Tietojenkäsittely, tradenomi AMK
Tietojenkäsittelyn koulutus antaa sinulle vahvan perusosaamisen, jota voit soveltaa monissa työtehtävissä yrityksissä ja julkisella sektorilla. Opintojen aikana saat IT-tradenomin ammatissa tarvittavan liiketoiminnan, projektihallinnan, tietojärjestelmien, tietojenkäsittelyn, ohjelmoinnin, tietosuojan ja tietoturvan perusosaamisen.
Tutkintonimike
Tradenomi (AMK)
Laajuus ja kesto
Toteutustapa
Paikka
Opetuskieli
Tietojenkäsittelyn ammattilaiseksi
Tietojenkäsittelyn koulutuksessa pääset opiskelemaan esimerkiksi tietoturvaan liittyviä taitoja kuten riskienhallintaa, auditointia ja tietoturvatestausta, liiketoiminnan tietojärjestelmien ja sovellusten sekä internet-sivujen suunnitteluun ja laatimiseen liittyviä taitoja kuten ohjelmointia, tietokantojen suunnittelua sekä www-sivujen, sovellusten ja ohjelmistojen kehittämistä. Lisäksi voit perehtyä uusien teknologioiden sovelluksiin kuten esineiden internet, massadatan analytiikka, koneoppiminen ja pilvipalvelut.
Valmistumisen jälkeen työpaikkasi voi olla esimerkiksi jonkin yrityksen tai kunnan tietohallinto- tai tuotekehitysosastolla. Työtehtäviäsi voivat olla esimerkiksi tietojärjestelmien hankinta, kehitys ja ylläpito, tietoturvasta vastaaminen tai yrityksen verkkosivujen tai sovellusten kehittäminen.
Millaista opiskelu on?
Opiskelu tietojenkäsittelyn koulutuksessa on käytännönläheistä. Opiskelussa painottuu yhteistyö työelämän kanssa, jota teemme muun muassa tietoturvalaboratorioissa sekä yrityksen kaltaisessa oppimisympäristössä nimeltään The FIRMA.
The FIRMA on Turun ammattikorkeakoulussa toimiva projektioppimisympäristö, jossa opiskelijat voivat suorittaa ammatillisia ja syventäviä opintoja alueen yritysten kanssa tehtävissä yhteistyö- ja asiakasprojekteissa. The FIRMA:an voi hakeutua opiskelemaan missä vaiheessa opintoja tahansa ja suoritettavien opintojen laajuus voi vaihdella muutamasta opintopisteestä useaan kymmeneen opintopisteeseen.
Mitä opinnot sisältävät?
Tietojenkäsittelyn opintoihin kuuluu teoreettisia opintoja, käytännön harjoituksia, harjoittelua työelämässä sekä opinnäytetyön laatiminen. Koulutus on jaoteltu perus- ja ammattiopintoihin, vapaasti valittaviin opintoihin ja harjoitteluun.
Ensimmäisenä opiskeluvuonna tietojenkäsittelyn opinnoissa keskityt perustaitojen omaksumiseen. Perusopintojen aikana opit perusteet ICT-alasta, sovellusten kehittämisestä, ohjelmoinnista, tietoverkoista ja tietoturvasta, tietokannoista, palvelimista ja käyttöjärjestelmistä, liiketoiminnasta sekä projektityöskentelystä.
Lisäksi perusopintoihin kuuluu viestintää suomen, ruotsin ja englannin kielillä sekä tietojenkäsittelyn matematiikan perustaitoja. Saat perustiedot myös kestävästä kehityksestä ja ilmastoasioista sekä perehdyt aiheeseen tietojenkäsittelyn kannalta.
Toisena opintovuonna opiskelusi jatkuu valitsemallasi osaamispolulla. Osaamispolun ammattiopinnoissa keskitytään polulle ominaisten tietojen ja taitojen kasvattamiseen.
Vapaasti valittaviin opintoihin voit sisällyttää esimerkiksi liiketoiminnan opintoja, tieto- ja viestintätekniikan opintoja tai muita omaa alaa tukevia opintoja esim. muista korkeakouluista.
Osaamispolut
Toisena opiskeluvuotena ammattiopinnoissa suuntaudutaan osaamispolkuihin. Osaamispolussa Ohjelmistojen kehittäminen ja tietojärjestelmät opetuskielenä on suomi, muissa opetuskieli on englanti.
Datatekniikka ja tekoäly
Datatekniikka ja tekoäly (Data Engineering and AI) -osaamispolun toisen vuoden opinnot liittyvät datatekniikkaan, tekoälyyn ja koneoppimiseen. Kolmannen vuoden opinnoissa alkaa syventävä vaihe, jolloin perehdytään soveltamaan data-analytiikkaa, koneoppimista ja tekoälyä erilaisissa sovelluksissa. Osaamispolun opiskelukieli on englanti.
Osaamispolusta valmistuneet voivat toimia yrityksissä esimerkiksi data-analyytikkoina, datan visualisoijina, tekoälysuunnittelijoina.
Ohjelmistojen kehittäminen ja tietojärjestelmät
Ohjelmistojen kehittäminen ja tietojärjestelmät -osaamispolun toisen opiskeluvuoden opinnot liittyvät ohjelmistotuotantoon, selainohjelmointiin (FrontEnd-ohjelmointi), liiketoiminnan tietojärjestelmiin sekä niiden kehittämiseen ja hankkimiseen.
Kolmannen vuoden opinnoissa alkaa syventävä vaihe, jolloin perehdytään palvelinpuolen (BackEnd) ohjelmointiin, sovellusohjelmointiin, data-analytiikkaan ja koneoppimiseen sekä ohjelmistotuotantoon. Osaamispolun opiskelukieli on suomi.
Osaamispolusta valmistuneet voi esimerkiksi toimia yrityksissä ohjelmistosuunnittelijoina, ohjelmoijina, ohjelmistotestaajina, sovellussuunnittelijoina, tietohallintopäälliköinä tai tietojärjestelmävastaavina.
Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta
Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta (Software Engineering and Project Management) -osaamispolun toisen opiskeluvuoden opinnoissa keskitytään projektinhallintaan, ohjelmistotekniikkaan, FrontEnd- ja sovellusohjelmointiin. Osana ammattiopintoja työskennellään ICT-projektitoimisto theFIRMAn erilaisissa alan projekteissa.
Kolmannella opiskeluvuodella syvennetään osaamista BackEnd- ja sovellusohjelmoinnissa, projektinhallinnassa ja teknisessä myynnissä. Osaamispolun opiskelukieli on englanti.
Valmistuneet voivat työskennellä esimerkiksi ohjelmistosuunnittelijoina, ohjelmoijina, sovellussuunnittelijoina tai projektipäällikköinä ICT-alan yrityksissä.
Tietoverkot ja Kyberturva
Tietoverkot ja Kyberturva (Data Networks and Cybersecurity) -osaamispolun toisen opiskeluvuoden opinnot liittyvät tietoverkkoihin, ja niiden tietoturvaan sekä tietoturvariskien hallintaan. Kolmannen vuoden ammattiopinnoissa alkaa syventävä vaihe, jolloin perehdytään erityisesti tietoturvatestaukseen sekä kyberturvaan käytännössä. Osaamispolun opiskelukieli on englanti.
Osaamispolusta valmistuneet voivat esimerkiksi toimia yrityksissä tietoturvatestaajina, tietoverkkojen ylläpitäjinä tai tietototurvapäälliköinä.
Näistä saat osaamista
ohjelmointi
projektinhallinta
ohjelmistotuotanto
koneoppiminen
massadatan analytiikka
esineiden internet
pilvipalvelut
Työllistyminen
Esimerkiksi näillä nimikkeillä koulutuksesta valmistuneita työskentelee:
tietoturvapäällikkö
ohjelmistosuunnittelija
palvelinohjelmoija
projektipäällikkö
Hae koulutukseen
Voit hakea tähän koulutukseen yhteishaussa tai avoimen AMK:n kautta polkuopintojen haussa.
Koulutus on mukana seuraavissa hauissa:
Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä klo 15.00.
Hakulomakkeet Opintopolussa
Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?
Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.
Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta, motivaatiolomake tai valintakurssi. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?
Löydät yhteishaun ja polkuopintohaun haussa olevien opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.
Tämän AMK-koulutuksen ensikertalaisuuskiintiö on 90 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan yhteishaussa hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon.
Polkuopintojen haussa ei ole ensikertalaisuuskiintiötä, eli tämä haku kannattaa huomioida erityisesti, jos olet jo aiemmin ottanut vastaan opiskelupaikan korkeakoulusta.
Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.
Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?
Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (60 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, osana opiskelijayhteisöä. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.
Polkuopiskelijana et voi suorittaa AMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.
Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.
Voinko opiskella työn ohella?
Monimuotokoulutukset ja verkko-opinnot on suunniteltu töiden ohessa opiskeltaviksi. Lähiopetusta kampuksella tai etätapaamisia verkossa on useimmiten 1 – 2 päivänä viikossa. Opintoihin kuuluu lisäksi harjoittelua, joka on pääsääntöisesti kokopäiväistä työtä. Lähiopetuksen, etätapaamisten ja harjoittelujaksojen aikataulutus, kesto ja toteutustavat vaihtelevat koulutuksittain.
Päiväkoulutuksissa opetusta on pääsääntöisesti arkisin, päiväaikaan. Kokoaikainen työskentely opintojen ohessa on siis päiväkoulutuksissa usein mahdotonta. Monet opiskelijat tekevät kuitenkin opintojen ohessa keikka-, ilta- tai viikonlopputöitä.
On hyvä muistaa, että opiskelu vaatii aikaa ja työtä. Kaikki koulutukset sisältävät kontaktiopetuksen lisäksi mm. itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä, jota ei ole aikataulutettu lukujärjestykseen. Työnteon mahdollisuuksia kannattaakin pohtia suhteessa omiin voimavaroihin. Erityisesti päiväkoulutuksissa voi olla suositeltavaa aloittaa opinnot ensin, ja tarkastella sitten, riittääkö oma aika ja jaksaminen työntekoon opintojen ohella. Jos saat Kelan opintotukea tai muuta etuutta opintojen aikana, voi etuuden saamiseen liittyä tulorajoja tai muita työntekoa rajoittavia ehtoja
Voinko hyväksilukea aiempia opintoja?
Tutkintoon voidaan hyväksilukea aiemmin suoritettuja opintoja tai osaamista, mikäli ne vastaavat koulutuksen oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Hyväksilukemisesta käytetään termiä “aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistaminen” eli AHOT.
Hyväksiluvut käsitellään aina tapauskohtaisesti. Saat tarkempia ohjeita hyväksiluvuista koulutuksen alkaessa.
Koska opinnot alkavat?
Kevään yhteishaussa ja kesän polkuopintohaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.
Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuopintohaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.
Kysy lisää
Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut
Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK
Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:
Saitko opiskelupaikan?
Tervetuloa opiskelijaksi Turun AMK:iin! Hienoa saada sinut osaksi yhteisöämme.
Uuden opiskelijan oppaasta löydät ohjeet opintojen aloitukseen ja tarkempaa tietoa ensimmäisistä koulupäivistä. Nähdään kampuksilla ja verkossa!
Opiskelijakaupunkina Turku
Turku on todellinen opiskelijakaupunki, jo vuodesta 1640. Kaupungissa on yhteensä on 40 000 korkeakouluopiskelijaa. Turussa kaikki on lähellä ja arki sujuu. Turkulaisista korkeakouluopiskelijoista 98 % suosittelee Turkua opiskelupaikkana.