alkaessa.

Lue lisää aiemman osaamisen hyväksilukemisesta.

Koska opinnot alkavat?

Kevään yhteishaussa ja kesän polkuhaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.

Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuhaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.

Tarkemmat tiedot löydät uuden opiskelijan oppaasta.

Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut

Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK

Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:

  • Henna Vuoriranta

    Lehtori, Opinto-ohjaaja
    +358 40 355 0165
    henna.vuoriranta@turkuamk.fi

Selaa koulutuksia

Opiskelijat istuvat jäätelöllä Turun jokirannassa